Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

500.000 ευρώ τα παλιά δάνεια

“Βραχνάς” στους δύο Δήμους του νησιού μας εξακολουθούν να είναι τα δάνεια που είχαν ληφθεί επί Καποδιστριακών Δήμων, δηλαδή πριν από το 2010 και ακόμη βαραίνουν τους προϋπολογισμούς της Μυτιλήνης και της Δυτικής Λέσβου. Κάθε μήνα αναρτώνται στο “Διαύγεια” τα ποσά που καταβάλλουν οι δύο Δήμοι για την αποπληρωμή των τόκων και την απόσβεση των κεφαλαίων για τα δάνεια που είχαν λάβει ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης και ο Δήμος Μήθυμνας. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μυτιλήνης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ακόμη υπάρχουν αρκετές δόσεις μέχρι το 2024 και το συνολικό ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί από τον Δήμο Μυτιλήνης είναι 460.000 ευρώ.

Η σύναψη των δανειακών συμβάσεων κατά τις θητείες του Νάσου Γιακαλή και του Άρη Χατζηκομνηνού είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ενώ μικρότερο ήταν το δάνειο που είχε λάβει ο πρώην Δήμος Μήθυμνας και όλα μαζί χρεώθηκαν το 2011 στον ενιαίο Δήμο Λέσβου. Τα τελευταία 10 χρόνια, επί δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου, Σπύρου Γαληνού και σήμερα Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρου δεν έχει συναφθεί καμία νέα δανειακή σύμβαση, αλλά οι υποχρεώσεις του παρελθόντος δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. 

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει αναλάβει την αποπληρωμή του δανείου του πρώην Δήμου Μήθυμνας και το ποσό που εκκρεμεί είναι 50.000 ευρώ. Πολλαπλάσιο όμως είναι το χρέος έναντι των τραπεζών στο Δήμο Μυτιλήνης που εξυπηρετεί 4 δάνεια και οφείλει 460.000 ευρώ. Το μικρότερο από τα 4 δάνεια, ύψους (σήμερα) 18.000 ευρώ θα αποπληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά τα υπόλοιπα 3 δάνεια θα κλείσουν το 2024. 

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, «αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε και εξυπηρετούμε κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις τις δόσεις για να εξοφληθούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις. Από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” δεν έχει ληφθεί κανένα νέο δάνειο και ούτε είναι στις προθέσεις μας κάτι τέτοιο, αφού καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις από τα τρέχοντα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα», τόνισε ο Π. Κατσαβέλλης.