Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πληρώνει για να μαζέψει λάδια η τυποποίηση

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Η ζήτηση ελαιολάδου σε συνάρτηση με τα προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή αλλά και στο εξωτερικό, τροφοδοτεί την αύξηση στις τιμές η οποία προδιαθέτει για ένα ικανοποιητικό άνοιγμα της νέας ελαιοκομικής σεζόν το Νοέμβριο

Αύξηση τιμών στο ελαιόλαδο έχουμε από χθες στη Λέσβο. Τέτοια αύξηση έχει να σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια μέσα στον Αύγουστο, που είναι μήνας διακοπών και για την Ελλάδα αλλά και για τις μονάδες της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι πληροφορίες που υπήρχαν από τις προηγούμενες ημέρες για άνοδο σε τοπικό επίπεδο στις τιμές των βιομηχανικών επιβεβαιώθηκαν στο πολλαπλάσιο, καθώς η άνοδος αφορά όλες τις τιμές για όλες τις οξύτητες, ξεκινώντας από τα 3 έως τα 7 δέκατα στα 15 λεπτά του ευρώ το κιλό, ενώ από 8 δέκατα και άνω η αύξηση διαμορφώνεται στα 20 λεπτά του ευρώ στο κιλό.

Με τις νέες τιμές τα 3 δέκατα διαμορφώνονται στα 3,15 ευρώ το κιλό και ο άσος στα 2,60 ευρώ το κιλό.

Ο νέος τιμοκατάλογος τέθηκε σε ισχύ από χθες Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και βρίσκεται στη διάθεση των Συνεταιρισμών και των ιδιωτικών ελαιοτριβείων, ενώ είναι προφανής η προσπάθεια από την τυποποίηση για να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα λάδια, καθώς η χρονιά που έχουμε μπροστά μας παρουσιάζει αβεβαιότητα τόσο σε εγχώριο επίπεδο ως προς το ύψος της παραγωγής (λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες) όσο και στο εξωτερικό, μια και οι εκτιμήσεις είναι διφορούμενες.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και ενώ υπάρχει και αυτήν την περίοδο ζήτηση για ελαιόλαδο, οι τιμές βελτιώνονται παρότι το προϊόν που έχουν αφήσει οι ελαιοπαραγωγοί παρακαταθήκη στα ελαιοτριβεία ή το έχουν σε δικές τους αποθήκες σε 2 μήνες χαρακτηρίζεται ως προηγούμενης σοδειάς και θα πληρώνονται σε χαμηλότερες τιμές. Υπ’ αυτήν την έννοια, η αύξηση της τιμής στην παρούσα χρονική συγκυρία σκιαγραφεί και την ανάγκη της τυποποίησης να μαζέψει λάδια της περσινής χρονιάς, θέλοντας να έχει αποθέματα εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου. 

Φέτος αποτυπώνονται από νωρίς οι καλές προοπτικές που υπάρχουν για τις τιμές του ελαιολάδου και στον τόπο μας, καθώς εκτιμάται ότι το ξεκίνημα που θα γίνει το Νοέμβριο θα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον παραγωγό και ιδιαίτερα σε μία χρονιά που οι τελευταίες εκτιμήσεις – εξαιτίας της πολύ καλής ανάπτυξης του καρπού – σπεύδουν να κάνουν λόγο για παραγωγή που θα ξεπεράσει και τους 7.000 τόνους.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img