Στα μονοπάτια του Βύρωνα

Spread the love

Για τον Βύρωνα έχω ξαναγράψει.

Ο Βύρων Περέλης  είναι ένας φίλος από καρδιάς.

Ζωγράφος και αγιογράφος, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Μυτιλήνη, πολυταξιδεμένος, έχει επιλέξει τα πολλά τελευταία χρόνια της ζωής του να ζει και να δουλεύει στη Ρόδο.

Πώς να περιγράψω το Βύρωνα;

Δεν φτάνουν ούτε οι λέξεις, ούτε τούτη η σελίδα.

Όχι μόνο γιατί τον αγαπώ και νιώθω ευλογημένη που τον έχω στη ζωή μου, αλλά και διότι ο Βύρων από μόνος του αποτελεί case study.

Τον γνώρισα χάρη στον Γκόγκη. Αθήνα 1981.

Ζούσε στον Βύρωνα με την Αυστραλέζα γυναίκα του, τη Σούζη. Σε ένα σπίτι γεμάτο από έργα τέχνης, φωτογραφίες, αντίκες, λάφυρα από απίστευτα ταξίδια, τρομερά ινδικά κειμήλια, μάσκες από το Βόρνεο, ινδονησιακά ξυλόγλυπτα από το Μπαλί, αμέτρητους δίσκους βινυλίου long play με μουσικές από όλα τα μέρη της γης.

Από τον Βύρωνα έμαθα τις μουσικές του Ραβί Σανκάρ, ενός δεξιοτέχνη του σιτάρ και συνθέτη της ινδουιστικής κλασικής μουσικής / ράγκα με το φυσικό κούρδισμα και τον αυτοσχεδιασμό. Δυσκολεύτηκα πολύ στην αρχή να μυηθώ στους ηχητικούς τόνους αυτής της μουσικής, αλλά τώρα που ωρίμασα μουσικά, ποτέ δεν το μετάνιωσα.

Με τις οδηγίες του Βύρωνα πρωτοπήγα στην Βομβάη το 1981. Φιλοξενήθηκα μάλιστα και από πλούσια  Ινδή φίλη του. Αργότερα μας καθοδήγησε τι και πώς να πάμε στο αγγλικής κατοχής Χονγκ-Κονγκ, στο συναρπαστικό Μπαλί.

Για τον Βύρωνα το ταξίδι ξεκίνησε όταν ακόμα οι Έλληνες δεν είχαμε ιδέα τι σημαίνει εξωτικός.

Ο Βύρωνας είναι καλόγουστος, ακριβής και σαφής. Πώς θα πας, ποιο τρένο θα πάρεις, πόσο θα πληρώσεις, πού θα φας, τι θα φας. Ο Βύρων έχει παντού μόνο φίλους. Σε δεκάδες πόλεις του κόσμου γνωρίζει  γυναίκες και άντρες που τον λατρεύουν, έχει φίλους γκέι, καλλιτέχνες, ανθρώπους με πολλά ενδιαφέροντα και πολυταξιδεμένους.

Στο σπίτι του στην Εύβοια – ένα όνειρο ζωής του – έκανε ένα πάρτι house warming όπου παραβρέθηκαν δεκάδες φίλοι του από όλο τον κόσμο.

Ο Βύρων είναι ένας φίλος με Φ κεφαλαίο. Σημείο αναφοράς, με καυστικό χιούμορ, σαρκαστικό χαριτωμένο ύφος – με στιγμές που δεν αντέχεται – λεπτομερείς περιγραφές, μουσική κατάρτιση. Οι μουσικές που ακούω σπίτι του είναι μοναδικές και με μελετημένο ήχο που αγοράστηκε με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ: Τα ηχεία και οι ενισχυτές μπήκαν στο σπίτι πριν μπει ο ίδιος.

Ο Βύρων επίσης μαγειρεύει καταπληκτικές ασιατικές συνταγές. Μαζί του πήγαμε στην Κεράλα και διαβήκαμε το “δρόμο των μπαχαρικών”. Σε άλλο ταξίδι πήγαμε στην Μπενάρες, το σημερινό Βαρανάσι, εκεί που μας συγκλόνισε η αύρα του Γάγγη ποταμού.  Μαζί του πήγαμε στην Καλκούτα να συναντήσουμε τον φίλο του Μάρτιν για να μας ξεναγήσει στα σλαμς / τις παραγκουπόλεις όπου δοκιμάσαμε την ωραιότερη σαμόζα ever και την πολύ ιδιαίτερη βεγγαλέζικη κουζίνα. Οι επαφές του Βύρωνα, οι γνωριμίες του ανά τον κόσμο, τα ταξίδια του, η φιλοξενία του και η παρέα του τον καθιστούν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους της ζωής μου.

 

Επίσης

Ο Βύρων εκτός από ζωγράφος και αγιογράφος, είναι εξαιρετικός φωτογράφος, εξαίσιος πορτρετίστας, καλλιτέχνης πολυεπίπεδος. Έχει δημιουργήσει μοναδικές τοιχογραφίες σε ξενοδοχεία της Ρόδου και του εξωτερικού.

Είναι Μυτιληνιός  καλλιτέχνης με τον οποίο θα ασχοληθούν ενδελεχώς και πολύ οι επόμενες γενιές, καθώς η δουλειά του διαθέτει στοιχεία μοναδικά.

Πώς θα ήθελα να οργανωθεί μια έκθεση με έργα του στο νησί μας!

Πώς θα ήθελα να τον φωνάξουμε να φτιάξει κάποια μοναδικά murals στο νησί του που θα μείνουν για πάντα και θα κοσμούν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Πόσο θα ήθελα να μάθουμε να τιμούμε τους ντόπιους καλλιτέχνες μας εν ζωή, να τους αναζητάμε, να τους ανακαλύπτουμε και να τους τιμούμε!

Εγώ πάντως του έχω παραγγείλει το πορτρέτο μου και περιμένω.

 


 

Ταραγμένα αυγά για ανήσυχους τύπους 

Υλικά

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 6 αυγά μέτρια
  • 1 κ.σ. σόγια σως
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς
  • 1 κ.γ. κάρι σε σκόνη
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο  σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμετο κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε.
  • Σπάμε τα αυγά σε βαθύ πιάτο, ανακατεύουμε  και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ταράζουμε με  ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τη σόγια σως, το κάρι, την πάπρικα, τον κουρκουμά και το πιπέρι.
  • Σιγοψήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να σφίξουν ελαφρά τα αυγά.
  • Σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένες φέτες από προζυμένιο ψωμί.
  • Πασπαλίζουμε με  ψιλοκομμένο δυόσμο  και σερβίρουμε πάνω σε  φύλλα ρόκας και ντοματίνια κομμένα στη μέση.

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση