Διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών από έξι χώρες στη Μυτιλήνη

Spread the love

Στο πλαίσιο συμμετοχής του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης στο πρόγραμμα Erasmus+  πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη από 28 μέχρι 30 Μαΐου διακρατική συνάντηση εργασίας εκπαιδευτικών από 7 σχολεία. Συγκεκριμένα εκπαιδευτικοί της Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Εσθονίας φιλοξενήθηκαν στη Μυτιλήνη από τις εκπαιδευτικούς του 14ου Νηπιαγωγείου, που συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα με τίτλο: “Open your minds through games”.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής (Σεπτέμβριος 2017- Αύγουστος 2019) και στοχεύει σε:

-Ανάδειξη των τεχνών μέσω του παιχνιδιού,

-Ανάπτυξη και προώθηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων επικοινωνίας,

-Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκμάθησης της γλώσσας,

-Πειραματισμό με συστήματα αξιών και κανόνων που οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση της αποτυχίας,

-Γνωριμία με τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα άλλων λαών,

-Δημιουργία και διατήρηση ισχυρών δεσμών φιλίας.

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης οι εκπαιδευτικοί των ξένων χωρών που φιλοξενήθηκαν στη Μυτιλήνη είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στους χώρους του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης και να γνωρίσουν τους μικρούς μαθητές. Ενημερώθηκαν για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και ειδικότερα για την προσχολική εκπαίδευση από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών Α’ ΠΕΚΕΣ Βορείου Αιγαίου, Χρυσάνθη Συκά. Στην παρουσίαση συμμετείχε και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής Γλώσσας Ιωάννα Μεταξοπούλου.

Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, Βασιλική Μπουρατζή, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ένταξης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό σχολείο και παρουσίασε μερικές από τις δράσεις που γίνονται και συμβάλλουν στην ομαλή ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στη συνέχεια μαζί με τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, Ευστράτιο Αναγνώστου, παρουσίασαν την ιστορία της Λέσβου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη αναφορά στο κάστρο και σ’ όσους το κατοίκησαν στο πέρασμα των χρόνων.

Την ίδια ημέρα ο εκπαιδευτικός, Γιώργος Γέργος, μίλησε για τη διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica Αιγαίου και τη διαπολιτισμική χορωδία ενηλίκων Cantalaloun και τραγούδησε μαζί με τους μικρούς μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου το συμβολικό αντιπολεμικό τραγούδι “Τα ραφτικά της γιαγιάς”.

Η δεύτερη μέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη σε εργασίες για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος και την αξιολόγηση. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν το ηλεκτρονικό βιβλίο και η ιστοσελίδα με τα παιχνίδια που δημιούργησε το κάθε σχολείο και τα οποία ήταν εμπνευσμένα από ήρωες και ηρωίδες όλων των χωρών. Με τη δημιουργία τους, η πολύ σημαντική δουλειά των εκπαιδευτικών μπορεί εύκολα να διαδοθεί και να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και παιδιά σε όλον τον κόσμο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας αφιερώθηκε σε επίσκεψη στο κάστρο Μυτιλήνης και στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά.

Την τρίτη ημέρα οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το παραδοσιακό εργαστήριο κεραμικής του κ. Δημητρίου Κουβδή στον Άγιο Στέφανο Μανταμάδου και παρακολούθησαν τη δημιουργία κεραμικών σκευών, χρηστικών και μη, από πρώτες ύλες που συλλέγονται από τη γύρω περιοχή και τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματός τους. Η ομάδα των εκπαιδευτικών ακολούθως επισκέφτηκε το μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Μανταμάδο, όπου άκουσαν με μεγάλη ευλάβεια και συγκίνηση την ιστορία δημιουργίας της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και θεώρησαν μεγάλη ευλογία το προσκύνημα της μοναδικής εικόνας. Η ημέρα έκλεισε με φαγητό στη Σκάλα Συκαμιάς και βόλτα στα στενά του Μολύβου το απόγευμα.

Οι εκπαιδευτικοί του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, εκτός από τις εργασίες που αφορούσαν την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιδίωξαν  και κατάφεραν να γνωρίσουν στους εκπαιδευτικούς των ξένων σχολείων, μερικές από τις μοναδικές ομορφιές της Λέσβου, τα τοπικά προϊόντα  του νησιού,  την ειλικρινή και ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Μάλιστα η συνάντηση που υλοποιήθηκε στη Μυτιλήνη χαρακτηρίσθηκε  από όλους τους εταίρους ως η καλύτερη συνάντηση του προγράμματος.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, η οποία απουσίαζε από το νησί λόγω των εκλογικών της υποχρεώσεων, σε επιστολή της προς τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς – κηδεμόνες εξέφρασε  τα θερμά της συγχαρητήρια για τις αξιόλογες δράσεις του σχολείου, μαζί με τις ευχές της για την επιτυχία της συνάντησης. Τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκπροσώπησε η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Άννα Καραθανάση.

Οι εκπαιδευτικοί του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης ευχαριστούν θερμά όλους τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, καθώς επίσης και:

-Την ποτοποιία ΕΠΟΜ για την προσφορά ούζου

-Το Ελαιοτριβείο της οικογένειας Τζωρτζή για την προσφορά λαδιού

-Την Αντιπεριφερειάρχη κοινωνικής μέριμνας, Καλλιόπη Πρωτογεράκη-Γόμου για την προσφορά του βιβλίου Ανατέλλον Αιγαίο που δόθηκε στους ξένους εκπαιδευτικούς

-Το Επιμελητήριο Λέσβου που συνέβαλε στην οργάνωση της όλης φιλοξενίας με άξονα την προβολή του νησιού μας και της γαστρονομίας του και παρέθεσε γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης

-Τις κυρίες Ελένη Δρακούλη, Μαριάνθη Γιακμή και Μαρία Σουλακέλλη, μαμάδες παιδιών του σχολείου, που βοήθησαν στην προετοιμασία εδεσμάτων και καφέ που προσφέρθηκαν στους εκπαιδευτικούς

-Τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων όπου φιλοξενήθηκαν οι συναντήσεις του προγράμματος.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση