Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Είπα – ξείπα Μουτζούρη για το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Δεν προχωρά στην υπογραφή της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία MINOPTA ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, για την προμήθεια του σωτήριου νευροχειρουργικού μικροσκοπίου που θα αναβαθμίσει τα χειρουργεία εγκεφάλου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ο Περιφερειάρχης που προς τιμήν του το προηγούμενο διάστημα είχε βγει μπροστά αναλαμβάνοντας το βάρος της ευθύνης για την προμήθεια αυτού του σημαντικού ιατρικού μηχανήματος και μετά από πολύμηνες διαδικασίες μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας την προκήρυξη του διαγωνισμού, τον ορισμό επιτροπών και όλα τα σχετικά, τινάζει στον αέρα τη διαδικασία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί με την προμηθεύτρια εταιρεία και αν αυτό δεν έχει γίνει μαζί με την έκδοση του τιμολογίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, οι διαδικασίες θα επιστρέψουν στο σημείο μηδέν λόγω αλλαγής του έτους, καθώς θα πρέπει εκ νέου να επαναληφθεί το γραφειοκρατικό σκέλος για να γίνει – αν θα γίνει – η προμήθεια μέσα στο 2022. 

 

Με άλλοθι τον Μπαϊραμίδη

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Μουτζούρης έχει δεχθεί εισηγήσεις από συμβούλους του να μην προχωρήσει στην προμήθεια του μικροσκοπίου αν δεν επιστρέψει στο νοσοκομείο ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, ο οποίος θα ήταν και ο χειριστής του σωτήριου αυτού ιατρικού μηχανήματος. Ωστόσο αυτό το διάστημα ο κύριος Μπαϊραμίδης βρίσκεται εκτός νοσοκομείου λόγω αναστολής στην οποία τέθηκε από το Σεπτέμβριο και είναι πιθανό, καθώς έχει δυσαρεστηθεί με τη στάση που κράτησαν απέναντί του συγκεκριμένοι κύκλοι του Βοστάνειου, ακόμα και να αναχωρήσει οικογενειακώς από τη Λέσβο, καθώς ο γιατρός εξετάζει τουλάχιστον δύο προτάσεις που έχει δεχτεί για εργασία αλλού. 

Ωστόσο η σύνδεση του χειρουργικού μικροσκοπίου από τον Περιφερειάρχη με έναν συγκεκριμένο γιατρό ουσιαστικά θα στερήσει από το νοσοκομείο ένα σημαντικό ιατρικό εργαλείο, το οποίο μπορούν να χειριστούν άλλοι νευροχειρουργοί στο μέλλον και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια το ένα μετά τα άλλα επαρχιακά νοσοκομεία της Ελλάδας προμηθεύονται τέτοια μικροσκόπια και μάλιστα στην ηπειρωτική χώρα και όχι σε νησιά που η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη, καθώς μας χωρίζει η θάλασσα από τα κεντρικά νοσοκομεία.

Η στάση αυτή του Περιφερειάρχη προκαλεί εύλογα ερωτηματικά καθώς η σύνδεση της προμήθειας του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου με έναν συγκεκριμένο γιατρό για τον οποίο ουδείς αμφισβητεί φυσικά ότι έχει διαπρέψει στο χώρο του, κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Εκτός και αν αυτό είναι το εύκολο άλλοθι στην Περιφερειακή Αρχή για να αθετήσει την υπόσχεσή της και να χρησιμοποιήσει αλλού τους πόρους.  Τα Νέα της Λέσβου μίλησαν χθες με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας, Απόστολο Αλατζά, ο οποίος μας είπε: «Ακόμα και αν δεν προχωρήσουμε στην προμήθεια του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου το ποσό αυτό θα δαπανηθεί από την Περιφέρεια για την κάλυψη άλλων αναγκών του νοσοκομείου»

Επί της ουσίας η παραδοχή αυτή του κυρίου Αλατζά δείχνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της προμήθειας, η οποία έτσι κι αλλιώς εάν δεν προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει μέσα στο 2022 να επαναληφθούν, όπως αναφέραμε, γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα χαθούν δηλαδή μήνες.

Σημειωτέον ότι η προμηθεύτρια εταιρεία που είναι αναγκασμένη τόσο καιρό να έχει δεσμευμένη εγγυητική επιστολή, έχει ήδη διαμαρτυρηθεί στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, η οποία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον. Πρέπει, δε, να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση ακύρωσης της προμήθειας έχει το δικαίωμα προσφυγής και διεκδίκησης αποζημίωσης.

Η προμήθεια του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου είναι ένα δώρο ζωής για τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου κι αν ολοκληρωθεί, ο κ. Μουτζούρης θα συνδέσει το όνομά του για πολλά χρόνια με αυτό το σωτήριο ιατρικό εργαλείο. Σημειωτέον ότι ο κ. Μπαϊραμίδης είναι ένα εκ των μελών της Eπιτροπής παραλαβής του μικροσκοπίου, καθώς ωστόσο βρίσκεται σε αναστολή δεν μπορεί να το παραλάβει. Αυτό όμως δεν ακυρώνει την παραλαβή, καθώς αναπληρώνεται στην Επιτροπή από τον συνάδελφό του Πέτρο Σουρτζή. Με άλλα λόγια η παραλαβή του μικροσκοπίου μπορεί να προχωρήσει παρότι άπαντες θα ήθελαν αυτό να το παραλάβει ο κ. Μπαϊραμίδης, καθώς ουσιαστικά εκείνος έθεσε αυτήν την αναγκαιότητα.

Το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο Leica είναι τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως αυτοματοποιημένο διευκολύνοντας τόσο τον χειρουργό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα διεγχειρητικής αγγειογραφίας. Αυτό αυξάνει κατά πολύ τις δυνατότητες αποκλεισμού ανευρυσμάτων και αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών, χωρίς την ανάγκη μεταφοράς του αρρώστου στον αγγειογράφο. Επίσης ενσωματώνει τεχνολογία διεγχειρητικής βαφής των όγκων με ειδική ουσία, έτσι ώστε να ξεχωρίζει ο παθολογικός ιστός από την εγκεφαλική ουσία, καθιστώντας πιο επιθετική – αποτελεσματική την αφαίρεση των όγκων. Τέλος, διαθέτει άριστο λογισμικό επεξεργασίας και προβολής στον χειρουργό διά ζώσης σε ειδική οθόνη δεδομένων που ανακτώνται από προεγχειρητικές και διεγχειρητικές εξετάσεις, μαγνητικές τομογραφίες, αγγειογραφίες κ.ά..

Ένα τέτοιο μικροσκόπιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες για ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όγκων και αγγειακών βλαβών τόσο σε επείγουσα όσο και σε τακτική βάση.


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία

Μέσα από τα ρεπορτάζ μας έχουμε τιμήσει τον επιστήμονα Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη και ο ίδιος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Ωστόσο θα μας επιτραπεί να πούμε ότι είναι λάθος η σύνδεση της προμήθειας ενός τέτοιου εργαλείου με έναν γιατρό. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης δεν πρέπει να κάνει πίσω, πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την προμήθεια μη χαθεί ο Δεκέμβριος. Θα είναι άδικο αυτό και να είναι βέβαιος ο κ. Μουτζούρης ότι με το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο στο Βοστάνειο θα συνδέσει το όνομά του με τις σωτήριες επεμβάσεις και τη διάσωση ανθρώπων στο μέλλον, είτε από τον κ. Μπαϊραμίδη ή από οποιονδήποτε άλλο νευροχειρουργό βρεθεί στο νοσοκομείο.

Κι αν πίσω από αυτές τις εισηγήσεις για τη σύνδεση του μικροσκοπίου με τον κ. Μπαϊραμίδη βρίσκονται συνεργάτες του Περιφερειάρχη, τότε το μόνο βέβαιο είναι πως κάνουν κακό στον τόπο και θα κριθούν αν χαθεί αυτή η ευκαιρία.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img