Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

88 κρούσματα στα 6.700

Δεν προσέθεσε κάτι σημαντικό η χθεσινή μέρα στα ζητήματα της αντιμετώπισης του κορονοϊού καθώς δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για τη Λέσβο και άλλες περιοχές της Ελλάδας και αυτό παρά τα 88 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την περιοχή μας σε σύνολο 6.700 κρουσμάτων στην επικράτεια. 

Αν και από τη μέχρι τώρα εμπειρία της χώρας μας με τον κορονοϊό ο αριθμός των 6.700 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες πραγματικά τρομάζει, ο Υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης περιορίστηκε στο να ανακοινώσει χθες ημίμετρα για τη συγκράτηση της εξάπλωσης της Δ μετάλλαξης, κάνοντας απλή σύσταση για τη χρήση μάσκας στους πολίτες αντί να την επιβάλει υποχρεωτικά και θέτοντας στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους την υποχρέωση αντί για ένα rapid test που κάνουν μέχρι τώρα με δικά τους έξοδα για να προσέρχονται στις εργασίες τους, τώρα να πραγματοποιούν δύο rapid test την εβδομάδα. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο σε όλη την Ελλάδα, ενώ από την ίδια μέρα τίθεται και η υποχρέωση αρνητικού rapid test για ανεμβολίαστους πολίτες, προκειμένου να εισέρχονται  σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά κέντρα. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες!

Επί της ουσίας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός περιορίζονται στο να προσθέσει άλλο ένα rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ενώ για το σύνολο των ανεμβολίαστων πολιτών, δηλαδή και τους μη εργαζόμενους που δεν χρειάζονται rapid test, απαιτείται rapid test για να μπαίνουν σε Δημόσιες Υπηρεσίες και Τράπεζες, όπως και εμπορικά κέντρα, αν και δεν έχουμε τέτοια στη Λέσβο.

Κατά τα άλλα αναλώθηκε σε ευχολόγια για την αύξηση των εμβολιασμών και σημείωσε επίσης ότι αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα.

Στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη συνεδρίασε χθες εκτάκτως υπό την προεδρία του Δημάρχου Στρατή Κύτελη, η Επιτροπή Υγείας του Δήμου εξετάζοντας τη δυναμική της πανδημίας και την έξαρση των κρουσμάτων στη Λέσβο. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Β. Αιγαίου Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παναγιώτης Προβέτζας, ο ιατρός Μάκης Αξιώτης ως Σύμβουλος του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Αλεξίου.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων και διατυπώθηκε η εκτίμηση με βάση και τις αναλύσεις που κάνουν σε κεντρικό επίπεδο οι επιστήμονες για το στέλεχος Δ μετάλλαξης για ταχύτερη εκδήλωση των συμπτωμάτων και μάλιστα εντός 5 ημερών από τη μετάδοση ότι τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται στις συναθροίσεις που τροφοδοτήθηκαν από τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σε ένα ποσοστό.  Επίσης ζητήθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων μέτρων από το προηγούμενο διάστημα και υπήρξε σχετική δέσμευση από τον υποστράτηγο της αστυνομίας. Ακόμη ζητήθηκε από τον κ. Κύτελη η εφαρμογή ασφυκτικότερου  πλαισίου στην ιχνηλάτηση των επαφών των ατόμων που βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό και αυτός είναι ο πιο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας που έχει ωστόσο χαλαρώσει σημαντικά από το καλοκαίρι.

Τέλος, δεν ελήφθη κάποια απόφαση περί ορισμού της παρέλασης που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα 8 Νοεμβρίου που είναι η επέτειος απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον τουρκικό ζυγό, καθώς συμφωνήθηκε να υπάρξει μία στάση αναμονής 5 ημερών ώστε σε περίπτωση μείωσης των κρουσμάτων να μην προχωρήσει ο περιορισμός της παρέλασης, κάτι που θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει με την εξαίρεση των Δημοτικών Σχολείων. Είναι πάντως αντιφατικό για τα όσα κατατέθηκαν στην Επιτροπή από τη μία να αναγνωρίζουν και να συμφωνούν ότι ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων σε ένα ποσοστό τροφοδοτήθηκε από τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και την ίδια ώρα να μην προχωρούν σε κάποιας μορφής μέτρα περιορισμού για την παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου.

Να σημειώσουμε ότι σε συνέχεια της πρωινής σύσκεψης στο παλαιό Δημαρχείο ακολούθησε το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υποστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ντουρουντού, του Αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου, Ηλία Βαζούρα, της Επόπτριας γιατρού των κλιμακίων του ΕΟΠΥΥ, Ελεονώρας Μανιάτη και του διοικητή του νοσοκομείου κ. Καμπούρη για το συντονισμό των ενεργειών στις ιχνηλατήσεις. 

10 άτομα νοσηλεύονταν χθες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης εκ των οποίων οι 7 σε απλούς θαλάμους απομόνωσης και οι τρεις διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

 

Έκλεισαν εκκλησίες

Λουκέτο έβαλε η Μονή Δαμανδριου στην περιοχή του Πολιχνίτου καθώς βρέθηκε θετικός ο Ηγούμενος, ενώ στο μοναστήρι υπηρετεί ένας ακόμα μοναχός.

Λουκέτο έχει βάλει εδώ και λίγες ημέρες και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Μυχού του Ευεργέτουλα καθώς βρέθηκε θετικός ο εφημέριος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υγειονομικών κύκλων της Λέσβου, κατά την εορτή του Αγίου Δημητρίου όπου καταγράφηκε συνωστισμός στο ναό εκτιμάται ότι είχαμε διασπορά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν στη συγκεκριμένη εκκλησία κάθε άλλο παρά υποχρεωτική είναι κατά την είσοδο των πιστών η χρήση της μάσκας. Προς τούτο μάλιστα είχε επιβληθεί από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιάκωβο, σοβαρή κύρωση σε βάρος του εφημέριου και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και τώρα ο Σεβασμιώτατος είναι ενοχλημένος και είναι πιθανό να επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Μία θετική είδηση έχει να κάνει με την περιοχή της Πηγής όπου χθες έγιναν δειγματοληψίες από κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ και σε 53 δείγματα δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.