Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

4,20 ευρώ το λάδι στη Λακωνία

Με το δεξί έγινε αυτές τις μέρες στη Λακωνία το άνοιγμα των τιμών του ελαιολάδου αρχής γενομένης από το Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων, όπου κάθε χρόνο αποτελεί το βαρόμετρο δείχνοντας με τα πρώτα λάδια που διαθέτει στην αγορά την τάση των τιμών, η οποία καταγράφεται ανοδική σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και το 2019. Ο Συνεταιρισμός που μόλις την περασμένη εβδομάδα «λάδωσε» τα Λαβάλ, έχει ήδη συμφωνήσει για 10 βυτία με το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει πρώιμα κάθε χρόνο στη χώρα μας από την αθηνολιά προς 4,20 ευρώ το κιλό.

Πρόκειται για τιμή που είναι αυξημένη κατά 40 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με τις περσινές τιμές που είχαν διαμορφωθεί τον ίδιο μήνα στα 3,80 ευρώ το κιλό για το αντίστοιχο ελαιόλαδο, όπως και το 2019. Ουσιαστικά η φετινή τιμή με διαφορά πέντε λεπτών ευθυγραμμίζεται με την τιμή που είχε πριν από 3 χρόνια και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2018, όπου η πρώτη τιμή με την οποία πούλησε ο Συνεταιρισμός ήταν προς 4,25 ευρώ το κιλό. 

Να σημειώσουμε για άλλη μία φορά προς αποφυγή παρανοήσεων ότι οι τιμές στους Αγίους Αποστόλους με τις οποίες γίνεται το άνοιγμα της αγοράς δεν είναι αυτές που θα επικρατήσουν στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, αλλά αποτυπώνουν την τάση. Πάντα το άνοιγμα των τιμών στους Αγίους Αποστόλους γίνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στη συνέχεια στη χώρα μας και είναι χαμηλότερες. 

Την ίδια ώρα για το ελαιόλαδο περσινής εσοδείας οι τιμές παραμένουν για την εποχή σε υψηλά επίπεδα, καθώς κυμαίνονται από τα 3,20 ευρώ έως 3,50 ευρώ το κιλό ανάλογα με την περιοχή στη χώρα μας.

 

Στη Μεσόγειο

 Αν και την τελευταία εβδομάδα στην Ισπανία καταγράφηκαν αρνητικές πιέσεις στις τιμές του ελαιολάδου, η πορεία κάθε άλλο παρά πτωτική αναμένεται για την νέα ελαιοκομική σεζόν καθώς φέτος δεν περιμένουν ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή στην Ισπανία. Μάλιστα από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών περιοχών  της Ισπανίας έχει εκτιμήσει την παραγωγή στο 1,3 εκατ. τόνους και τις τιμές να παραμείνουν στη χειρότερη περίπτωση σταθερές. Πέρυσι η παραγωγή της Ισπανίας ανήλθε σε 1,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ τα αποθέματα που υπάρχουν φέτος και εκτιμώνται στους 400.000 τόνους ελαιόλαδο είναι μειωμένα με τα αντίστοιχα περσινά και επαρκούν μέχρι το Δεκέμβριο για να καλύψουν την εμπορική δραστηριότητα. 

Να σημειωθεί ότι η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη μας και συνεισφέρει κατά το ήμισυ στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου. Είναι, δηλαδή, ο ρυθμιστής της αγοράς και των τιμών και από τα παραπάνω στοιχεία που σημειώσαμε προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε καθοδική τάση.

Κάτω από τους 300.000 τόνους αναμένεται να κυμανθεί η παραγωγή ελαιόλαδου στη γειτονική Ιταλία. Και στη χώρα μας η παραγωγή εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 250.000 τόνους στην καλύτερη περίπτωση, ενώ μπορεί να κυμανθεί και χαμηλότερα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου Βασίλης Κοκκινοφόρος σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «πιστεύω πως θα κυμανθούμε στα περσινά επίπεδα που ήταν εξαιρετικά για τις τιμές παραγωγού στη Λέσβο. Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν και πιστεύω ότι θα πάμε καλά. Οι ελαιοπαραγωγοί μας όμως να κυνηγήσουν την ποιότητα η οποία είναι αυτή που κάθε χρόνο πληρώνεται».