Τρία κρίσιμα για την Αυτοδιοίκηση ζητήματα, που αφορούν στην επιβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων από το 2022, στην αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, καθώς και στο οικονομικό άνοιγμα από τη διαχείριση του covid, τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής σύσκεψης με τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή Υπουργό, Στέλιο Πέτσα και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.
Τα θέματα θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα κοινής Επιτροπής που θα συσταθεί άμεσα και στην οποία θα συμμετέχουν η ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, η οριστική λύση για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και η εξεύρεση βιώσιμου τρόπου είσπραξης των οφειλών προς τους Δήμους. Οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε τη μεγάλη αγωνία των Δήμων για την οικονομική κατάσταση το 2022. Εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα θα απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, αφού το 2021 κατέβαλλαν για το σκοπό αυτό περίπου 300 εκατ. ευρώ και τη νέα χρονιά θα κληθούν να επιβαρυνθούν λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας, με επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί το κόστος από την επιβολή του τέλους ταφής από 1/1/2022, που θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ, καθώς και το χρηματοδοτικό κενό από τη διαχείριση της πανδημίας που αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ, η χρονιά ξεκινά για τους Δήμους με άνοιγμα περίπου 370 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναβάλλει την επιβολή του τέλους ταφής και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καλυφθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι υπαρκτό το σενάριο να προχωρήσουν οι Δήμοι σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ακόμη την ανάγκη να υποστηριχθούν με προσλήψεις μηχανικών οι Υπηρεσίες Δόμησης, ενώ σημείωσε πως παρά τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα, παραμένει το πρόβλημα της στελέχωσης με προσωπικό των μικρών κυρίως Δήμων. Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών που προβλέπονται για την έγκριση των έργων από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αφού η ΕΥΔ του Προγράμματος χρειάζεται άμεση ενίσχυση με προσωπικό. Παράλληλα δεν έχει γίνει ακόμη πράξη η συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος.