“Νεκρά” πεύκα και στην Παγανή!

Εξαπλώνεται το φαινόμενο της ξήρανσης των πεύκων που παρατηρείται πλέον και στην Παγανή
Spread the love


  • Αργούν οι διαδικασίες της καταγραφής από τους Δήμους για να ξεκινήσει η υλοτόμηση των ξερών δέντρων, που πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο

Στο απόλυτο μηδέν βρίσκονται οι ενέργειες για την καταπολέμηση της ασθένειας που προσβάλλει τα πευκοδάση του νησιού μας κι ενώ το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις φθάνοντας έως και τα δέντρα της Παγανής! Από τον περασμένο Απρίλιο που αποκαλύφθηκε το σοβαρό αυτό ζήτημα από το Σωματείο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Αμπελικού “Η Άμπελος” μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία ουσιαστική διαδικασία για την διαχείριση των δασών και την υλοτόμηση των νεκρών δέντρων, που πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο, όπως είχαν δηλώσει εξειδικευμένοι επιστήμονες που είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία μέσα στο καλοκαίρι. 

Εν τω μεταξύ, η εξάπλωση του φαινομένου με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και όπως τονίζουν περιβαλλοντολόγοι, απαιτείται πλήρης καταγραφή της κατάστασης για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η κοπή των προσβεβλημένων δέντρων.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είχε καλέσει για αυτοψία ερευνητές από την Αθήνα και στη συνέχεια αποφάσισε να συνάψει σύμβαση με εξωτερικό συνεργάτη – δασολόγο, ο οποίος θα αναλάβει την κατάρτιση ενός πίνακα με τις υλοτομίες που πρέπει να γίνουν ανά περιοχή. Από την πλευρά του, ο Δήμος Μυτιλήνης, στα όρια του οποίου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και συγκεκριμένα στα δάση της Αγιάσου και του Αμπελικού, έλαβε μέσα στο καλοκαίρι την απόφαση να ζητήσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ανάθεση μελέτης σχετικά με τον περιορισμό του φαινομένου της ξήρανσης των πεύκων και την αποτελεσματική εξάλειψη των αιτιών που την προκαλούν. Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο στο αίτημα της Δημοτικής Αρχής, αν και στο παρελθόν έχουν διατεθεί πιστώσεις σε Δήμους για ανάλογους σκοπούς. 

Κατά την επίσκεψη στο νησί μας τον περασμένο Ιούνιο του δασολόγου – εντομολόγου του Οργανισμού “Δήμητρα” Δημήτρη Αβτζή, είχε τονίσει ότι η κινητοποίηση των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου για την αντιμετώπιση της ασθένειας της ξήρανσης των πεύκων από φλοιοφάγα έντομα πρέπει να είναι άμεση για να σταματήσει η εξάπλωση του φαινομένου. Ο κ. Αβτζής είχε πει ότι για την ώρα το φαινόμενο δεν έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στα 320.000 στρέμματα πευκοδασών του νησιού μας, αλλά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την καταγραφή και σήμανση των δέντρων που θα κοπούν και θα απομακρυνθούν το φθινόπωρο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία ή πιθανότητα εξάπλωσης σε άλλα είδη δέντρων, όπως οι ελιές. Ωστόσο επεσήμανε ότι η ασθένεια πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά ώστε να σωθούν τα δάση που δεν έχουν ακόμη προσβληθεί.

Όπως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, πολλά ξερά πεύκα έχουν λυγίσει από την ασθένεια και πέφτουν στο έδαφος, ενώ τα έντομα βρίσκονται παντού μέσα στο δάσος. Το συγκεκριμένο έντομο επιτίθεται σε ζωντανά δέντρα, έχει την ικανότητα να πετάει και ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του μέσα στα δέντρα σε 1 – 3 χρόνια. Μάλιστα ένα θηλυκό γεννάει έως και 300 αυγά, με τις προνύμφες κατευθείαν να τρέφονται ειδικά με το κάμβιο του δέντρου γι’ αυτό ξεραίνονται τα πεύκα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Φωλιάζει στα πεύκα και μόλις ολοκληρώσει το έργο του σε ένα δέντρο, μεταπηδά σε άλλο. Τα ενήλικα έντομα σκάβουν τρύπες κάτω από τον κορμό, μέσα στον τρυφερό φλοιό και αφήνουν εκεί τα αβγά τους. Μόλις βγουν τα νεαρά έντομα αρχίζουν επίσης να ρουφούν τους χυμούς από τους οποίους τρέφονται. Στην αρχή προσβάλλονται τα πιο ευάλωτα πεύκα, ειδικά αυτά που βρίσκονται σε βραχώδεις περιοχές. Σήμερα θεωρείται το πιο απειλητικό παράσιτο σε όλη την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Διευθυντής Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλλης, «μέχρι σήμερα δεν έχω καμία ενημέρωση από τους Δήμους για τις προτεινόμενες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Οι Δήμοι, ως ιδιοκτήτες, οφείλουν να μας υποβάλλουν προς έγκριση τους πίνακες υλοτομίας με τα νεκρά και προσβεβλημένα δέντρα. Για την ώρα δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας ως Υπηρεσία, ενώ η κοπή των δέντρων πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο και την ερχόμενη άνοιξη».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση