Μεγάλη ανησυχία διακατέχει απροσδιορίστου αριθμού πελάτες της ΔΕΥΑΛ, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης υφαλμύρωσης των γεωτρήσεων, από τις οποίες υδροδοτούνται τόσο η ΔΕΥΑΛ όσο και ιδιώτες. Η υφιστάμενη κατάσταση είναι εν γνώσει των αρμοδίων, αλλά μέχρι σήμερα για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν έχουν υπάρξει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Το μείζον ζήτημα της εύρυθμης και ποιοτικής υδροδότησης των καταναλωτών της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης Λέσβου, καθώς και της υφαλμύρωσης ορισμένων γεωτρήσεων, τέθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου.
Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα βρίσκεται στην εγκατάσταση ειδικού μηχανισμού καθαρισμού του υφάλμυρου νερού στην εκάστοτε γεώτρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα και η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης, επισήμανση που έγινε κι από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτη Βάλεση.
Ωστόσο, τα προβλήματα υδροδότησης που υπάρχουν σήμερα κι αφορούν την καταλληλότητα του νερού που πίνουν αρκετοί δημότες, παραμένουν. Ορισμένοι δε εξ αυτών είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, μήπως και δοθεί γρήγορη λύση. Και τούτο, μιας και η θερινή περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και οι ανάγκες υδροδότησης αυξάνονται κατά κόρον.
Γεώτρηση στο Κέδρο Πυργίου
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι δύο γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή Κέδρου της δημοτικής Κοινότητας Αλυφαντών και από τις οποίες υδροδοτούνται η κοινότητα Αλυφαντών, ο οικισμός του Πυργίου και του Κέδρου, μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου του κόλπου της Γέρας, αλλά και ορισμένα στρατόπεδα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υφαλμύρωσης. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν από την πλευρά της ΔΕΥΑΛ, δεν καρποφόρησαν.
Σύμφωνα, δε, με ασφαλείς πληροφορίες, αν και υπήρξε ενημέρωση για την καλλιέργεια της συγκεκριμένης γεώτρησης, οι εμπλεκόμενοι στο έργο επέλεξαν να κατέβουν περισσότερα μέτρα, (κάτω από τα έξι μέτρα που ήταν τ’ όριο της ασφαλούς γεώτρησης), με αποτέλεσμα να εισέλθει θαλασσινό νερό και να αλλοιωθεί η καταλληλότητα του πόσιμου νερού. Πέραν της ποιοτικής υδροδότησης της συγκεκριμένης γεώτρησης, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πολίτες που ποτίζουν τα φυτά των κήπων, καθώς είναι γνωστό ότι το θαλασσινό νερό ξεραίνει κάθε μορφή φυτικού βασιλείου.
Υπάρχει λύση, αλλά… κοστίζει
Ο υπεύθυνος του τμήματος εργαστηρίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ένας από τους πλέον καταρτισμένους σε θέματα υδάτινων πόρων, Δημήτρης Ακριώτης, αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλες περιοχές, υποστήριξε ότι «υπάρχει λύση, αλλά όχι πολύ άμεση, καθώς τόσο η τοποθέτηση του ειδικού μηχανήματος καθαρισμού του υφάλμυρου νερού, όσο και η διαδικασία αφαλάτωσης και κοστίζουν και είναι λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, χρονοβόρες».
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «χρειάζεται η λήψη άμεσων μέτρων για να μπορέσει η ΔΕΥΑΛ να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες».
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όπως εξήγησε, «για το μεν θέμα της γεώτρησης του Κέδρου, από την οποία υδροδοτούνται πολλοί καταναλωτές και τα δύο στρατόπεδα, υπάρχουν δύο ενδεδειγμένες λύσεις. Η πρώτη αφορά στην τοποθέτηση του ειδικού μηχανήματος καθαρισμού, συνολικής αξίας 200.000 ευρώ, μιας και οι μετρήσεις είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια κατά πολύ (από τα 250 η γεώτρηση του Κέδρου έχει φθάσει στα 400), η δε δεύτερη, η οποία είναι και πιο ακριβή αλλά και πιο χρονοβόρα, αφορά στην κατασκευή αγωγού από την Λάρσο έως το ξενοδοχείο Μυτιλάνα, η οποία, με την αντιστροφή θα τροφοδοτήσει με μεγάλες ποσότητες νερού το υφιστάμενο δίκτυο».
Στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων αναφέρθηκε κι ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Παλαιοκήπου, Στρατής Καραβασίλης: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Όλο το παραλιακό μέτωπο της Ευρειακής δεν έχει νερό να πιει». Και τούτο οφείλεται, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε «στο ότι στην περιοχή δεν υφίσταται κανένα οργανωμένο σύστημα ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΛ, καθώς δεν υπάρχει κεντρική γεώτρηση, δεξαμενή ή δίκτυο». Συμπληρωματικά, επεσήμανε ότι «κατά τους θερινούς μήνες στην περιοχή φιλοξενούνται πάνω από 5.000 άνθρωποι μιας και διαθέτει, πέραν των κατοικιών, τουριστικές μονάδες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Αποκάλυψε ότι η υδροδότηση των κατοίκων και των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες «εξαρτάται αποκλειστικά από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις οι οποίες λειτουργούν χωρίς κεντρικό έλεγχο ή εποπτεία. Δεν είναι τυχαίο ότι εξαιτίας της υπερβολικής άντλησης αρκετές από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα και σε φαινόμενα υφαλμύρωσης».