Στήριξη και συμπαράσταση από τους τοπικούς φορείς και το κράτος ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου, που αριθμεί 1.750 μέλη
Κραυγή αγωνίας για το παρόν και το μέλλον των πολύτεκνων οικογενειών απευθύνει μέσω των “Νέων της Λέσβου” ο Μιχάλης Κουφέλος, ο οποίος βρίσκεται επί 15 συναπτά έτη στο τιμόνι του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε εποχές βαθιάς ύφεσης και οικονομικής κρίσης, που κάθε οικογένεια (όχι απαραίτητα πολύτεκνη) δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.
Ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου αριθμεί ως μέλη 1.750 οικογένειες και έρχεται καθημερινά πρόσωπο με πρόσωπο με γονείς που ζουν όχι απλά στα όρια της φτώχειας αλλά κάτω από αυτά, με πενιχρά εισοδήματα λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Δεν είναι λίγες οι μανάδες – όπως μας είπε ο κ. Κουφέλος – που περνούν από τα γραφεία και ζητούν δυο κουτιά γάλα ή λίγα ευρώ για να αγοράσουν μακαρόνια και ρύζι για τα παιδιά τους. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια που ακόμη και το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παροχή δωρεάν τροφίμων στους πολύτεκνους καταργήθηκε κι έχει αντικατασταθεί από το ΤΕΒΑ, που αφορά συνολικά τις άπορες οικογένειες.
Στις διανομές τροφίμων που γίνονται τα τελευταία χρόνια μέσω των Δήμων δεν συμπεριλαμβάνεται ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων και οι ανάγκες των μελών του δεν μπορούν να καλυφθούν, αφού το εισοδηματικό όριο που τίθεται για κάθε οικογένεια είναι 6.000 ευρώ. «Δυστυχώς όλα κόβονται αντί να αυξάνονται και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά, όταν προσέρχονται τα μέλη μας για να ενημερωθούν για τις επόμενες διανομές, τις οποίες δεν γνωρίζουμε καν πότε θα γίνουν. Άνθρωποι, οικογενειάρχες αξιοπρεπείς, που ντρέπονται να έρθουν στα γραφεία ή να πάρουν τηλέφωνο, αλλά αναγκάζονται για τα παιδιά τους, όπως όλοι οι γονείς του κόσμου», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και συμπλήρωσε: «Με το όριο των 6.000 ευρώ που έχουν θέσει οι αρμόδιοι αυτομάτως αποκλείεται κάθε οικογένεια όπου δουλεύει έστω ένα μέλος της. Αυτό σημαίνει ότι δεν δικαιούται να πάρει τίποτα και εμείς αναγκαζόμαστε να πιέζουμε και να παρακαλάμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Το μόνο έσοδο του Συνδέσμου προέρχεται από την θεώρηση των βιβλιαρίων πολυτεκνίας, 18 ευρώ τον χρόνο για κάθε ζευγάρι, συν 2 ευρώ το ένσημο για κάθε παιδί. Όπως μας είπε ο κ. Κουφέλος, η συνέχιση της λειτουργίας του Συνδέσμου οφείλεται στην ευαισθητοποίηση τοπικών επιχειρήσεων και απλών πολιτών που παραδίδουν στον Σύνδεσμο τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, πολλές φορές και από το υστέρημά τους, για να μην λείψουν από τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών: «Είναι συγκινητική η προσφορά των συνδημοτών μας που προσφέρουν ό,τι μπορούν για να μας βοηθήσουν. Κι εμείς με την σειρά μας τα μοιράζουμε σε όποιον μας ζητήσει, χωρίς να εξετάζουμε αν είναι πολύτεκνος, ούτε ημεδαπός ή αλλοδαπός».
Τα αιτήματα
Με αφορμή την ημέρα της πολύτεκνης οικογένειας που γιορτάστηκε πρόσφατα, οι πολύτεκνοι κατέθεσαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό ζητώντας την λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως:
– Την άμεση επαναθεσμοθέτηση του ειδικού μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος πολυτέκνων, χωρίς κριτήρια
– Την άμεση επαναφορά του επιδόματος πολυτέκνων
– Την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις πολύτεκνες οικογένειες
– Την επαναφορά του ποσοστού του 10% για την εισαγωγή των πολύτεκνων στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
– Την επαναφορά των ελεύθερων μετεγγραφών στα ΑΕΙ για τους πολύτεκνους
– Την απασχόληση συνταξιούχων πολυτέκνων, χωρίς περικοπή της κύριας και επικουρικής σύνταξης
– Την άμεση στεγαστική συνδρομή των πολυτέκνων που αποκτούν έβδομο παιδί
– Την σταδιακή επαναφορά της ισόβιας σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα
– Την αναπροσαρμογή του επιδόματος παιδιού.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουφέλος, η πολιτεία, αλλά και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα των πολυτέκνων και να στηρίξουν τις οικογένειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα: «Το Διοικητικό μας Συμβούλιο προσφέρει εθελοντική εργασία και κανένα από τα μέλη του δεν έχει κανένα όφελος. Εγώ προσωπικά έζησα τη φτώχεια και όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε γονιός για να μεγαλώσει και να μορφώσει τα παιδιά του. Εξακολουθώ να προσφέρω αυτό που μπορώ στην κοινωνία και ευελπιστώ ότι θα έχουμε την βοήθεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίζουμε να προσφέρουμε στις οικογένειες που έχουν ανάγκη».