Δεν έχουν καταθέσει τα όπλα σχετικά με το μείζον ζήτημα του εκλογικού συστήματος οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων της Λέσβου και σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν δυναμικά αν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάργηση της τέταρτης κάλπης. Μετά από τις περσινές κινητοποιήσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών απέσυρε το επίμαχο άρθρο, ενώ ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Όσο πλησιάζει η επόμενη αναμέτρηση σε επίπεδο Δημοτικών Εκλογών εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει στον αρχικό της σχεδιασμό και οι Κοινοτάρχες ετοιμάζονται για αντεπίθεση, προκειμένου η εκλογή των Προέδρων στα χωριά να είναι ανεξάρτητη από τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων Δημάρχων, όπως ίσχυσε το Μάιο του 2019.
Μετά από σχεδόν έναν χρόνο λόγω της πανδημίας, τα μέλη της Γραμματείας του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου συνεδρίασαν διά ζώσης την Δευτέρα, στο Πέραμα της Γέρας, με την συμμετοχή του Συντονιστή του Δικτύου σε όλο το νησί, Κίμωνα Χρυσίδη, του Συντονιστή στο Δήμο Μυτιλήνης, Βασίλη Μαμώλη, του Συντονιστή στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, Θέμη Καμένου, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Αλέκου Κουζινόγλου, της Προέδρου της Αγιάσου, Διαμάντως Ρουγκέλη, της Προέδρου της Πελόπης, Μαρίας Κιαχαγιά, της Προέδρου της Νάπης, Ταξιαρχούλας Παλαιολόγου και του Προέδρου της Στύψης, Νίκου Δρακούλα.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ανάδειξη των Προέδρων μέσω ανεξάρτητων ψηφοδελτίων για κάθε Κοινότητα και όπως τόνισαν οι Κοινοτάρχες η διεκδίκηση αυτού του αιτήματος πρέπει να είναι δυναμική στο ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου, στην Θεσσαλονίκη. Αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Δικτύου θα συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου και θα ζητήσει από τους Δημάρχους να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Θυμίζουμε ότι σε επίπεδο Λέσβου και τα δύο Δημοτικά Συμβούλια έχουν λάβει αποφάσεις υπέρ της πρότασης του Δικτύου.
Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου θα εκφράσει τις θέσεις και τις προτάσεις του μέσω υπομνήματος, το οποίο θα αποστείλει στο Προεδρείο της ΚΕΔΕ, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Με βάση τα όσα δήλωσε πέρυσι το Υπουργείο Εσωτερικών, αν ένας δημότης θέλει να ψηφίσει τον Α για Δήμαρχο και για Πρόεδρο του Χωριού του έναν που συμμετέχει σε άλλο δημοτικό ψηφοδέλτιο, δεν θα έχει το δικαίωμα! Ακόμα δήλωσε ότι σχεδιάζουν σε όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια με πάνω από 300 κατοίκους (ή κάτι παραπάνω…), να αποκτά πλασματική πλειοψηφία ο δημοτικός συνδυασμός του υποψηφίου που θα εκλεγεί Δήμαρχος στο δεύτερο γύρο, ακόμα και αν στις Κοινότητες αυτές, ήρθε τελευταίος σε ψήφους. Αν οι δύο παραπάνω διατάξεις δεν είναι αλλοίωση της ψήφου των τοπικών κοινωνιών, τότε τι είναι;», διερωτώνται οι Κοινοτάρχες.
Σε άλλο σημείο του υπομνήματος υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 και του 2014 επί “Καλλικράτη”, όταν οι περισσότεροι υποψήφιοι Δήμαρχοι έβαζαν υποψήφιους για τις Κοινότητες στα ψηφοδέλτιά τους, κομματικούς παράγοντες, φίλους, συγγενείς, υποχρεωμένους από εξυπηρετήσεις κ.λ.π., με δυσμενή αποτελέσματα στην δραστηριότητα όσων εκλέγονταν και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων στα χωριά. «Αντίθετα στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 με τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες, πολλοί νέοι συντοπίτες μας ασχολήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία στο πλάι των συγχωριανών τους, χωρίς αναγκαστικά να προσδεθούν σε συνδυασμούς υποψηφίων Δημάρχων. Αν περάσουν οι προωθούμενες διατάξεις, πολλοί δραστήριοι συντοπίτες μας θα απογοητευθούν και θα αδρανοποιηθούν», τονίζει το Δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει τις Κοινότητες σαν χωριστό βαθμό Αυτοδιοίκησης, οι Πρόεδροι των χωριών της Λέσβου επισημαίνουν ότι «ο Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι στον ισχύοντα νόμο τα Κοινοτικά Συμβούλια υπάγονται στην Ενδοδημοτική Αποκέντρωση, όπως άλλωστε και δεκάδες άλλα Συμβούλια και Επιτροπές, ακόμα και Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα. Γιατί αν πραγματικά πίστευε το παραπάνω σαθρό επιχείρημα, τότε δεν θα έπρεπε να εξαγγέλλει ούτε την υπαγωγή των Κοινοτικών Συμβουλίων στις Δημοτικές παρατάξεις, αλλά να τα εξαλείψει τελείως. Όσο για τα προβλεπόμενα έργα και ενέργειες των Κοινοτικών Συμβουλίων που καταργήθηκαν πριν 14 μήνες, υπάγονταν στον ενιαίο προϋπολογισμό και στο ενιαίο Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε Δήμου, σαν εξασφάλιση για να μην εγκαταλείπονται τα χωριά».
Καταλήγοντας, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου υπογραμμίζει ότι «ένα από τα βασικά συμπεράσματα που βγήκε από την πανδημία, είναι η αναγκαιότητα να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας και να τονωθεί η ζωή στα χωριά, ώστε όσο το δυνατόν να αποσυμφορηθούν οι μεγάλες πόλεις με το επιβαρυμένο περιβάλλον. Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές, τις Δημοτικές και Κοινοτικές παρατάξεις, να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να συστρατευθούν για να μην ψηφιστούν οι παραπάνω προωθούμενες διατάξεις, που θα υποβαθμίσουν περισσότερο την ζωή στα χωριά και θα βραχυκυκλώσουν τις Δημοτικές Αρχές και τις Δημοτικές Υπηρεσίες. Οι συνδημότες των χωριών και των συνοικιών χρειάζονται ουσιαστική στήριξη, με αναγκαία έργα και υπηρεσίες και όχι υποβάθμιση και καταργήσεις».
Εξάλλου, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δικτύου συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο Κτηματολόγιο και ιδιαίτερα στις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας, καθώς και το ζήτημα της κατανομής της πάγιας προκαταβολής.
Σε δήλωσή του στα “Νέα της Λέσβου” ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων του Δήμου Μυτιλήνης, Βασίλης Μαμώλης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα διεξαχθεί στα μέσα του μήνα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα του εκλογικού συστήματος και οι Δήμαρχοι να στηρίξουν την πρόταση των Κοινοτήτων. Αντί να πάμε μπροστά, κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν 10 χρόνια πίσω, παρ’ όλο που είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί σε κάθε χωριό. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο και θα υπάρξει καθολική αντίδραση από όλη την χώρα μέσω του Πανελλαδικού Δικτύου Κοινοτήτων. Τα Δημοτικά Συμβούλια στο νησί μας έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις και λένε “όχι” στα σχέδια αυτά. Αντίθετα, ζητάμε τους πόρους και τις αρμοδιότητες που μας υποσχέθηκαν και πρέπει να έχουμε ώστε να λύνουμε τα προβλήματα στα χωριά μας όπως επιβάλλει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».