Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

46 ελαιόλαδα της Λέσβου διεκδικούν θέσεις στο βάθρο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μετά το άνοιγμα του διαγωνισμού ATHENA IOOC που έγινε με γευσιγνωσία ελαιολάδου την Τετάρτη το απόγευμα στο Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, χθες Πέμπτη το πρωί στην Αγία Παρασκευή στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς άρχισε η αξιολόγηση των ελαιολάδων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Όπως έχουμε γράψει πρόκειται για 570 ελαιόλαδα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που διεκδικούν θέσεις στο βάθρο.

Εδώ στην πιο κοντινή φωτογραφία βλέπουμε (στη μέση) την Ευστρατία Κουτζούμη που είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος και έχει συμπεριληφθεί από την εταιρεία vinetum ανάμεσα στους 25 κριτές του διαγωνισμού

Ωστόσο για τη Λέσβο έχει ιδιαίτερη σημασία η πορεία των δικών της ελαιολάδων στην αξιολόγηση, καθώς φέτος οι συμμετοχές και λόγω της εγγύτητας της διοργάνωσης είναι περισσότερες από προηγούμενα χρόνια στον ίδιο διαγωνισμό. Συγκεκριμένα ανάμεσα στα 570 ελαιόλαδα βρίσκονται και 46 προϊόντα της Λέσβου που διεκδικούν βραβεία και πρόκειται για προσπάθειες που έχουν ήδη αποσπάσει διακρίσεις σε διαγωνισμούς της Ιταλίας, του Βερολίνου, ακόμα και στο μακρινό Τόκιο. Συμμετέχουν όμως και ελαιόλαδα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτόν τον διαγωνισμό, καθώς οι παραγωγοί και τυποποιητές τους επιδιώκουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, αλλά και να δοκιμαστούν από τους κριτές!
Οι προσδοκίες των διαγωνιζόμενων είναι υψηλές για να αποσπάσουν διακρίσεις, καθώς κατά τη διάρκεια της περσινής ελαιοπαραγωγικής περιόδου είχαμε την παραγωγή ιδιαίτερα ποιοτικών ελαιολάδων και μάλιστα η ποιότητα των περσινών λαδιών είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών!

Η αξιολόγηση

25 κριτές αναλαμβάνουν να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν τα ελαιόλαδα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ενώ η βαθμολόγηση γίνεται με ανώτατη βαθμολογία τις 100 μονάδες.
Τα βραβεία που απονέμονται είναι το Διπλό Χρυσό, Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο, ενώ έχουμε και τα βραβεία των ειδικών κατηγοριών και συγκεκριμένα:
-Ειδικό βραβείο για το ελαιόλαδο με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των διαγωνιζομένων.
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο ανά χώρα (εφόσον συμμετέχουν τουλάχιστον 5 δείγματα από την εν λόγω χώρα).
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο του διαγωνισμού.
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο ανά ποικιλία (εφόσον συμμετέχουν τουλάχιστον 5 δείγματα από τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς).
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο χαρμάνι ελαιολάδου (blend) του διαγωνισμού.
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο από την ποικιλία κορωνέικη, παγκοσμίως.
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο από την ποικιλία κορωνέικη.
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, παγκοσμίως.
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας.
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο από οινοπαραγωγό.
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο ανά περιοχή: Κρήτη, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Ιόνια Νησιά, Νησιά Αιγαίου.
-Ειδικό βραβείο για το καλύτερο αρωματισμένο ελαιόλαδο.

Τα βραβεία
Ελαιόλαδα της Λέσβου έχουν αποσπάσει βραβεία τόσο Διπλά Χρυσά, Χρυσά, Αργυρά και Χάλκινα σε προηγούμενους διαγωνισμούς όσο και Ειδικά Βραβεία, πράγμα που σημαίνει ότι ανάμεσα στους τυποποιητές που συμμετέχουν κάποιοι έχουν προηγούμενη εμπειρία και πλέον το μόνο τους όπλο είναι η ποιότητα του προϊόντος, δείγμα του οποίου έχουν προσκομίσει στον διαγωνισμό κι είναι από τα ποιοτικότερα της περσινής παραγωγής ελαιολάδου στον τόπο μας.
Όλο και περισσότεροι τυποποιητές τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ποιότητας ελαιολάδου, καθώς αν και τα βραβεία που αποσπούν πολλές φορές δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα ως προς το άνοιγμα νέων αγορών, εντούτοις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, μια και το προϊόν που φέρει τη σφραγίδα ενός βραβείου διαγωνισμού δεν είναι εντελώς άγνωστο και άσημο ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και αυτό δίνει έναν «άλλο αέρα» στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων.
Η γευσιγνωσία χθες στην Αγία Παρασκευή διήρκεσε από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, ενώ το πρόγραμμα στη συνέχεια περιλάμβανε μετάβαση στο Σίγρι, ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το απόγευμα άφιξη στο Κτήμα Faros και περιήγηση στον ελαιώνα και τους κήπους του κτήματος.

Ο Αντώνης Τριπιντίρης ξεναγεί τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πανάγο Κουφέλο μαζί με τους προσκεκλημένους στο ελαιοτριβείο και τη μονάδα τυποποίησης της εταιρίας του στο Σίγρι χθες το απόγευμα

Σήμερα Παρασκευή είναι η δεύτερη μέρα αξιολόγησης, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο Σάββατο. Tο πρόγραμμα προβλέπει αξιολόγηση από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής και κατόπιν μετάβαση και ξενάγηση στο Μόλυβο και ακολούθως στη Σκάλα Σκαμιάς.
Θα γίνει επίσης σεμινάριο ελαιολάδου για παιδιά και ομιλία του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκου Θωμαΐδη, που ολοκληρώνει την τριετή μελέτη για το ελαιόλαδο και τα προϊόντα και υποπροϊόντα της ελιάς.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img