Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Χωρίς… ελιγμούς το νέο ΟΣΔΕ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Χωρίς την ελαστικότητα των προηγούμενων ετών θα υποβληθούν φέτος οι αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων, προκειμένου να εισπράττουν τις επιδοτήσεις τους, διαδικασία που αναμένεται να ανοίξει τον Μάρτιο του νέου έτους. Ωστόσο εγκαίρως ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του, χθες, προειδοποίησε ότι οι αιτήσεις του ΟΣΔΕ για το 2022 θα υποβληθούν με ηλεκτρονικά μισθωτήρια για τα μισθωμένα αγροτεμάχια και ΑΤΑΚ για τα ιδιόκτητα, τα οποία θα πρέπει να είναι δηλωμένα στο Ε9.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2022 υποχρεούνται να δηλώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, όπως αποτυπώνεται:

Για τα ιδιόκτητα: στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9

Για τα μισθωμένα: στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας μέσω εφαρμογής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος και από μηδενικό ποσό μίσθωσης, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα μίσθωσης που προβλέπεται στο άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα (ηλεκτρονικό μισθωτήριο).

Επισημαίνεται ότι θα γίνονται δεκτά μόνο τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια μέσω της εφαρμογής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακόμη σε ισχύ χειρόγραφα ενοικιαστήρια θα πρέπει να μετατραπούν σε ηλεκτρονικά.

Η έκταση αγροτεμαχίου ανά ΑΤΑΚ στην ΕΑΕ 2022 πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με την έκταση που δηλώνεται στην περιουσιακή κατάσταση (Ε9). 

Η τυχόν απόκλιση της έκτασης θα πρέπει να οφείλεται στην ύπαρξη μη επιλέξιμων στοιχείων και πρέπει να δηλώνεται αντίστοιχα με τον κωδικό ΚΟΚ99. 

Η μη δήλωση του συνόλου της έκτασης που κατέχει ένας γεωργός επισύρει κυρώσεις/μειώσεις από την χορήγηση των ενισχύσεων».

Σχολιάζοντας στα Νέα της Λέσβου τα παραπάνω δεδομένα ο επικεφαλής της Γαία Επιχειρείν για τη Λέσβο, Στρατής Κεφάλας, τόνισε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με τους φορείς ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους για να προλάβουν τυχόν λάθη και παραλείψεις που μπορούν να τους κοστίσουν για τις επιδοτήσεις τους.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img