ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: «Η Ερμού όπως της αξίζει»

Spread the love


Μεγάλος διάλογος έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ζήτημα της πεζοδρόμησης της Ερμού, μιας κίνησης η οποία έχει θέσει τη βάση της ήδη εδώ και μια εικοσαετία. Ήδη από τη δεκαετία του 2000 είχαν γίνει οι πρώτες κουβέντες και μετέπειτα οι κινήσεις για την πεζοδρόμηση, με την διαφορά ότι τότε υπήρχαν συστάσεις για το κλείσιμο της κυκλοφορίας στην Ερμού μόνο κατά τις ώρες που η αγορά και τα μαγαζιά θα ήταν ανοιχτά. Οι πρώτες κινήσεις έγιναν, τοποθετήθηκαν μπάρες σε σημεία κεντρικά του δρόμου, ωστόσο λόγω των θυελλωδών αντιδράσεων τόσο από κατοίκους της περιοχής του ιστορικού κέντρου, όσο και από φορείς και καταστηματάρχες αυτή η κίνηση-αλλαγή αποσύρθηκε. 

Είκοσι περίπου χρόνια μετά και η κοινωνία φαίνεται ότι ωρίμασε αρκετά σε αυτό το κομμάτι, μιας και η πεποίθηση που υπάρχει για το νέο μέτρο, που εφαρμόστηκε το τελευταίο διάστημα, κάθε άλλο παρά αρνητική είναι, αφού οι περισσότεροι καταστηματάρχες δηλώνουν ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη. Εξάλλου θα πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η πεζοδρόμηση των ιστορικών κέντρων και των τοπικών αγορών έχει γίνει προ καιρού. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μυτιλήνης σήμερα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την βόλτα τους το απόγευμα στην Ερμού, κάτι που πριν από την εφαρμογή αυτού του νέου μέτρου δεν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχεία που διαμόρφωσαν την «θετική ψήφο» των συμπολιτών μας σε αυτή την νέα πραγματικότητα. 

Κάτι τέτοιο ωστόσο φαίνεται πως δεν έγινε κατά την διάρκεια της Αντιδημαρχίας του Παντελή Πατερέλλη, ο οποίος το 2007 έφερε αρχικά την ιδέα της πεζοδρόμησης της Ερμού, η οποία και έγινε με το στήσιμο ηλεκτρονικής μπάρας, η οποία ρύθμιζε την κυκλοφορία, έτσι ώστε κατά την διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων να μην περνούν οχήματα. Παρόλα αυτά όμως υπήρχαν αντιδράσεις, που οδήγησαν στην ανάκληση αυτού του μέτρου. 

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Πατερέλλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως Αντιδήμαρχος στα θέματα του κυκλοφοριακού της πόλης είχα αναθέσει μια μελέτη για το κυκλοφοριακό. Απαγορεύτηκε η στάθμευση στην οδό Καβέτσου και Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ προβλέφθηκε και η πεζοδρόμηση της Ερμού με την απαγόρευση της διέλευσης των αμαξιών μόνο κατά τις ώρες που ήταν τα μαγαζιά ανοιχτά. Μπήκανε μπάρες ηλεκτρονικές, πεζοδρομήθηκε ο δρόμος, όπως προβλεπόταν από την μελέτη, ενώ τα φορτοεκφορτωτικά είχαν την δυνατότητα να διαπερνάν την Ερμού μέχρι τις 9μιση το πρωί. Στην συνέχεια μόλις εφαρμόστηκε το μέτρο υπήρξαν αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες των φορτοεκφορτωτικών. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έκαναν αγώνες για να μην ισχύσει το μέτρο, που με τον καιρό κάμφθηκαν. Η άποψή μου είναι ότι η Ερμού πρέπει να είναι κλειστή κατά την ώρα που τα καταστήματα είναι ανοιχτά, ωστόσο θα πρέπει μετά να ανοίγει γιατί υπάρχουν δύο δρόμοι στο κέντρο της πόλης, η Ερμού και η Προκυμαία και αν η Ερμού είναι κλειστή όλος ο φόρτος θα πέσει στην Προκυμαία και αυτό μπορεί να δημιουργήσει κυκλοφοριακό πρόβλημα».

 

Με τη ματιά των καταστηματαρχών

Αρκετά θετικοί και ικανοποιημένοι με την εφαρμογή αυτού του νέου μέτρου δηλώνουν οι περισσότεροι καταστηματάρχες της Ερμού, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι μια κίνηση η οποία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, μίλησε στα Νέα της Λέσβου σχετικά με το νέο αυτό μέτρο: «Η πεζοδρόμηση της Ερμού είναι ένα μέτρο το οποίο επιθυμούσε η πλειονότητα των καταστημάτων γιατί ξέρουν ότι η πεζοδρόμηση δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές και στους επισκέπτες να περάσουν από όλα τα καταστήματα, να κάνουν μια βόλτα, να απολαύσουν τις ωραίες βιτρίνες και γενικά τις ομορφιές χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρουστούν με κάποιο αυτοκίνητο. Αυτό το μέτρο πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά θα ωριμάσει. Είναι στην αρχή ακόμα. Αν βρούμε τα πατήματά μας όλοι, πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά αυτό το μέτρο. Εξάλλου όλες οι πόλεις της Ελλάδας είναι στο κέντρο τους πεζοδρομημένες».

Η κ. Αυγουστίδου που διατηρεί κατάστημα ενδυμάτων

Η κ. Αυγουστίδου, η οποία διατηρεί κατάστημα ενδυμάτων στην Ερμού, μας είπε: «Σίγουρα αυτό το μέτρο έχει τα υπέρ και τα κατά του. Φυσικά για εμάς τους καταστηματάρχες είναι ένα πολύ καλό μέτρο, το οποίο πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ την κίνηση της αγοράς. Απλά πιστεύω ότι ο κόσμος και οι μαγαζάτορες θα το συνηθίσουν σιγά-σιγά».

Ο κ. Κονσολάκης που διατηρεί κατάστημα με τοπικά προϊόντα

Ο κ. Κονσολάκης, ο οποίος έχει μαγαζί με τοπικά προϊόντα και μπαχαρικά στο κέντρο της Ερμού, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, επεσήμανε στην εφημερίδα μας: «Πολύ θετική κίνηση. Γιατί θα υπάρχει άνετη κυκλοφορία του κόσμου, είτε παιδιά, είτε μητέρες με καρότσια θα έχουν το μυαλό τους ελεύθερο, δεν θα σκέφτονται συνέχεια ότι μπορεί να περάσει ένα μηχανάκι από δίπλα. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί στην Ερμού μόνο για να ψωνίσει. Κυκλοφορεί για να δει, να κάνει βόλτα. Συνεπώς θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό μέτρο». 

Ο κ. Μουφλουζέλλης, ο οποίος έχει κατάστημα με οικιακά είδη, σχολίασε: «Ένα πολύ καλό μέτρο που θα βοηθήσει πολύ την αγορά. Θα βοηθήσει και μελλοντικά, τώρα που θα αυξηθεί στη Μυτιλήνη ο τουρισμός. Όμως μαγαζιά, όπως τα δικά μας, που έχουμε οικιακά είδη, που θέλει φόρτωση και εκφόρτωση, θα τα δυσκολέψει λίγο αυτό το μέτρο γιατί τα φορτηγά θα πρέπει να πηγαίνουν σε άλλα μέρη, κάτι που δεν είναι εφικτό».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση