Τα μάτια τους ανοιχτά θα πρέπει να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής μας, καθώς η τοπική αστυνομία χθες έδωσε δελτίο Τύπου με οδηγίες και συστάσεις για το τι θα πρέπει να προσέχουν ώστε να αποφύγουν να πέσουν θύματα εξαπάτησης. Η χρονική συγκυρία που γίνεται αυτό από την αστυνομία προφανώς υποδηλώνει ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες των αστυνομικών για νέα περιστατικά προσέγγισης πολιτών από αγνώστους, με σκοπό να τους υφαρπάξουν χρήματα με διάφορες δικαιολογίες.
Να σημειωθεί ότι από το 2017 μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά με τηλεφωνικές απάτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας προς τη Λέσβο και είναι πολλά τα θύματα που έχουν χάσει χρηματικά ποσά, ακόμα και δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Το διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι τώρα οι τηλεφωνικές απάτες που στοχεύουν σε άτομα της τρίτης ηλικίας έχουν προκαλέσει “πονοκέφαλο” στην αστυνομία, καθώς παρά τις διαδοχικές συλλήψεις γυναικών που πιάστηκαν να εισπράττουν χρήματα από ηλικιωμένους η “λαίλαπα” αυτή δεν σταματά!
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στην ανακοίνωσή της – με αφορμή πρόσφατα περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα προσεγγίζουν τους πολίτες είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω εφαρμογών του διαδικτύου, με σκοπό να αποσπάσουν χρηματικά ποσά – καλεί τους πολίτες να προσέχουν ζητώντας να μην συνομιλούν στα τηλέφωνα και να μην ανοίγουν τις πόρτες των σπιτιών τους σε άτομα που δεν γνωρίζουν, ακόμα και σε ανθρώπους που θα επικαλεστούν ότι είναι τεχνικοί εταιρειών. Αποδεικνύεται με άλλα λόγια ότι η κοινωνία μας έχει φτάσει στο σημείο να λειτουργεί με κλειστές πόρτες και να αρνείται να συνομιλήσει ακόμα και με κάποιον άγνωστο που θα σταματήσει έναν πολίτη στο δρόμο για να ρωτήσει για μία οδό, υπό το φόβο ότι πρόκειται για απατεώνα. Και αυτή η στάση δυστυχώς – αν και αναγκαία για την προστασία από τις απάτες – έρχεται να αποξενώσει περισσότερο τους ανθρώπους, καθώς ειδικά σε περιοχές, όπως τα νησιά μας και γενικότερα, η ελληνική επαρχία όπου οι πόρτες και οι αυλές των σπιτιών είναι ανοιχτές, οι κοινωνίες εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν να γίνονται ολοένα και πιο κλειστές, όπως στις μεγαλουπόλεις.
Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να προσέχουν τα ακόλουθα:
- Να μην πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία τους “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
- Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία τους. Στην περίπτωση αυτή, να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
- Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού – συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με το δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλούν με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
- Να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Να μην πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που τους προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε, δίχως να δουν πρώτα τα προϊόντα αυτά.
- Να μην πείθονται από αγνώστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει οι ίδιοι.
- Να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
- Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
- Να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).
- Να προσπαθούν να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
- Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.