Πιες το γάλα σου

Spread the love

Το γάλα ήταν ο εφιάλτης των παιδικών μου χρόνων.

  • Αν δεν πιεις γάλα δεν θα βγεις να παίξεις στη γειτονιά.
  • Αν δεν πιεις γάλα δεν θα πας κατηχητικό… 
  • Αν δεν πιεις το γάλα σου δεν θα σου πάρω το ζιπ κιλότ που σ’ άρεσε.

Το γάλα ήταν ο λόγος για να καταφέρω διάφορα καπρίτσια μου. Έτσι υπέκυπτα σθεναρά.

Έκλεινα  τη μύτη και κατέβαζα με το ζόρι αυτό το υγρό που ευτυχώς δεν ήθελα να έχει μέσα ζάχαρη γιατί μου έφερνε περισσότερη αηδία. Κάποια στιγμή βρέθηκε στο δρόμο μας το ovaltine – αν θυμάμαι καλά – μια σκόνη σαν σοκολάτα με μια χαρακτηριστική οσμή που τέλος πάντων ελάφρυνε τη γαλατίλα.

Ένα γάλα μου άρεσε, αλλά δεν μπορούσαμε να το έχουμε όλο το χρόνο, ήταν το κατσικίσιο που μας το πρόσφερε η λατρεμένη μου κατσίκα, η Κανέλα, που ζούσε πολλά χρόνια μαζί μας σαν κατοικίδιο.

Όλα τα θηλαστικά στο τέλος της περιόδου θηλασμού σταματούν να θηλάζουν, σε αντίθεση με τον άνθρωπο.

Εμείς οι άνθρωποι συνεχίζουμε να καταναλώνουμε γάλα σε όλη την ζωή μας και μόνο εμείς από όλο το ζωικό βασίλειο καταναλώνουμε γάλα άλλων ζώων.

Λάτρευα το ζεστό γάλα της Κανέλας με παξιμάδι εφτάζυμο και ελιές ρουπάδες, στον καιρό τους. Η γαλατίλα από το γάλα της δικής μας κατσίκας μου φαινόταν βάλσαμο. Το πρόβειο μου μύριζε χόρτο, ενώ το αγελαδινό μου φαινόταν άνοστο.

Την Κανέλα την ταΐζαμε κλαδιά από τις γύρω ελιές, τη βγάζαμε για βοσκή στα χωράφια της Χρυσομαλλούσας που ήταν γεμάτα χορταράκια και ενίοτε κάτι βαμβακόπιτες που είχαν βιταμίνες τις εποχές που έπασχε από μαστίτιδες και τη φροντίζαμε σαν μωρό.

Τα κατσικάκια της τα ταΐζαμε με μπιμπερό κι αυτή ένιωθε πάντα ασφάλεια και όταν την αρμέγαμε καθόταν ήσυχη και συνεργαζόταν άψογα μαζί μας.

Όταν δεν είχαμε γάλα από την Κανέλα πηγαίναμε στον Θαλασσέλη. Τα καζάνια με αγελαδινό και πρόβειο βράζανε στην πίσω αίθουσα και μοσχοβόλαγε η γειτονιά. Δεν ανεχόμουν την τσίπα, τότε. Γι’ αυτό η μαμά πάντα φρόντιζε να την αφαιρεί.

 

Έτσι έμαθα πως… 

…το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά και προφυλάσσει τους ενήλικες από την οστεοπόρωση.

Το γάλα αποτελεί ιδανική τροφή για την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Είναι το καλύτερο πρωινό είτε το πίνουμε ζεστό, είτε το πίνουμε κρύο, ενώ μας δίνει ευεξία και δύναμη για όλη την ημέρα.

Διατηρεί τα δόντια και τα νύχια μας γερά, υγιή και λευκά και είναι πολύτιμη και ολοκληρωμένη τροφή.

 

Να συνεχίσουμε να πίνουμε γάλα; 

Εδώ και κάποια χρόνια έχει αναδειχθεί πολύ έντονα η άποψη ότι η κατανάλωση γάλακτος μετά την παιδική ηλικία δεν έχει κάποια χρησιμότητα και μπορεί να είναι επιβαρυντική, άρα θα πρέπει να αποθαρρύνεται. Είναι βάσιμη όλη αυτή η «παραφιλολογία» σχετικά με το γάλα;

Αν θέλουμε να βασιστούμε στην επιστήμη και όχι σε προσωπικές απόψεις ή αποσπασματικά δεδομένα θα πρέπει να δούμε τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ανασκόπηση των ερευνητικών δεδομένων περιορίζει πολύ τους όποιους προβληματισμούς για την επίδρασή του στην υγεία και το αναδεικνύει ως ένα τρόφιμο με σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη μακροζωία.

Με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, αν δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος ιατρικός λόγος για να αποφύγει κανείς το γάλα, όπως η πλήρης δυσανεξία στη λακτόζη και η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος να απαλειφθεί από τη διατροφή του ανθρώπου.

Η δική μου άποψη είναι η αρχαία ρήση “παν μέτρον άριστον “ και επίσης καλύτερα να προσέχετε τα δημητριακά που συνοδεύουν το γάλα στο πρωινό μας παρά το ίδιο το γάλα.


 

Η κρέμα πιάτου βανίλιας των παιδικών μας χρόνων 

Υλικά

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
  • 1 βανίλια
  • Κανέλα για το σερβίρισμα 

Εκτέλεση 

  • Βάζουμε τα 3/4 από το γάλα μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά.
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα που κρατήσαμε.
  • Μόλις πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το μίγμα με το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Μόλις πήξει, προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και  αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Βάζουμε την κρέμα βανίλια σε ρηχά πιατάκια του γλυκού ή μπολ.
  • Μόλις κρυώσει η κρέμα πασπαλίζουμε με κανέλα.
  • Σερβίρουμε την κρέμα κρύα ή ζεστή και διατηρούμε τις υπόλοιπες κρέμες στο ψυγείο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση