Εβίβα Ρίο

Spread the love

Με ευκαιρία φέτος  τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες  στο Ρίο, θυμήθηκα τις περίεργες συνταγές γλυκών των νοτιοαμερικάνων και σας  κάνω μια εισαγωγή.

Τα γλυκά αυτά είναι σαφώς επηρεασμένα από τον Παλιό Κόσμο – την γηραιά Ευρώπη – μια και υπήρξε η κυριαρχία των  Πορτογάλων, Ισπανών στην περιοχή, αλλά και η έντονη αραβική επιρροή μια και οι κατακτητές κουβαλούσαν από παλιά τις άλλες δικές τους επιρροές.

Τα νοτιοαμερικάνικα γλυκά είναι μια ελεγεία στο ινδοκάρυδο, τα τροπικά φρούτα και φυσικά στο dulce de leche.  Ρυζόγαλα, σορμπέ και παγωτά, τάρτες με τροπικά φρούτα και κρέμες με ταπιόκα, μαρέγκες ωμές και ψημένες, φρουτοσαλάτες και σούπες με φρούτα, είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά στη Νότιο Αμερική.

Οι Ινδιάνοι και οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν για γλυκό, ρίζες λαχανικών, φρούτα και μέλι. Με την εισβολή των Ισπανών και Πορτογάλων το 1502, η επιρροή έδρασε καταλυτικά. Οι Πορτογάλοι έφεραν ζαχαροκάλαμο από το νησί Μαδέρα, για πρώτη φορά στην Νότιο Αμερική. Ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη ζάχαρη σε γλυκίσματα αντί για μέλι και αυτοί που εμπορικοποίησαν την παραγωγή.  Μέχρι τότε, η ζάχαρη χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο εναντίον της κούρασης, για την ενδυνάμωση της καρδιάς και για χώνεψη. Για σκέψου!!!!

 Τα μάτια της πεθεράς

Αυτή είναι μία από τις πολλές βραζιλιάνικες συνταγές, με αστείο όνομα. Κανείς δεν ξέρει γιατί οι αφρικάνες οικονόμοι που φρόντιζαν τα “μεγάλα σπίτια” των φυτειών, έδωσαν αυτό το όνομα σ’ αυτό το γλυκό που είναι δαμάσκηνα γεμιστά μ’ ένα μείγμα καρύδας.

Τούρτα με μαρέγκα και φράουλες

Τούρτες, βουτήματα, ρολά ή φρουτένια επιδόρπια με μαρέγκα, μοιάζει να είναι ένα από τα πιο λατρεμένα γλυκά στην νότιο Αμερική. Το πιο πολλά από αυτά είναι απλά. Συνήθως, δύο στρώσεις από μαρέγκα ψημένη και ανάμεσα μία γέμιση από κρέμα και φρούτα. Πολλές φορές χρησιμοποιούν μαρέγκα ωμή, χτυπημένη με ζάχαρη για το γαρνίρισμα ή ακόμα και για γέμιση.

Κρέμα με καρύδα και ταπιόκα

Η ταπιόκα, που γίνεται από τη ρίζα του φυτού κασάβα (γιούκα), είναι επίσης λατρεμένη στην Βραζιλία. Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της κρεολέζικης κουζίνας, καθώς η ιθαγενής ταπιόκα αναμιγνύεται με την πορτογαλέζικη ζάχαρη και την αφρικάνικη καρύδα.

Τάρτα με μήλα και dulce de leche

Η Χιλή είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες μήλου της Λατινικής Αμερικής, αλλά και η κατοικία πολλών Γερμανών μεταναστών, οι οποίοι έφεραν πολλές από τις συνταγές τους. Μια παραλλαγή της κλασικής μηλόπιτας, που χρησιμοποιείται στη Χιλή σήμερα και που αντί για κρέμα χρησιμοποιείται μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις, το dulce de leche (γαλατένιο γλύκισμα). Για να το φτιάξετε δεν έχετε παρά να βυθίσετε ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα μέσα σε νερό και σε ένα κατσαρολάκι  και να το σιγοβράσετε για 4-5 ώρες συμπληρώνοντας νερό κάθε τόσο.

Το ζαχαρούχο γάλα μετατρέπεται σε καραμελένια κρέμα με εξαιρετική γεύση.

Βγάλτε το από το καυτό νερό, αφήνετε να κρυώσει και μετά ανοίγετε το κουτί. Θα βρείτε ένα χρυσαφένιο άλειμμα για τις τούρτες σας ή το ψωμί σας.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση