Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Οι “μαύρες τρύπες” του κορονοϊού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Πικρές αλήθειες ακούστηκαν χθες στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος με έντονη την  ανησυχία για την έκρηξη κρουσμάτων
  • Άνευ προηγουμένου θα είναι οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος των εορτών από την αστυνομία, η οποία ήδη ούτως ή άλλως είχε ισχυρή παρουσία 

Πικρές αλήθειες ακούστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Πανάγου Κουφέλου και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, διαδικτυακά, υπό την προεδρία του αρμόδιου για τον τομέα υγείας Αντιπεριφερειάρχη από τη Χίο, Παντελή Βρουλή. Σε τοπικό επίπεδο συμμετείχαν εκπρόσωποι της αστυνομίας, του Επιμελητηρίου και των εμπόρων, της εστίασης, του νοσοκομείου, η επόπτρια του ΕΟΔΥ για τη Λέσβο, καθώς και οι παράγοντες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Από την Περιφέρεια και τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η ανησυχία για την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, που κατά τις εκτιμήσεις μέχρι εκείνη την ώρα, όπως αναφέρθηκε ανεπίσημα, ήταν πάνω από 100. Ωστόσο καθώς τα στοιχεία των νέων μολύνσεων λαμβάνονται νωρίς το μεσημέρι από την Αθήνα οι ανακοινώσεις που έκανε το απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανέφεραν 95 κρούσματα, που και πάλι είναι ένας αυξημένος αριθμός καθώς τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να αυξάνονται κατά 10!

 

Ξεφύγαμε στη Λέσβο 

Την ώρα που σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση είχε θέσει επί τάπητος την λήψη μέτρων για τις γιορτές που δεν θα είναι επώδυνα, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας, η ακύρωση μαζικών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων καθώς ο κορονοϊός έχει ξεφύγει στη χώρα μας, οι τοπικοί φορείς στη σύσκεψη της Περιφέρειας διαπίστωναν ότι ο κορονοϊός έχει ξεφύγει στη Λέσβο και αυτό  σε πλήρη αντίθεση με τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπου τα κρούσματα βρίσκονται σε αποκλιμάκωση. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι χθες ενώ ανακοινώθηκαν 95 κρούσματα για τη Λέσβο, στη γειτονική Χίο ανακοινώθηκαν μόλις 7, στη Σάμο 4 και στο δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο, 1 κρούσμα.

Για όσους θα σκεφτούν ενδεχομένως ότι το νησί μας είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τα άλλα που συγκρίνουμε ν’ αναφέρουμε ότι η αναγωγή των χθεσινών κρουσμάτων ανά πληθυσμό 100.000 κατοίκων δείχνει στη Λήμνο 5,79, στη Χίο 13,29 κρούσματα, στη Σάμο 12,13 κρούσματα και στη Λέσβο 109,91 κρούσματα! Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στη Λέσβο σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές του Βορείου Αιγαίου. 

Τίποτα ωστόσο δεν είναι τυχαίο. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το κενό που υπάρχει στις ιχνηλατήσεις είναι πολύ μεγάλο, καθώς η αστυνομία ενημερώνεται μέσω Αθηνών  μία εβδομάδα αργότερα για τα θετικά κρούσματα και επαφές που πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν ελέγχονται πλήρως όσοι πρέπει να βρίσκονται στα σπίτια τους και το όλο θέμα επαφίεται στο φιλότιμο και στο αίσθημα ευθύνης του καθενός από όσους βγαίνουν θετικοί ή είναι ύποπτοι για τον κορονοϊό. 

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι γιατί όλα τα δεινά να συμβαίνουν στη Λέσβο ενώ τα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση δεν είναι εύκολη, αν και η εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς είναι πως εδώ αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία την πανδημία του κορονοϊού σε σχέση με άλλες περιοχές. Όπως είπε άλλωστε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κουφέλος «δεν μπορεί να έχει η Λέσβος 95 κρούσματα και η Χίος 7, κάτι συμβαίνει και πρέπει αυτό που συμβαίνει να το δούμε και να το διορθώσουμε για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης. Και συνέχισε: «Αποδεικνύεται περίτρανα η σπουδαιότητα των εμβολιασμών για τη θωράκιση της κοινωνίας. Βλέπετε ότι με σχεδόν 100 κρούσματα έχουμε μόλις 13 ασθενείς στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με επιπλοκές. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει εμβολιαστεί το 70% του τοπικού πληθυσμού».

 

Εδώ να δείτε ελέγχους… 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε από τον Υποστράτηγο της Αστυνομίας, Ελευθέριο Ντουρουντού, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει για τις ημέρες των εορτών, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Περιφερειάρχης της αστυνομίας βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν διενεργηθεί 7.500 έλεγχοι σε καταστήματα και έχουν βεβαιωθεί μόλις 16 παραβάσεις σε καταστήματα της Λέσβου, οι περισσότερες για μη χρήση μάσκας.

Κατά τη σύσκεψη οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν στην επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ τους στην κατεύθυνση διορθωτικών παρεμβάσεων αλλά και προσπάθειας ευαισθητοποίησης, ο καθένας στον τομέα του, των πολιτών για την τήρηση των προληπτικών μέτρων.  Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου κ. Θεοφανόπουλου που μίλησε για καθημερινή ανίχνευση θετικών κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται στα φαρμακεία, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει διασπορά του κορονοϊού στη Λέσβο, ενώ ανέφερε ότι ένας αριθμός πολιτών δεν κάνει τα τεστ.

Επίσης ζητήθηκε η καλύτερη συνεργασία της εστίασης με την αστυνομία και ως προς αυτό δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Ασπίδα Νίκος Γιαννάκας. Αναφορά έγινε και στην επίμονη άρνηση πολιτών να εμβολιαστούν παρά την έξαρση του κορονοϊού και τους κινδύνους που υπάρχουν τόσο για τους ίδιους όσο και για τα πρόσωπα του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται.

 

Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα και ενώ μέχρι χθες η κυβέρνηση έδειχνε να σφυρίζει αδιάφορα μη έχοντας επιβάλει ούτε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, που είναι ένα μέτρο χωρίς δημοσιονομικό κόστος,  τώρα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις διαρροές του Υπουργείου Υγείας, σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Θανάση Πλεύρη για τη χρήση της μάσκας, που ενδέχεται να υποβληθεί υποχρεωτικά σε όλους τους χώρους και να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ΚΝ- 95 για την είσοδο σε σούπερ-μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει πιθανότητα να ακυρωθούν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τουλάχιστον όπου προβλέπεται κοσμοσυρροή.

Αυτά τα μέτρα είναι πρόσκαιρα για να συγκρατήσουν όσο μπορούν τον κορονοϊό μέσα στις γιορτές, όπου αναμένεται αυξημένη κίνηση και στα καταστήματα και γενικότερα σε σπίτια και συγκεντρώσεις φίλων και συγγενών. Από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση τώρα προϊδεάζει για νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων, για το οποίο ωστόσο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς, καθώς η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και η αντιμετώπιση του κορονοϊού σε δεύτερη ταχύτητα. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί ως προς την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις Όμικρον μέχρι τον Ιανουάριο μετά τα γλέντια των εορτών.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img