Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Με rapid test και οι εμβολιασμένοι συνοδοί

 

Αυτή τη διευκρίνιση έδωσε πριν από λίγο ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου για το τι θα ισχύει με τους εμβολιασμένους συνοδούς των ασθενών στο νοσοκομείο. Όπως εξήγησε, δεν θα υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο αλλά σε rapid test ακόμα και οι εμβολιασμένοι συνοδοί.

Νωρίτερα τα νέα της Λέσβου είχαν γράψει:

 

Μπάχαλο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με τις Εγκυκλίους για τους εμβολιασμένους συνόδους ασθενών. Με νέα ανακοίνωση του – Ορθή Επανάληψη ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης αναιρεί αυτή που διένειμε σήμερα το πρωί (και η οποία αναιρούσε την προηγούμενη!!!)  σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι συνοδοί δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ κορονοιου.

Ο Διοικητής υπό τη μορφή Ορθής Επανάληψης δίνει μία άλλη ανακοίνωση που αφορά τους εμβολιασμένους συνοδούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι στο νοσοκομείο πράγμα που σημαίνει ότι για το Βοστάνειο ισχύει η προηγούμενη Εγκύκλιος που προβλέπει να υποβάλλονται σε τεστ και οι εμβολιασμένοι συνοδοί.

Αυτό όμως και πάλι δεν το διευκρινίζει το Βοστάνειο με συνέπεια να μπερδεύονται οι πολίτες

Η ανακοίνωση που έδωσε εκ νέου ο διοικητής του νοσοκομείου ως Ορθή Επανάληψη αναφέρει τα ακόλουθα:

«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

( ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

 

Ενημερώνουμε τους κατοίκους του νησιού μας ότι εκδόθηκε νέα εγκύκλιος με αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 57069/18-9-2021 (ΦΕΚ Β΄ 4337) ΚΥΑ με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας…», σύμφωνα με το οποίο τα μέτρα προστασίας που αφορούν τα Νοσοκομεία είναι τα εξής:

  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό Covid-19.
  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαρανταοκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση.

Από το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου υφίσταται οι παρακάτω διαφοροποιήσεις:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10, συνοδοί ασθενών (ενώ με την προηγούμενη εγκύκλιο υπόκεινται) δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (αντί PCR που ισχύει) με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19  με τη μέθοδο PCR  εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
  • Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

 

Λοιπές λεπτομέρειες όπως ισχύουν στην παραπάνω εγκύκλιο.

 

Παρακαλείται το κοινό να συμμορφώνεται με τις παραπάνω οδηγίες και να επιδεικνύει τον ανάλογο σεβασμό στις υποδείξεις του προσωπικού του Νοσοκομείου, για την ασφάλεια και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του.

 

 

  Από το Γραφείο Διοίκησης Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο»»