- Ποσά πού κυμαίνονται από 300 ευρώ έως και 800 ευρώ καλούνται να επιστρέψουν οι δικαιούχοι του προγράμματος 3 χρόνια μετά, ως διαφορά του ΦΠΑ που υπολογίστηκε στους προϋπολογισμούς τους
- Ποιο είναι το περιεχόμενο της επιστολής που λαμβάνουν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ποια η προθεσμία για να επιστρέψουν τα χρήματα
Πραγματική ψυχρολουσία για τους δικαιούχους του προγράμματος Εξοικονομώ τόσο του Α’ κύκλου το 2018 όσο και του Β’ κύκλου το 2019, καθώς η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τους επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη απαιτώντας με επιστολές να επιστρέψουν χρήματα σε συγκεκριμένο λογαριασμό, καθώς έλαβαν περισσότερα από αυτά που έπρεπε σύμφωνα με την αιτιολόγηση. Κι όμως αρκετοί από τους παραλήπτες αυτών των επιστολών, αν και στην αρχή χαμογέλασαν πιστεύοντας προς στιγμή ότι πρόκειται για κάποια απάτη που τους κάνουν άτομα που χρησιμοποιούν τα στοιχεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όταν επικοινώνησαν με τους μελετητές τους διαπίστωσαν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά!
Στο ερώτημα εάν πράγματι αυτά τα χρήματα δόθηκαν ως πλεονάζοντα και άρα μπήκαν σε τσέπες δικαιούχων ενώ δεν έπρεπε, η απάντηση είναι αρνητική. Οι προηγούμενοι δύο κύκλοι του προγράμματος Εξοικονομώ ουσιαστικά επιδοτούσαν τους δικαιούχους για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους με ασφυκτικά περιθώρια κοστολογίων και δεδομένου ότι στη Λέσβο δεν υπάρχουν οι άπειρες επιλογές προμηθευτών, άρα δεν λειτουργεί και τόσο έντονα ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών σε τοπικό επίπεδο, το κάθε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης προσαρμόστηκε στα χρήματα που είχε διαθέσιμα ο κάθε δικαιούχος.
Τώρα όμως οι δικαιούχοι του προγράμματος καλούνται να βάλουν στο χέρι στην τσέπη και να επιστρέψουν ποσά που αντιστοιχούν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιστολών που έχουν σταλεί ως τώρα, μέχρι και στο ύψος ενός μισθού!
Πώς προκύπτει το πρόβλημα
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα ζητά από τους δικαιούχους των δύο κύκλων του προγράμματος Εξοικονομώ να επιστρέψουν τη διαφορά του ΦΠΑ, ήτοι 7%, ανάλογα με το επενδυτικό σχέδιο του καθενός στο σκέλος των χρημάτων που επιδοτήθηκε.
Για τον κάθε κύκλο του προγράμματος Εξοικονομώ ο μέγιστος προϋπολογισμός που είχε προκηρυχθεί ήταν “κλειστός” μαζί με το ΦΠΑ στο 24% και δυστυχώς αυτό ίσχυσε και στα 5 νησιά του προσφυγικού, τα οποία βρέθηκαν από αβλεψία του Κράτους με 24% ΦΠΑ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι 17% που ισχύει στα νησιά μας για τις κατηγορίες των υλικών και των υπηρεσιών ενεργειακής αναβάθμισης.
Τώρα η Αναπτυξιακή Τράπεζα καλεί τους δικαιούχους του προγράμματος να επιστρέψουν τις διαφορές οι οποίες δεν είναι ίδιες σε όλους, μια και το τι ποσό επιστρέφει ως διαφορά ο κάθε δικαιούχος εξαρτάται από το ύψος του προϋπολογισμού που έφτασε το πρόγραμμα που υλοποίησε, καθώς και το ποσοστό της επιχορήγησης που έλαβε, δεδομένου ότι η επιχορήγηση δεν ήταν οριζόντια για όλους αλλά κλιμακωνόταν ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.
Από τους λίγους… στους πολλούς
Πρόκειται για εκατοντάδες δικαιούχους στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο καθώς μόνο στον ένα κύκλο είχαν πάρει «το εισιτήριο» της ένταξής τους στο πρόγραμμα 450 περίπου άτομα. Η διαδικασία ανάκτησης των χρημάτων που αντιστοιχούν στο 7% αναλόγως του προϋπολογισμού του ενεργειακού σχεδίου του κάθε δικαιούχου ξεκίνησε από τα μέσα του 2021, ωστόσο στην αρχή φαινόταν ότι δεν θα γίνει σε όλους αλλά μόνο σε όσους είχαν την ατυχία να βρεθούν στο δείγμα ελέγχου.
Με άλλα λόγια αυτά τα χρήματα θα κατέβαλε ένας μικρός αριθμός δικαιούχων που έπεσε στην τσιμπίδα του ελέγχου που γίνεται μετά την ολοκλήρωση του κάθε προγράμματος, προφανώς όμως λόγω της ιδιαιτερότητας του προβλήματος που έβγαλε ο έλεγχος, η απαίτηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας γενικεύτηκε ώστε «η μπάλα να πάρει» όλους τους δικαιούχους.
Οι επιστολές
Μέχρι και αυτήν την εβδομάδα επιστολές λαμβάνουν δικαιούχοι του Α’ κύκλου που είχαν ενταχθεί το 2018 και αναμένεται η διαδικασία να συνεχιστεί και στους άλλους της ίδιας χρονιάς και του Β’ κύκλου που ακολούθησε.
Η απαίτηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας γίνεται απευθείας από τους δικαιούχους, ενώ κανονικά ο ΦΠΑ αποδίδεται από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υλοποίησαν την ενεργειακή αναβάθμιση σε κάθε νοικοκυριό. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιχειρήσεις στις οποίες είχαν εκχωρήσει οι δικαιούχοι το δικαίωμά τους, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το βάρος για την επιστροφή θα πέσει στους επαγγελματίες.
Ανάστατοι οι πολίτες
Η μη αναμενόμενη αυτή εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών που βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτές τις καταστάσεις, ιδιαίτερα μάλιστα σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο αυτό το χειμώνα με ανατιμήσεις παντού και λογαριασμούς ηλεκτρικού-φωτιά, που έχουν ψαλιδίσει το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού.
Τα Νέα της Λέσβου τις τελευταίες μέρες έχουν δεχθεί διαδοχικά τηλεφωνήματα αναγνωστών που διαμαρτύρονται εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, ενώ διερωτώνται τι κάνουν οι βουλευτές του Νομού Λέσβου. Ενδεικτικά θα μεταφέρουμε τη δήλωση αναγνώστριάς μας που τόνισε στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ότι «αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό. Εμείς κλείσαμε τους λογαριασμούς μας έχοντας φτάσει το μέγιστο όριο του διαθέσιμου προϋπολογισμού και τώρα μας ζητούν πίσω ένα μισθό για τη διαφορά του ΦΠΑ, ενώ τα χρήματα που καταβάλαμε αντιστοιχούσαν στις τιμές που ίσχυαν εκείνη την περίοδο για κουφώματα κι άλλες παρεμβάσεις που κάναμε και μάλιστα θέλω να σας πω ότι καταβάλαμε και ένα ποσό επιπλέον σε συγκεκριμένο προμηθευτή, καθώς υπερβήκαμε τον προϋπολογισμό σε μία αλλαγή που κάναμε στο σπίτι μας. Ένα ερώτημα θέλω να θέσω μέσα από την εφημερίδα σας: Έχει ή δεν έχει ηγεσία αυτός ο τόπος; Ο Νομός Λέσβου έχει και Βουλευτές και Περιφερειάρχη και Δημάρχους τους οποίους δυστυχώς βλέπουμε να ασχολούνται με τον μικρόκοσμό τους και όχι με τα προβλήματα της κοινωνίας. Πού είναι τώρα που τους χρειαζόμαστε;», ανέφερε με εμφανή την αγανάκτησή της η γυναίκα, δικαιούχος του Α’ κύκλου του Εξοικονομώ που της ζητούν 3 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος να επιστρέψει χρήματα!!
Μάλιστα αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αγανάκτηση είναι η προθεσμία που δίνει στους δικαιούχους η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μόλις ένα μήνα να καταβάλουν τα χρήματα σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, προειδοποιώντας τους ότι σε κάθε διαφορετική περίπτωση τα ποσά αυτά ενδεχομένως θα βεβαιωθούν στην Εφορία.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο
Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, έχει ζητήσει ενημέρωση για τα τεκταινόμενα, ενώ όπως μας είπε ο πρόεδρος του επιστημονικού αυτού φορέα, Στρατής Μανωλακέλλης «έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένα προς τα αρμόδια Υπουργεία με επιστολές μας εξηγώντας το πρόβλημα, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν έχουν προωθήσει κάποια λύση. Μας αγνοούν, ενώ συμφωνούν επί τη βάσει στα όσα υποστηρίζουμε. Ενδεχομένως θα θεωρούν ότι εφόσον η διαφορά αυτή του ΦΠΑ είναι πάνω από τον ισχύοντα για τη Λέσβο πρόκειται για λεφτά που πλεονάζουν και άρα θα πρέπει να επιστραφούν. Όμως διαβεβαιώνουμε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει αισθητή απόκλιση των τιμών στη Λέσβο με τις τιμές στην Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα. Το μεταφορικό κόστος σε αυτά τα βαριά και ογκώδη υλικά, όπως είναι τα κουφώματα, τα συστήματα θέρμανσης και τα συστήματα ζεστού νερού δεν αντισταθμίζεται με το Μεταφορικό Ισοδύναμο και το μειωμένο ΦΠΑ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που διεκδικούμε και για τον νέο κύκλο του προγράμματος Εξοικονομώ που τρέχει αυτήν την περίοδο να γίνει σχετική διόρθωση, ώστε να υπάρχει ενιαία οροφή ως προς τους προϋπολογισμούς που έχει το κάθε νοικοκυριό και από κει και πέρα να προστίθεται ο ΦΠΑ. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα στο τρέχον πρόγραμμα Εξοικονομώ ο δικαιούχος της Αθήνας να έχει 28.000 ευρώ ανώτατο όριο προϋπολογισμού για το σχέδιό του και ο κάτοικος της ακριτικής Λέσβου 26.400 ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Η παραπάνω διαφορά προκύπτει από τη διόρθωση του ΦΠΑ στο τρέχον πρόγραμμα, καθώς η προκήρυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο στάδιο της αξιολόγησης των αιτήσεων έχει πλέον αναπροσαρμοστεί ως προς το ΦΠΑ στο 17% για τα 5 νησιά του προσφυγικού σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου οι δικαιούχοι του προγράμματος έχουν ΦΠΑ 24%.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, που επιβεβαιώνει και το ΤΕΕ, τα ποσά που ζητά η Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιστρέψουν πολίτες κυμαίνονται από 300 μέχρι και 800 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της επένδυσης και το ποσοστό της επιδότησης, αν και η αποστολή των επιστολών δεν έχει ολοκληρωθεί. Και αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, δυστυχώς όμως το κράτος δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα, να καθορίσει το κόστος του προϋπολογισμού των ενεργειακών παρεμβάσεων ενιαία σε όλη την Ελλάδα συν ΦΠΑ!!
Σήμερα τα Νέα της Λέσβου δημοσιεύουν το περιεχόμενο μιας από αυτές τις επιστολές που εστάλη με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου, δηλαδή πιο πρόσφατη, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα:
«Κα.ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
Αγαπητέ Ωφελούμενε
Μέσω της παρούσας επιστολής θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι μετά τον επανέλεγχο των δικαιολογητικών της αίτησής σας με κωδικό χχχχχχχχχ και την επαλήθευση των οικονομικών στοιχείων της, προκύπτει ότι σας έχουν καταβληθεί οικονομικά κίνητρα πέραν εκείνων που δικαιούστε στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το καταβληθέν ποσό άμεσης ενίσχυσης υπερβαίνει κατά χχχχχ ευρώ εκείνο που έπρεπε να σας έχει καταβληθεί, βάσει των παραστατικών δαπανών που έχετε αναρτήσει.
Η διαπιστωθείσα απόκλιση μεταξύ των καταβληθέντων και των δικαιούμενων από εσάς κινήτρων (άμεση ενίσχυση ή/και δάνειο) οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την διαμόρφωση του οικονομικού αντικειμένου της αίτησης σύμφωνα με τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών του Προγράμματος, τα οποία περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%, δεν ελήφθη υπ’ όψιν το γεγονός ότι στην περιφέρεια όπου βρίσκεται το υπαχθέν ακίνητο εφαρμόζεται, βάσει ειδικότερης σχετικής νομοθεσίας, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, και ως εκ τούτου τα εν λόγω ανώτατα όρια προσαρμόζονται σε ένα χαμηλότερο ύψος, όπως άλλωστε ορίζεται σχετικά στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος (βλ. Κεφάλαιο 3).
Εν όψει των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε εντός χρονικού διαστήματος ενός (1) μήνα στην επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. στην Τράπεζα της Ελλάδας με IBAN GRχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ όπως μας ενημερώσετε αναφορικά με την εν λόγω κατάθεση, επισυνάπτοντας το αντίστοιχο παραστατικό. Τέλος θέτουμε υπ’ όψιν σας ότι σε περίπτωση που η εν λόγω επιστροφή δεν πραγματοποιηθεί εντός του ανωτέρω διαστήματος η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την ανάκτηση της επιπλέον καταβληθείσας ενίσχυσης σύμφωνα με τα σχετικώς οριζόμενα στο Κεφάλαιο 8.2. του Οδηγού Εφαρμογής».