Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

8 εκατ. για το Κλειστό Γυμναστήριο

  • Νέος χλοοτάπητας στο “Κώστας Κεντέρης”

Την δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ότι η χρηματοδότηση του έργου κατασκευής Κλειστού Γυμναστηρίου στην Καλλονή θα εξασφαλιστεί από το Υπουργείο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2022 απέσπασε χθες ο Ταξιάρχης Βέρρος, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα για υπηρεσιακά ζητήματα. Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου επεδίωξε αυτή την συνάντηση, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί από την πλευρά του Υπουργείου η απόφαση υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με την έλευση της νέας χρονιάς.

Ο Τ. Βέρρος με τους συνεργάτες του είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Υπουργό το ολοκληρωμένο σχέδιο και τις μελέτες του σημαντικού αυτού έργου για τον λεσβιακό αθλητισμό και τη νεολαία, το οποίο έχει τελικό προϋπολογισμό 7.780.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος είχε αναδείξει την προοπτική χρηματοδότησης ενός εκ των μεγαλύτερων αθλητικών έργων που μπορεί να γίνει στο νησί, κατά την επίσκεψη του Υπουργού στη Λέσβο στις 28 Μαΐου, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαν πλήξει τη Δυτική Λέσβο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές λίγες ημέρες νωρίτερα. Εξάλλου, η Δημοτική Αρχή είχε θέσει σε λειτουργία το πλάνο της κατασκευής ενός σύγχρονου Γυμναστηρίου στο κέντρο του νησιού, από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, εκπονώντας μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας τις μελέτες και εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να είναι έτοιμος ο Δήμος σε οποιαδήποτε προοπτική χρηματοδότησης. 

Η μακέτα των εγκαταστάσεων του Γυμναστηρίου

Το έργο αφορά στην κατασκευή κλειστού Βιοκλιματικού Γυμναστηρίου, στην Καλλονή, δίπλα στο γήπεδο “Κώστας Κεντέρης”. Το συγκρότημα του Κλειστού Γυμναστηρίου, συνολικής επιφάνειας 4.150 τ.μ., θα αποτελείται από τους παρακάτω χώρους: 

-Υπόγειο: Μηχανοστάσιο, ηλεκτροστάσιο, υδροστάσιο, πυρόσβεση, συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ.

– Ισόγειο: Αίθουσα αθλοπαιδιών, συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ. Χώρος αθλητών (είσοδος, αποδυτήρια, χώροι υγιεινής), συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. Χώρος κοινού (είσοδος, κυκλοφορία, φουαγιέ, χώροι υγιεινής), συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. Κερκίδες και βοηθητικούς χώρους των θεατών, συνολικής επιφάνειας 350 τ.μ.

– Όροφος: Αίθουσα γυμναστηρίου και οργάνων, συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. Γραφεία και αίθουσα συσκέψεων, συνολικής επιφάνειας 250 τ.μ. Κοινόχρηστοι χώροι, συνολικής επιφάνειας 650 τ.μ.

Σε ενεργειακό επίπεδο, στόχος της πρότασης είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο με υψηλή ενεργειακή κλάση και χαμηλό ενεργειακό ισοζύγιο. Ειδικότερα, το κτίριο μετά την περαίωσή του υπολογίζεται να καταταγεί στην ενεργειακή κατηγορία Α+. Στο στόχο αυτό συμβάλλει ο σχεδιασμός των παθητικών και ενεργητικών συστημάτων του κτιρίου.

Επίσης ο αγωνιστικός χώρος σχεδιάζεται έτσι ώστε προπονητικά να μπορούν να λειτουργούν στον εγκάρσιο άξονα ταυτόχρονα δύο γήπεδα πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης, μέσω της σύμπτυξης τμήματος των κερκίδων. Πρακτικά η πρόβλεψη αυτή για πτυσσόμενες κερκίδες, δίνει τη δυνατότητα στο γήπεδο να χρησιμοποιείται και για δύο αγώνες ταυτόχρονα.

«Ήμασταν έτοιμοι για την πρόκληση της κατασκευής ενός μεγάλου έργου για τον Δήμο μας, έχοντας ξεκινήσει την προετοιμασία μας από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Η συνεργασία μας με τον Υπουργό κ. Πέτσα, αλλά και με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μας έφερε κοντά στην υλοποίηση του στόχου μας και πλέον περιμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες και την τυπική εξασφάλιση της χρηματοδότησης, όπως μας διαβεβαίωσε ο νυν Υπουργός. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να δούμε να ξεκινά ένα έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο λεσβιακό αθλητισμό καταρχήν σε επίπεδο υποδομών. Για να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κλειστό Γυμναστήριο “στολίδι”, που θα φιλοξενήσει δεκάδες ομάδες αθλημάτων σάλας που δυσκολεύονται με τις υπάρχουσες συνθήκες και θα φέρει με τα χρόνια ολοένα και περισσότερα παιδιά κοντά στον αθλητισμό», δήλωσε ο κ. Βέρρος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου διευθέτησε και το ζήτημα της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την δημοπράτηση του έργου αντικατάστασης του χλοοτάπητα στο γήπεδο “Κώστας Κεντέρης” και της διαμόρφωσης των βοηθητικών χώρων με συνολικό προϋπολογισμό 510.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Εξάλλου, με επίκεντρο τη σεισμόπληκτη Βρίσα και τη διευθέτηση και των τελευταίων γραφειοκρατικών ζητημάτων για να προχωρήσουν αποφασιστικά όλες οι προγραμματιζόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων, ο Τ. Βέρρος συναντήθηκε χθες με τον Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Γεώργιο Καραγιάννη, με τον οποίο συζήτησε και τον προγραμματισμό νέων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο μέσα στο 2022.