Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«200 χρόνια Κάλβος – Σολωμός: οι Διδάχοι»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Γράφει ο Σάκης Παπαδημητρίου*

Γνωστός στο κοινό ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός Στρατής Αθανάσης από τα ωραία κείμενά του και από το εξαίρετο βιβλίο του «Λέσβος η πατρίδα μου», έρχεται με το νέο του βιβλίο με τον εμβληματικό υπότιτλο «οι Διδάχοι», αναφερόμενος στους μεγάλους μας ποιητές Κάλβο και Σολωμό. Στο παρόν κείμενο θα προσπαθήσω να αναφέρω κάποια στοιχεία του πονήματος του κ. Αθανάση, τα οποία νομίζω πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό. 

Ο συγγραφέας τήρησε τους κανόνες της σωστής συγγραφής και παρέθεσε την απαραίτητη βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου, καθώς και σε πολλές σελίδες με αριθμημένες παραπομπές διευκολύνει και τέρπει τον αναγνώστη καθιστώντας τον γνώστη αγνώστων πτυχών της ζωής και της δράσης των μεγάλων μας ποιητών της ελευθερίας. 

Στο κείμενο υπάρχουν και άλλες αναφορές σχετιζόμενες με άλλους μεγάλους μας ποιητές, όπως για παράδειγμα στη σελίδα 15, όπου περιγράφει τη συγκίνηση την οποία αισθάνθηκε ο Ελύτης αντικρίζοντας το σπίτι του Σολωμού. Επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου μας αναφέρει την επίδραση που δέχτηκε από την ποίηση του Ανδρέα Κάλβου.

Το κείμενο διανθίζουν φωτογραφίες, όπως η φωτογραφία της πινακίδας με την επιγραφή: ΜΑΥΣΩΛΕΙΟΝ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΒΟΥ. Οι δύο Ζακυνθινοί σπουδαίοι ποιητές μας Σολωμός και Κάλβος επηρεάστηκαν από τον Ιταλό ποιητή Ugo Foscolo και αρχικά έγραφαν ποιήματα στην Ιταλική γλώσσα. Ο Foscolo στήριζε οικονομικά τον Κάλβο. Ο Σολωμός παρέδιδε μαθήματα και είχε οικονομική άνεση. Ο Κάλβος είχε την επιθυμία να πεθάνει στην πατρίδα του, δυστυχώς όμως άφησε την τελευταία του πνοή στην Αγγλία.

Υπάρχει μια αναμνηστική πλακέτα στο σπίτι στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια. Φωτογραφία της υπάρχει στο βιβλίο του Στρατή Αθανάση, ενώ οι αναγνώστες μπορούν να απολαύσουν την εξαίσια ωδή του Κάλβου, που αφιερώνει στη γενέτειρά του Ζάκυνθο. «Ω φίλτατη Πατρίς, / ω θαυμάσια νήσος, Ζάκυνθε / Πολλά και ωραία τα ποιήματα του Κάλβου».

Ας πάμε όμως στον άλλο μέγα διδάχο στον Σολωμό. Ποιος δεν γνωρίζει τον «Ύμνος εις την ελευθερία». Ποιος από όλους μας δεν έχει ψάλλει τις πρώτες στροφές που αποτελούν τον εθνικό μας ύμνο; Ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρεται ευγενικά στο συγγραφικό ταλέντο και σε άλλα εξαίσια συγκινητικά ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού.

* Ο Σάκης Παπαδημητρίου είναι Ειδικός Παιδαγωγός. Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Centro Di Audiofonologopedeia di Roma, καθηγητής Ειδικής Αγωγής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και στο Περιφερειακό Κέντρο Μυτιλήνης, ενώ δίδαξε σεμινάρια και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles