Σε τρώει, δεν σε τρώει, όταν είσαι δημιουργικός και φευγάτος θα κάνεις τη διαφορά ούτως ή άλλως, ξανά και ξανά.
Να πάλι οι δημιουργοί του ParaSol στη Σκάλα της Ερεσού – που εξακολουθεί να λειτουργεί στον απόηχό τους με επιτυχία και εξωτική ατμόσφαιρα – γύρισαν πίσω… αλλιώς.
Όχι πως έφυγαν ποτέ δηλαδή, η Αναστασία και ο Χρήστος φέτος μας έβαλαν σε άλλες ονειρικές διαδικασίες κάπου στην άλλη άκρη του χωριού, κοντά στο εκκλησάκι της Παναγίας, έξω από το γραφικό λιμανάκι.
Εδώ με τις βαρκούλες, από τη μια και τη σκάλα να απλώνεται δεξιά σου, γεννήθηκε το πιο εξωτικό μπαρ – καντίνα του Αιγαίου με Thai fusion και ιταλικές πινελιές.
Αυτά τα παιδιά κάνουν πάντα τη διαφορά.
-Θες γιατί είναι ψαγμένοι.
-Θες γιατί ξέρουν και δεν κάνουν ότι ξέρουν.
-Θες γιατί εξελίσσονται κι αφήνουν πράγματα πίσω τους χωρίς αυτά να τους αφήνουν.
-Θες γιατί δουλεύουν σκληρά, μεθοδικά χωρίς ν’ αφήνουν τίποτα στην τύχη;
Το La Isla Bonita είναι το νέο τους δημιούργημα και δεν μπορείς να πεις πως τελείωσε το καλοκαίρι αν δεν απολαύσεις στρωματσάδα στην άμμο πάνω στα χαλιά τα κοκτέιλ της Αναστασίας ακούγοντας μουσικές που σε ταξιδεύουν και τρώγοντας αυθεντικές γεύσεις υπό την επιμέλεια του σεφ- συνιδιοκτήτη Τάσου Βούγα. Δίπλα η εξωτική Σου, μαγειρεύει με μεράκι και φαντασία φέρνοντας κοντά μας την Άπω Ανατολή.
Εκτός από τα εξαιρετικά πετυχημένα bao buns, την αέρινη πίτσα και τα hamburgers, οι ζεν μουσικές απογειώνουν τις στιγμές.
Ερωτικό στέκι, βγαλμένο από τα νιάτα μας.
Ένας κρυμμένος θησαυρός στην άκρη της θάλασσας, μακριά από τη βαβούρα του Γιαλού, κοντά στο βράχο, πάνω στην καυτή ακόμα άμμο, με τη θάλασσα να μοσχοβολά αλμύρα.
Δεν νομίζω πως κάποιος άλλος θα μπορούσε να σκεφτεί καταλληλότερο σημείο για να μας ξαναφέρει στα ίσα μας.
Ο ήλιος του καλοκαιριού μας έχει ήδη κουράσει. Καθώς ο υδράργυρος καλά κρατεί ακόμα παρά τη μικρή πτώση θερμοκρασίας, τι πιο ανανεωτικό από μια δροσερή βουτιά στην όμορφη Ερεσούλα, με την ατμόσφαιρα του Σεπτέμβρη και το να αφεθούμε στα χέρια του isla bonita;
Μπουγιαμπέσα
Την ωραιότερη φημισμένη γαλλική σούπα την έφαγα πριν μερικά χρόνια στο SAINT TROPEZ, στη μαγική Ριβιέρα. Ένα ταβερνείο απόκοσμο στην πιο διάσημη παραλία της περιοχής, την Pamplemousse, σ’ ένα ψαροχώρι που θύμιζε εποχή 60ς, τότε που η Μπριζίτ Μπαρντό κυκλοφορούσε ξυπόλυτη στην άμμο.
Πλαστική – φριχτή – καρέκλα, τέντες που χειρότερες δεν έχω δει, ξύλινα τραπέζια με λαδόκολλα και μια εξωτερική κουζίνα με φουφούδες περιμετρικά γεμάτες κάρβουνα που πάνω τους υπήρχαν τοποθετημένες οι κατσαρόλες που έβραζαν τη σούπα.
Στο τραπέζι ήρθε ένα κρασί της περιοχής, μια πιατέλα με πατάτες βρασμένες στο ζουμί της σούπας, μια άλλη πιατέλα με τα πετρόψαρα και χωριστά σε μπολ η rouille και τα ψημένα ψωμιά.
Ο μάγειρας, ένας παππούς με τη μακριά ποδιά και οι σερβιτόρες κάτι μεγάλες κυρίες που φορούσαν ποδιές της κουζίνας.
Σ’ αυτό το ταβερνείο συνωστίζονταν όλοι όσοι ήξεραν πού θα φάνε την καλύτερη μπουγιαμπέσα.
Απλά, όχι φτηνά, αλλά απολύτως ατμοσφαιρικά και αξέχαστα.
Έτσι κάποιοι λαοί ξέρουν να πουλάνε χωρίς φιοριτούρες το προϊόν τους απολύτως αυθεντικά.
Υλικά
- 1 κιλό πετρόψαρα
- 4 καραβίδες
- 20 φρέσκα μύδια
- 10 γαρίδες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 λευκό κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 πράσο χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
- 2 ώριμες φρέσκιες ντομάτες
- 4-5 στήμονες σαφράν
- 5 κόκκους πιπέρι
- 1 μικρό δαφνόφυλλο
- 3 κλων. μαϊντανού
- Αλάτι
- 2-3 κλωναράκια θυμάρι
Εκτέλεση
- Πρώτα καθαρίζουμε τις καραβίδες και τις γαρίδες και κρατάμε τα κελύφη και τα κεφάλια. Αφήνουμε ολόκληρες λίγες γαρίδες για το σερβίρισμα.
- Καθαρίζουμε τα μύδια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο ακόμα.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κελύφη από γαρίδες και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά να κοκκινίσουν.
- Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, τους κόκκους πιπέρι, το σαφράν, το μαϊντανό, τις ντομάτες και 2 λίτρα νερό.
- Βράζουμε για 30 λεπτά.
- Σουρώνουμε τον ζωμό σε κατσαρόλα και πιέζουμε όλα τα υλικά στο σουρωτήρι, να πάρουμε όλα τα υγρά.
- Βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια και τις μεγάλες καραβίδες.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο για 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και στα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε και τις γαρίδες (ανάλογα το μέγεθός τους ο χρόνος βρασμού είναι 1-3 λεπτά).
- Φρυγανίζουμε το ψωμί και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζουμε σε κάθε πιάτο μια φέτα ψωμί και ισομοιράζουμε στα βαθιά πιάτα ψάρι, γαρίδες, μύδια και συμπληρώνουμε με rouille και ζωμό.