Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

3.000 ευρώ για το πάρκινγκ!

  • “Πίσω παπά τα στέφανα” της συμφωνίας που είχε γίνει την περασμένη άνοιξη για την δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο
  • Ενοίκιο και μάλιστα “τσουχτερό” ζητά η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ εμπαιγμού του Δήμου και των δημοτών αναφορικά με την χρήση του κεντρικού πάρκινγκ της Μυτιλήνης έχουμε το τελευταίο διάστημα, μετά από την υπαναχώρηση του Υπουργείου Οικονομικών στην υπόσχεση που είχε δώσει πριν ένα χρόνο για την δωρεάν παραχώρηση των 50 στρεμμάτων στο εμπορικό λιμάνι. Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου άρχισε πάλι τα παζάρια, όπως είχε πράξει και επί της θητείας του Σπύρου Γαληνού και κάθε μέρα ανεβάζει το μίσθωμα που ζητά από τον Δήμο. 

Ξεκινώντας από τα 2.000 ευρώ το μήνα, οι απαιτήσεις της ανέβηκαν στα 2.500 ευρώ και το τελευταίο διάστημα διεμήνυσε ότι η τελική τιμή, εφόσον συμφωνήσει ο Δήμος, θα είναι 3.000 ευρώ μηνιαίως. Ο Στρατής Κύτελης σκοπεύει να επισκεφτεί το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα μέλη της Διοίκησης της ΕΤΑΔ στο τέλος του μήνα για να απαιτήσει την υλοποίηση της δέσμευσης για την δωρεάν παραχώρηση και να ξεκαθαρίσει οριστικά αυτό το ζήτημα.

Θυμίζουμε ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, είχε δεσμευτεί όχι μία, αλλά δύο φορές (πέρυσι τον Οκτώβριο και τον περασμένο Μάρτιο) ενώπιον του Αντιπρόεδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου και του Δημάρχου Μυτιλήνης ότι με δική του απόφαση το πάρκινγκ θα παραχωρηθεί στο Δήμο δωρεάν για την συντήρηση και την βελτίωση όλης της έκτασης, από τα γραφεία της ΔΕΗ μέχρι την μαρίνα. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά από τον Δήμο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα ετών που αφορά στην βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των πολιτών. 

Από την συνάντηση του Στρατή Κύτελη με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, παρουσία του Βουλευτή του Νομού μας, Χαράλαμπου Αθανασίου, τον περασμένο Μάρτιο

Στις αρχές του καλοκαιριού έγινε γνωστό ότι η υπογραφή του Υφυπουργού “σκόνταψε” στην Διοίκηση της ΕΤΑΔ, που υποστηρίζει ότι το πάρκινγκ της Μυτιλήνης δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με ακίνητα που επέστρεψαν στο Υπουργείο και κατ’ επέκταση δεν έχει κανένα δικαίωμα να το παραχωρήσει στο Δήμο. Από τότε ξεκίνησε ένας νέος κύκλος επαφών από την Δημοτική Αρχή για να βρει λύση και να υλοποιήσει το σχέδιό της σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου.

 

Από το 2014…

Όπως είναι γνωστό, μέχρι και το 2014 διαχειρίζονταν αυτή την έκταση από τη ΔΕΗ μέχρι την μαρίνα ο Δήμος σε ό,τι αφορούσε το δημοτικό πάρκινγκ και την στάθμευση των αστικών λεωφορείων και το Λιμενικό Ταμείο όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, 50 περίπου στρέμματα συνολικά, ενώ ιδιοκτήτης ήταν το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία). Αυτοί οι διαχειριστές (Δήμος και Λιμενικό Ταμείο) είχαν την ευθύνη των όποιων κατασκευών, καθώς και τη φροντίδα και δαπάνη της καθαριότητας, του φωτισμού, συντήρησης πλατειών, χώρων στάθμευσης και εμπορικού λιμανιού, φορτοεκφόρτωση καυσίμων, κλπ.. 

Όλα άλλαξαν όμως με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αυτή την χρονιά, βάσει του οποίου το ακίνητο παραχωρήθηκε στο ΤΑΪΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε). Μάλιστα, είχαν γίνει τότε ενέργειες για την πώληση της έκτασης από το ΤΑΪΠΕΔ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς. Έκτοτε, τόσο επί δημαρχίας Βουνάτσου όσο και επί της θητείας του Σπύρου Γαληνού είχαν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Αθήνα, με τον Δήμο πάντα να διεκδικεί να περάσει στα χέρια του το ακίνητο, είτε δωρεάν ή ακόμη και με μισθωτήριο συμβόλαιο. 

Αν και στα λόγια φάνηκε το προηγούμενο διάστημα ότι υπήρχε η βούληση να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τελικά η ΕΤΑΔ θέτει νέους όρους και απαιτήσεις που θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα με τον Στρ. Κύτελη.

 

«Θα επιμείνουμε»

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος «εμείς θα επιμείνουμε για την δωρεάν παραχώρηση του πάρκινγκ γιατί ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν πολλά για να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί η κεντρική αυτή έκταση που αποτελεί μια ζωτική δραστηριότητα της πόλης. Πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και η νομιμότητα στο κεντρικότατο αυτό σημείο της πόλης που εξυπηρετεί τους οδηγούς, τις επιχειρήσεις, τα λεωφορεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, κλπ. Αν δεν συμβεί αυτό θα διαπραγματευτούμε το μηνιαίο μίσθωμα, βάσει των δαπανών που πρέπει να κάνουμε. Έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό όλου του πάρκινγκ, το κλάδεμα των δέντρων, τις διαγραμμίσεις, τον φωτισμό και γενικότερα τον εξωραϊσμό του χώρου για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θα πράξουμε, διασφαλίζοντας παράλληλα την φύλαξή του σε 24ωρη βάση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Στρ. Κύτελης.