- Από το τέλος Ιουλίου πιθανόν να εκτελείται το δρομολόγιο, με την εταιρεία να επιβεβαιώνει πως πρόκειται για ένα σενάριο που εξετάζεται σοβαρά
Εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο σύνδεσης της Κωνσταντινούπολης με τη Μυτιλήνη με απευθείας πτήση τσάρτερ της εταιρείας Pegasus, από το τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για μια είδηση που “έδωσε” κατά το ρεπορτάζ του αθηναϊκός τηλεοπτικός σταθμός, που έρχεται «κόντρα» σε ένα γενικότερα θερμό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και η οποία επιβεβαιώνεται εμμέσως και από τους αντιπροσώπους της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας στην Ελλάδα. Φαίνεται, λοιπόν, πως ίσως είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να ευοδωθεί μια αεροπορική σύνδεση που αποτελούσε αίτημα και αντικείμενο προσπαθειών εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική κατάληξη σε αυτές.
Ειδικότερα, κατά τη σύνδεσή του με την πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στο περιθώριο του ρεπορτάζ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των Τούρκων να επισκεφτούν τα ελληνικά νησιά για να κάνουν διακοπές σε αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται – σύμφωνα με τον δημοσιογράφο – και το ξεκίνημα των πτήσεων τσάρτερ της εταιρείας Pegasus από την Κωνσταντινούπολη προς τη Λέσβο, αλλά και την Ρόδο από το τέλος Ιουλίου, μεταφέροντας μάλιστα την εκτίμηση των Τούρκων που ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού, πως για τις συγκεκριμένες πτήσεις όχι μόνο θα υπάρχει ανταπόκριση από τους Τούρκους επισκέπτες, αλλά όπως έλεγαν χαρακτηριστικά θα «ψάχνουν εισιτήρια και δεν θα βρίσκουν!» λόγω της υψηλής ζήτησης, που εκτιμάται πως θα σημειωθεί.
Υπογραμμίζουμε πως η αεροπορική εταιρεία Pegasus ήδη διατηρεί μια πτήση που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αθήνα, δεν πετάει όμως για κανέναν άλλον ελληνικό προορισμό, ενώ όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, συνήθως αν υπάρξει πτήση από την Κωνσταντινούπολη προς ελληνικό νησί αυτή είναι για δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, γεγονός που δείχνει ότι εξετάζονται προορισμοί όπως η Λέσβος και η Ρόδος. Τα «ΝΕΑ της Λέσβου» επικοινώνησαν, μάλιστα, με τα γραφεία της εταιρείας Pegasus στην Αθήνα, απ’ όπου πρακτικά επιβεβαιώθηκε πως υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από την εταιρεία, καθώς στην ερώτησή μας για το αν όντως πρόκειται να εκτελεστούν απευθείας δρομολόγια της Pegasus που θα συνδέουν από το τέλος Ιουλίου την Κωνσταντινούπολη με το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, η απάντηση ήταν πως «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά ναι εξετάζεται».
«Θετική κάθε προσέγγιση»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, δήλωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση επί του θέματος, σημειώνοντας όμως πως εφόσον επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τον προορισμό.
«Οποιαδήποτε προσέγγιση γίνεται στη Λέσβο, όπως αυτή που ξεκινά με τη Σμύρνη με το καταμαράν για παράδειγμα, είναι κέρδος και την θεωρούμε ευχάριστη και θετική είδηση. Όσο περισσότερα μέσα και όσο περισσότεροι προορισμοί συνδέονται με το νησί μας τόσο το καλύτερο. Αυτό ζητάμε, άλλωστε, να έχουμε πολλές συνδέσεις και επιλογές για τους επισκέπτες για να έρθουν στη Λέσβο. Αντίστοιχα, είναι ζημιά κάθε απώλεια προορισμού και σύνδεσης με το νησί μας» επεσήμανε ο κ. Χατζηκυριάκος, καθώς την ίδια στιγμή που προκύπτει η ευχάριστη είδηση της πιθανής σύνδεσης της Λέσβου με την Κωνσταντινούπολη, «καταρρέει» η πτήση τσάρτερ που θα συνδέει το νησί μας με την Πολωνία, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων τελικά η πραγματοποίηση της σύνδεσης δεν ευοδώθηκε.
Ενδιαφέρον
Το γενικό κλίμα, ωστόσο, δείχνει πως υπάρχει ένα ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των Τούρκων επισκεπτών για να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα προηγούμενα δύο χρόνια η κάθε είδους σύνδεση της Τουρκίας με τα νησιά είχε παγώσει, λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία και εξαιτίας των μέτρων, που ίσχυαν, με αποτέλεσμα στους γείτονές μας να είναι ακόμη πιο έντονη η επιθυμία να μας επισκεφτούν. Και αυτό ακόμη και αν το καλοκαίρι, που διανύουμε, είναι ιδιαίτερα θερμό σε επίπεδο ελληνοτουρικών σχέσεων, με σχεδόν καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και… εχθρικά προσκείμενων προς τη χώρα μας, ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, που διαμορφώνουν ένα έντονα «ψυχροπολεμικό» κλίμα.
Ενδεχομένως, λοιπόν, αυτό το ενδιαφέρον των Τούρκων που… ετοιμάζουν βαλίτσες για τις φετινές τους διακοπές να έχει μετρηθεί με κάποιο τρόπο από τις αεροπορικές εταιρείες της γειτονικής χώρας και το ενδεχόμενο σύνδεσης της Τουρκίας με ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος, να έχει εκτιμηθεί αρχικά έστω ως προσοδοφόρο, χωρίς να υπολογίζουμε τον παράγοντα αξιοποίησης ενός τέτοιου δρομολογίου και από πολίτες τρίτων χωρών, που θέλουν να ταξιδέψουν για τουρισμό στα νησιά και το ταξίδι σε αυτά πλέον θα γίνει λίγο πιο εύκολο. Οπότε δημιουργείται και μια άλλη βάση συζήτησης για μια αεροπορική σύνδεση, που μένει να δούμε αν θα αποτελέσει πραγματικότητα σε λίγες εβδομάδες, ή και πάλι θα μείνει… στα λόγια, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια που εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό.
Προς το παρόν, τουλάχιστον, το μόνο δεδομένο είναι η εβδομαδιαία σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη με το καταμαράν της ακτοπλοϊκής εταιρείας του Δήμου Σμύρνης, που ξεκινά τα – για αρχή δοκιμαστικά έστω – δρομολόγιά του στις 17 Ιουνίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης και στο Πλωμάρι, εφόσον λειτουργήσει η πύλη Σένγκεν και αν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον κατά τις πιλοτικές προσεγγίσεις που έχουν αποφασιστεί για την πύλη εισόδου στα νότια της Λέσβου. Θυμίζουμε πως το καταμαράν θα ξεκινήσει φέρνοντας αρχικά μόνο Τούρκους επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακο. Από αρχές Ιουλίου πιθανότατα θα «ανοίξει» το δρομολόγιο και για τους Έλληνες, που ενδιαφέρονται τα ταξιδέψουν προς τη Σμύρνη, ενώ θα διαθέτει τις 300 από τις 440 θέσεις του, σε μια προσπάθεια της πλοιοκτήτριας εταιρείας να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Την ίδια στιγμή, ελλείψει οποιασδήποτε πληροφορίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, πλην του ότι το δρομολόγιο θα εκτελείται από τη Levante Ferries και το πλοίο Smyrna di Levante, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμπερίληψης της Μυτιλήνης ως ενδιάμεσου σταθμού του, αν και οι πιθανότητες αυτό να συμβεί είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.