«21: Η μάχη της πλατείας»

Με περισσότερα από τριάντα χρόνια στον χώρο του κόμικ και της γελοιογραφίας, ο δημιουργός κόμικ Soloup (πραγματικό όνομα Αντώνης Νικολόπουλος), ο οποίος είναι και διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κυκλοφόρησε το τελευταίο του έργο με τίτλο «21: Η μάχη της πλατείας».

Πρόκειται για μια κεντρική σπονδυλωτή ιστορία που ξετυλίγεται στη σημερινή Αθήνα κάτω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, με εμβόλιμες αφηγήσεις βασισμένες σε κείμενα ανθρώπων που έζησαν ή μελέτησαν τα γεγονότα της επανάστασης του 1821, και ένθετα πορτρέτα «ηρώων» και «αντιηρώων». Ιστορίες πολλών ανθρώπων, μάχες στα βουνά και στις θάλασσες, μάχες και στα λόγια, στα κείμενα όσων έζησαν την Επανάσταση ή ασχολήθηκαν με αυτήν. Μια μάχη και στη σημερινή πλατεία, μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Εκεί όπου οι κουβέντες για το 1821 ενός γέρου άστεγου παλεύουν με τη λήθη και τα εθνικά στερεότυπα, τις ερμηνείες της Ιστορίας, τις σιωπές της. Εκεί όπου οι μάχες, μέσα από τούτες τις αφηγήσεις, ζωντανεύουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού.

Οι 752 σελίδες κατατάσσουν το «21: Η μάχη της πλατείας» ως το μεγαλύτερο σε έκταση μέχρι σήμερα έργο κόμικς στην Ελλάδα, όπου ο Soloup επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση της Ιστορίας μέσα από τον συνδυασμό της έντεχνης αφήγησης των κόμικς με την επιστημονική τεκμηρίωση. Για να το κάνει αυτό στηρίχθηκε στα κείμενα πάνω από 30 συγγραφέων και στις δημιουργίες περισσότερων από 50 ζωγράφων και χαρακτών, τα οποία συνθέτουν ένα παζλ υποκειμενικών προσεγγίσεων για τις μάχες και τα πρόσωπα του Αγώνα της Επανάστασης. Επιπλέον το βιβλίο συνοδεύεται από παράρτημα στο οποίο υπάρχει γλωσσάρι, χρονολόγιο, βιογραφικά, αλλά και κατατοπιστικά κείμενα και αναφορές σε πηγές. 

Θυμίζουμε, ότι το 2014 ο Soloup είχε κυκλοφορήσει και το έργο «Αϊβαλί» (πλέον αντικείμενο πολλών μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών), που ο ίδιος χαρακτήρισε σε συνεντεύξεις του ως επιστέγασμα της σχέσης του με τη Λέσβο, και η ιδέα του οποίου είχε γεννηθεί έπειτα από μια μονοήμερη εκδρομή του καλλιτέχνη από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί.

Το «21: Η μάχη της πλατείας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.