Αποσυμφόρηση τέλος

Spread the love


  • -Αύξηση 30% του μεταναστευτικού πληθυσμού στη δομή μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες

Τέλος στη διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος φυσικά, φαίνεται να έχει μπει από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Και αυτό καθώς έχει παγιωθεί πλέον η συνεχής αύξηση του πληθυσμού των δομών του, σε μια πλήρη αντιστροφή του κλίματος, που ίσχυε μέχρι πριν από κάποιες εβδομάδες, με συνεχείς αφίξεις νέων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, την ίδια στιγμή που οι μετακινήσεις προς την ενδοχώρα έχουν παγώσει.

Ήδη από την 1η Ιουλίου, στη Λέσβο έχουν φτάσει 212 πρόσφυγες και μετανάστες (από τους οποίους λίγο περισσότεροι από τους μισούς στο διάστημα από την προηγούμενη Πέμπτη έως και την Τρίτη που μας πέρασε). Την ίδια ώρα, το σύνολο των μετακινήσεων προς την ενδοχώρα κατά το ίδιο διάστημα ήταν μόλις 85, με αποτέλεσμα στις 19 Ιουλίου ο πληθυσμός του ΚΥΤ στον Καρά-Τεπέ να ανέρχεται πλέον στα 1.319 άτομα, ενώ το σύνολο του πληθυσμού όλων των δομών του Υπουργείου στη Λέσβο (συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων και κρατούμενων) είναι 1.492 άτομα. 

Τα παραπάνω στατιστικά μεταφράζονται σε ένα «πισωγύρισμα» της διαδικασίας της αποσυμφόρησης, στα δεδομένα που ίσχυαν στα μέσα Απριλίου περίπου, όταν και πάλι βέβαια ο πληθυσμός είχε φτάσει σε χαμηλά επίπεδα έπειτα από μαζικές αποχωρήσεις διαμενόντων στο ΚΥΤ. Ουσιαστικά, η πτωτική πορεία του πληθυσμού στη δομή φιλοξενίας του Καρά-Τεπέ σταμάτησε κάπως απότομα το καλοκαίρι: Από την 1η Μαΐου έως την 1η Ιουνίου ο αριθμός διαμενόντων εκεί μειώθηκε κατά 100 περίπου άτομα, αλλά έκτοτε αυξάνεται συνεχώς από τους 1.016 στους 1.179 την 1η Ιουλίου και πλέον στα 1.319 άτομα. Αύξηση κατά 30% περίπου, δηλαδή, μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες!

Όλα αυτά, ενώ από τις αρχές του έτους έχει διαμορφωθεί ένα αρνητικό ισοζύγιο αφίξεων – αναχωρήσεων, αφού στη Λέσβο έφτασαν πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα περί τους 900, με την κατάσταση να «σώζεται» από τη μαζική αποχώρηση αλλοδαπών, που είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, με δικά τους μέσα κυρίως στην περίοδο κοντά στο Πάσχα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πληθυσμός του ΚΥΤ στον Καρά-Τεπέ θα ήταν κατά 60% μεγαλύτερος και θα ξεπερνούσε τα 2.000 άτομα.

Αντίστοιχη, βέβαια, είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στη δομή της Χίου ο αριθμός διαμενόντων έφτασε από τα 141 άτομα την 1η Ιουνίου στα 251 άτομα στις 19 Ιουλίου (αύξηση 78%!) και στη Σάμο κατά το ίδιο διάστημα από τα 411 στα 469 άτομα (αύξηση 14%), αν και στις αρχές του μήνα ήταν λίγο περισσότερα, και συγκεκριμένα στα 481 άτομα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση