SOS για το νερό από τη ΔΕΥΑΛ!

Spread the love


  • Επιστολές στους Δημάρχους, Π. Χριστόφα και Τ. Βέρρο, καθώς και στους Προέδρους των χωριών απέστειλε η Διοίκηση της Επιχείρησης, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εξοικονόμηση νερού τους επόμενους μήνες
  • «Πιθανώς να γίνουν προγραμματισμένες διακοπές στους μήνες αιχμής για να διατηρήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης μέχρι το τέλος της σεζόν», δηλώνει ο Π. Βάλεσης

SOS εκπέμπει από τώρα, πριν ξεκινήσει καλά – καλά το καλοκαίρι η ΔΕΥΑΛ, βλέποντας ότι τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο κίνδυνος να διψάσουν ντόπιοι και τουρίστες τους επόμενους μήνες είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Ήδη, από τον Απρίλιο, η Διοίκηση της Επιχείρησης έχει ενημερώσει εγγράφως τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου για την ανάγκη εξοικονόμησης του νερού, ενώ έχει στείλει επιστολές και σε όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων μιλώντας για μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία η διαχείριση του φυσικού αγαθού θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης, η φετινή χρονιά είναι η τρίτη χειρότερη της τελευταίας 15ετίας για το νησί μας σε ό,τι αφορά τα αποθέματα νερού από τον χειμώνα. Στα Ύδατα καταγράφονται 20 ίντσες νερού αυτή την περίοδο, ενώ υπό κανονικές συνθήκες και για να καλυφθούν οι ανάγκες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 30 ίντσες. Αυτή είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά με καθοδική πορεία των αποθεμάτων, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση και μάλιστα σε μια σεζόν κατά την οποία αναμένεται σημαντική αύξηση των τουριστών και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης.

Η Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης έχει αρχίσει ήδη να συζητά την λύση της εκ περιτροπής υδροδότησης των χωριών τους επόμενους μήνες για να προλάβει τα χειρότερα. Στην επιστολή προς τους Δημάρχους, Παναγιώτη Χριστόφα και Ταξιάρχη Βέρρο, τους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους των Κοινοτήτων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων γίνεται επιτακτική ανάγκη σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και των δύο Δήμων του νησιού. Η επισκεψιμότητα θα είναι μεγάλη, κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί σημαντικά. Όπως γίνεται φανερό, η επικείμενη λειψυδρία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τον περιορισμό της σπατάλης του πόσιμου νερού και την αποφυγή αλόγιστης χρήσης σε άλλες δραστηριότητες (άρδευση, πλυσίματα, πισίνες, κ.ά.)».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ επισημαίνει ότι ήδη πολλές πηγές έχουν ξεραθεί, θυμίζοντας Αύγουστο μήνα, ενώ παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι αυξήθηκε τους τελευταίους 2 μήνες η χρήση νερού και μάλιστα πόσιμου, για αρδευτικούς σκοπούς. «Δεν γίνεται να μην έχουμε νερό να πιούμε και να ποτίζουμε τους μπαξέδες. Ούτε θα μπορούν ιδιώτες και επαγγελματίες του τουρισμού να γεμίζουν τις πισίνες ανεξέλεγκτα αφού υπάρχει πρόβλημα με τα αποθέματα. Απαιτείται σύνεση, συνεργασία και κατανόηση για να προλάβουμε τα σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Πιθανώς να γίνουν προγραμματισμένες διακοπές στους μήνες αιχμής για να διατηρήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης μέχρι το τέλος της σεζόν», επεσήμανε ο Π. Βάλεσης.

Γεωτρήσεις και Μονάδα Αφαλάτωσης

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ για την διαχείριση του προβλήματος και προτάθηκαν λύσεις, οι οποίες θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα με την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων. Μία από αυτές είναι η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων σε περιοχές, όπως η Στύψη, ο Παπάδος, το Παλαιοχώρι κι άλλα χωριά που διψούν κάθε καλοκαίρι. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Πέτρα, όπου επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των αναγκών και η λύση που προτάθηκε είναι η εγκατάσταση κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης, για την οποία όμως θα πρέπει να εξευρεθούν οι προβλεπόμενες πιστώσεις. Επίσης συζητήθηκε η μεταφορά νερού με υδροφόρες σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, στα χωριά της Θερμής, αλλά και στο Μόλυβο.

Σύσκεψη για το ίδιο θέμα συγκλήθηκε και στα γραφεία της Διαχειριστικής Αρχής, με τον Προϊστάμενο, Γιώργο Πλακωτάρη, όπου τονίστηκε ότι μια από τις βασικές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση των νερών με την υλοποίηση νέων έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

“Πονοκέφαλος” οι ζημιές

Παράλληλα βέβαια η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ζημιές που παρουσιάζονται συνεχώς σε παλιά δίκτυα της Γέρας, της Ερεσού και του Πολιχνίτου, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στα χωριά της Θερμής και συγκεκριμένα στα Μιστεγνά και το Μπαλτζίκι. Μέσα σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που προκαλούν στις εγκαταστάσεις οι διακοπές ρεύματος που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα και οι αυξομειώσεις της τάσης. Τα ηλεκτρικά συστήματα αποσυντονίζονται και χρειάζονται από αρκετές ώρες έως μέρες μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση