Νίκη που ερμηνεύεται σαν ήττα

Spread the love

Του Παναγιώτη Ανδριώτη*

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πέτυχε τον στόχο, που ο ίδιος έβαλε. Αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν πέτυχαν τους αντικειμενικούς τους στόχους. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ηττήθηκε κερδίζοντας. Βέβαια κανένας δεν αμφισβητεί την πρωτιά και το εύρος της νίκης της ΝΔ, η οποία δεν έχασε από την κεντροαριστερά, αλλά προς τα δεξιά της.

Έχασε  γιατί η ΑΚΡΙΒΕΙΑ, η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η θολή η εικόνα στα ΤΕΜΠΗ, οι διαφαινόμενες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, έστρεψαν τον κόσμο της δεξιότερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δεξιότερα της ΝΔ κόμματα συγκέντρωσαν 17% περίπου. Η πτώση του κυβερνώντος κόμματος είναι πολύ μεγάλη – 13  μονάδες από τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν πριν ένα χρόνο, και -5 μονάδες από τις τελευταίες ευρωεκλογές.

Όποιος περπατούσε στο δρόμο και μιλούσε με ψηφοφόρους της ΝΔ για το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ πως αυτός ο νόμος πρόσβαλε την ταυτότητά τους. Μόνο όσοι ήταν κλεισμένοι στα κομματικά γραφεία δεν το έβλεπαν ή πίστευαν ότι γρήγορα θα ξεχασθεί. Όμως ο νόμος αυτός έκοψε οριστικά τις γέφυρες, με τον παραδοσιακό κορμό της ΝΔ, τους δυσαρέστησε και την ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Μπορεί η ΝΔ να επικοινωνήσει με αυτό το 5% που μετακινήθηκε δεξιότερά της; Κατά την άποψή μου το ρήγμα είναι βαθύ και αγεφύρωτο.

Στην άλλη όχθη ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά το ΠΑΣΟΚ, δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν, τα τόσα πολλά λάθη διαρκείας του κυβερνώντος κόμματος. 

Εάν και σήμερα συνεχίσουν να πιστεύουν και να πολιτεύονται, με τον τρόπο που πολιτεύονται, θα μείνουν ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ, παραδοσιακές ταμπέλες. Ο λόγος της αριστεράς και των ανοιχτών συνόρων ηττήθηκε κατά κράτος, σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να λογοδοτεί σε ΜΚΟ, και σε επαγγελματίες ανθρωπιστές, και να απολογείται σε ιδεοληπτικούς δήθεν φιλελεύθερους. Όσο για την αντιπολίτευση ισχύει το ή ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ. Η αντιπολίτευση όσο θα αναζητά εργαλεία και μεθόδους του περασμένου αιώνα δεν έχει καμιά τύχη, θα ανατροφοδοτήσει τα δεξιότερα της ΝΔ και το ΚΚΕ. Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι ζωντανό, η ΛΕΠΕΝ και η ακροδεξιά στοιχειώνουν την  Ευρώπη.

Ειδικά ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όχι τώρα, πότε άλλοτε; Και ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, δημιούργησε ένα προσωποπαγές κόμμα, με μπόλικο λαϊκισμό, όμως υπάρχουν σήμερα καλύτεροι εκφραστές αυτού του ρεύματος, και βρίσκονται αρκετά πιο δεξιά.

Η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της, και εδώ τίθεται το ερώτημα: Θα αναγκασθεί ο Μητσοτάκης να γείρει προς τα δεξιά ή θα επιμείνει στο κέντρο; Θα σκληρύνει την στάση του στο μεταναστευτικό; Θα σταματήσει να δίνει χώρο στην Τουρκία, με βάση την βήμα – βήμα προσέγγιση για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της με τον Δυτικό κόσμο, και εξυπηρετώντας πάντα τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ;

Εάν, λοιπόν, ο Μητσοτάκης στρίψει δεξιά κινδυνεύει να πέσει μέσα στο λάκκο με τα φίδια. Η, δε, αντιπολίτευση με τέτοια ποσοστά και με την λογική να διατηρήσει ο καθένας το μαγαζάκι του, δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την κοινωνία, η οποία αναζητά τρόπους διαφυγής, δεδομένου ότι οι ανά την Ευρώπη ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ (Λαϊκό κόμμα), και ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, απορροφήθηκαν σχεδόν από την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, η οποία στον βωμό του κέρδους και μόνο γι’ αυτό λειτουργεί, και γι’ αυτό τον λόγο συστήθηκε. 

Άφησα τελευταίο το στοιχείο της ΑΠΟΧΗΣ, το οποίο αγγίζει το 60%, δηλαδή το 40% που ψήφισε, στην επόμενη πενταετία θα πάρει τις πιο κρίσιμες αποφάσεις. Η ΑΠΟΧΗ είναι η απάντηση της κοινωνίας, είναι η απαξίωση της πολιτικής, και ο τρόπος με τον οποίο την εκφράζουν οι πολιτικοί. Προχθές συνάντησα μια κυρία και την ρώτησα εάν θα πάει να ψηφίσει. Η απάντησή της ήταν: «Τι να πάω να κάνω; Πάω, δεν πάω, δεν αλλάζει τίποτα. Όλοι περίπου ίδιοι είναι. Βαρέθηκα να ψηφίζω. Η σύνταξή μου τελειώνει στις 18 του μήνα, και  μου λένε να απευθυνθώ για βοήθεια στην εκκλησία».

*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση