Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Επιχειρηματικότητα και μεγάλα έργα σε κίνδυνο»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Το ότι δεν υπάρχουν πόροι για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στις προκηρύξεις που είχαν βγει στον αέρα, ενώ τα μεγάλα έργα που ήδη καθυστερούν θα πάνε «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ, που όμως έχει περιορισμένους πόρους, υποστηρίζει πως επιβεβαιώθηκε η «Συμπαράταξη Πολιτών» έπειτα από την συνάντηση των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων από τον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Χριστόφα. Με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της Συμπαράταξης, Γιάννης Σπιλάνης, σημειώνει πως επιχειρηματικότητα και μεγάλα έργα βρίσκονται σε κίνδυνο καταλογίζοντας την ευθύνη στην Περιφερειακή Αρχή και την Κυβέρνηση.

Τα περιορισμένα χρήματα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που προέβλεπε το ΠΕΠ κατευθύνθηκαν στη στήριξη των επιχειρήσεων από την πανδημία, αφού οι εθνικές πολιτικές δεν κάλυψαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Η Κυβέρνηση, ενώ μας βομβαρδίζει για τον πακτωλό χρημάτων από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αρνείται να χρηματοδοτήσει τις συγκεκριμένες ανάγκες τώρα, πριν να είναι αργά για πολλές από αυτές, ειδικά όσες ξεκίνησαν να κάνουν επενδύσεις πιστεύοντας ότι είναι επιλέξιμες. Είναι γεγονός ότι οι μικρο-μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας δεν περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιό της για την επόμενη μέρα», υποστηρίζει ο κ. Σπιλάνης, σημειώνοντας πως κάτι ανάλογο ισχύει και για τα μεγάλα οδικά έργα. Υποστηρίζει, δε, πως η λύση των «έργων-γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ, θα σκοντάψει στους περιορισμένους πόρους του ΠΕΠ για τα έργα αυτού του τύπου. 

«Ποιο έργο θα πρωτο-υλοποιηθεί από τα 28 εκατ. που έχουν ήδη κατανεμηθεί και αφορούν και τα λιμενικά έργα;» σχολιάζει, καταλογίζοντας διπλή ευθύνη στην Περιφερειακή Αρχή καθώς δεν προχώρησε τα έργα αυτά στην τρέχουσα περίοδο και δεν διεκδίκησε τα 660 εκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας του Β. Αιγαίου. «Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να προχωρά με τα μάτια στραμμένα στο χτες χωρίς στρατηγική και προτεραιότητες στα έργα, σπαταλώντας τους περιορισμένους εθνικούς πόρους στη συλλογή ψήφων, όπως προκύπτει από τις εντάξεις νέων έργων στο ευέλικτο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με εθνικούς πόρους» αναφέρει, επισημαίνοντας πως δεν έχει ξεκινήσει ο απαιτούμενος διάλογος σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία του κάθε νησιού χωριστά.  

«Με το βλέμμα στραμμένο διαρκώς στις ανάγκες των νέων ανθρώπων, των άνεργων, των υποαπασχολούμενων, την αναγκαιότητα για νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα σε νέα αλλά και σε παραδοσιακά επαγγέλματα, για όσους προσπαθούν να μείνουν στα νησιά μας χωρίς να υποκύψουν στα δίχτυα της διαπλοκής, θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε τη μάχη για το Βόρειο Αιγαίο», επισημαίνει στο κλείσιμο της ανακοίνωσής της η «Συμπαράταξη Πολιτών».

spot_img

More articles

spot_img