“Στον πάγο” τα σχολεία

Spread the love


Σε διαδικασία… «αυτορρύθμισης» έχουν μπει τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη Λέσβο, όπου η εντονότερη διασπορά του κορονοϊού έχει οδηγήσει τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, θέλοντας να τα προστατέψουν. Την ίδια στιγμή σήμερα κορυφώνονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις των μαθητών και μαθητριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που βρίσκονται ήδη στην τρίτη ημέρα κατάληψης με αιτήματα τα οποία «αυτοαναιρούνται», σύμφωνα με τις αρμόδιες Διευθύνσεις.

Εκτόξευση απουσιών

Ήδη από τη Δευτέρα είχε διαφανεί πως αρκετοί γονείς δεν θα έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο, υπό τον φόβο της γενικής έξαρσης της πανδημίας και θεωρώντας πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκπαίδευση δεν θα είναι αρκετά για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τον κορονοϊό. Όπως αναφέραμε στο σχετικό ρεπορτάζ, πέραν όσων περιλαμβάνονταν στα νέα κρούσματα, 1.079 παιδιά που φοιτούν σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά του νομού Λέσβου δεν εμφανίστηκαν στις τάξεις τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. «Είναι περιπτώσεις παιδιών που μπορεί να έχουν ήδη κρούσμα στο κοντινό τους περιβάλλον, οπότε περιορίζονται, αλλά και πολλές που φοβούνται να επιστρέψουν στο σχολείο άμεσα», είχε σχολιάσει η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, όμως, ήταν πολλές οι περιπτώσεις όπου με την εμφάνιση κάποιου κρούσματος σε ένα σχολικό τμήμα, οι γονείς των υπόλοιπων μαθητών και μαθητριών δεν περίμεναν επίσημο κλείσιμο του τμήματος (καθώς σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα θα έπρεπε να νοσήσουν το 50%+1 των μαθητών), αλλά κρατούσαν τα παιδιά τους στο σπίτι. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε και επικοινωνία μεταξύ των γονέων και οι απουσίες ήταν μαζικές, ενώ κάποιοι έστελναν τα παιδιά στο σχολείο ως… αναγκαίο κακό, καθώς δεν είχαν πού να τα αφήσουν. 

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των 1.079 παιδιών που απουσίαζαν από τις τάξεις τους τη Δευτέρα εκτοξεύτηκε στα 1.500 χθες, χωρίς καν να υπολογίζουμε όσα παιδιά διαπιστώθηκε πως νοσούν από κορονοϊό, κάτι που είναι ενδεικτικό του κλίματος ανασφάλειας που υπάρχει στους γονείς, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

Οι κινητοποιήσεις

Με πορεία στο κέντρο της πόλης κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των μαθητών και μαθητριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, όπου πάνω από 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Στη Λέσβο τα σχολεία που έχουν κλείσει είχαν φτάσει χθες το πρωί τα 18, με 3 από αυτά εν τέλει να αποφασίζουν τη λήξη της κατάληψης, τη στιγμή που όπως αναφέραμε και στο χθεσινό φύλλο, σε όσα σχολεία έχει μπει λουκέτο τα μαθήματα συνεχίζονται μέσω Webex. 

«Τα παιδιά ζητάνε τη μείωση της ύλης των Πανελληνίων, την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και το να κλείσουν τα σχολεία στη Λέσβο λόγω της πανδημίας. Είναι παράδοξο όμως το τελευταίο αίτημα, να ζητούν καλύτερα μέτρα αλλά να βρίσκονται στους χώρους κατάληψης χωρίς να τα τηρούν και να συνωστίζονται σε συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας», σχολίασε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμος Θεοφανέλλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι, όπως φαίνεται, τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις θα λήξουν.

Χωρίς κενά

Την ίδια στιγμή είναι ενθαρρυντικό ότι με τα τόσα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, τα κενά που έχουν προκύψει στη Λέσβο είναι ελάχιστα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις. Και αυτά τα κενά, όμως, προέρχονται από άδειες εκπαιδευτικών που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά προκύπτουν κάθε τόσο (π.χ. εγκυμοσύνη, άλλες ασθένειες κλπ.) και θα καλυφθούν το επόμενο διάστημα.

Ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει έρθει στο νησί από ένας εκπαιδευτικός κάθε ειδικότητας (δάσκαλος, δάσκαλος Αγγλικών, Γυμναστής, Μουσικός) που καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται από νοσούντες εκπαιδευτικούς, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν στα καθήκοντά τους μετά το τέλος του μήνα. Αντίστοιχα και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σήμερα και τη Δευτέρα αναλαμβάνουν καθήκοντα επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που θα καλύψουν τα λίγα κενά που υπάρχουν.

 

Τα κρούσματα

Σχετικά περιορισμένα ήταν και χθες τα κρούσματα που δηλώθηκαν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα νέα κρούσματα ήταν 15 και πιο συγκεκριμένα από 2 στο Νηπιαγωγείο Παρακοίλων και στο Δημοτικό Σχολείο Κεραμείου και από 1 στα Νηπιαγωγεία Παναγιούδας, Μήθυμνας και Αγίας Μαρίνας και στα Δημοτικά Σχολεία Μήθυμνας, Παμφίλων, Κάτω Τρίτους, Παναγιούδας, Πηγής και Παπάδου, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου. 

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είχαμε 7 νέα κρούσματα σε μαθητές του νομού, από τα οποία 3 στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, 2 στο ΓΕΛ Μύρινας και από 1 στο ΓΕΛ Πέτρας και στο Γυμνάσιο Άντισσας, ενώ υπήρξαν κρούσματα και σε 2 εκπαιδευτικούς (ΓΕΛ Πέτρας και 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης) και 1 μέλος λοιπού προσωπικού (4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης).

Χθες επίσης δηλώθηκαν κάποια κρούσματα, που εντοπίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα 2 στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής, από 1 στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και στο 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και 1 εκπαιδευτικός του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης.

 

Άδεια ειδικού σκοπού για γονείς νοσούντων παιδιών

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νομοθετική ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού προς γονείς μαθητών που νοσούν από κορονοϊό, η οποία μάλιστα εξετάζεται να έχει αναδρομική ισχύ, για να μπορεί να αξιοποιηθεί και από αυτούς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια γι’ αυτό τον λόγο. Η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει ρύθμιση που θα προβλέπει ειδική άδεια που θα ακολουθεί το εκάστοτε πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εν προκειμένω σε αυτή τη φάση της πανδημίας την 5νθήμερη καραντίνα που συνεπάγεται πενθήμερη άδεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και ο γονιός θα μπορεί να πάρει την ειδική άδεια για να λείψει δικαιολογημένα από την εργασία του, και αφορά εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Η χρηματοδότηση της ειδικής αυτής άδειας θα είναι μεικτή στον ιδιωτικό τομέα: Τα 2/3 θα καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και συνεισφορά του εργαζόμενου με τμήμα της καλοκαιρινής του άδειας, όπως ισχύει και με τις άδειες ειδικού σκοπού που ενεργοποιούνται όταν κλείνει η εκπαιδευτική δομή, λόγω κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ωστόσο πως, η άδεια για τους γονείς παιδιών που νοσούν, όπως είχε νομοθετηθεί το 2020, δεν προέβλεπε συνεισφορά του εργαζόμενου.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση