Μπορεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υποσχέθηκε το προηγούμενο διάστημα την επάνοδο των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας από τις δομές υγείας στη χώρα μας με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν κάνει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και να μην τηρήθηκε αυτή η δέσμευση μέχρι τώρα – μάλιστα ακούστηκε ο Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, να αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της απόλυσής τους φτάνοντας στο άλλο άκρο – ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά του προσωπικού, καθώς έκανε δεκτή την προσφυγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με την οποία η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών είναι αντισυνταγματική, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.
Το δικαστήριο έκρινε πως η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα ακυρώνεται η Υπουργική Απόφαση για τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Ουσιαστικά με την απόφασή του το δικαστήριο αναδεικνύει ότι τέτοια ζητήματα θα πρέπει να εξετάζονται με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Με άλλα λόγια έρχεται να υποδείξει στο κράτος αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε από το Σεπτέμβριο το Υπουργείο Υγείας ότι θα επανεξετάσει, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, το ενδεχόμενο διακοπής των αναστολών στο προσωπικό των δομών υγείας, κάτι που δεν έκανε.
Σύμφωνα με την απόφαση, έχει παρέλθει διάστημα 8 μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Ο Ξενοφών Αυγερινός
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, Ξενοφών Αυγερινός, τόνισε ότι «η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου επί της προσφυγής που έκανε η Ομοσπονδία μας, εκτός από αναμενόμενη είναι και αυτονόητη. Πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε την εμμονή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας την ώρα που το δημόσιο σύστημα χρειάζεται χέρια, να κρατά μακριά τους συναδέλφους και να αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη για να αποδείξουμε τα αυταπόδεικτα. Η δικαίωση της προσφυγής μας είναι μία μεγάλη νίκη και ελπίζουμε τώρα το Υπουργείο Υγείας να κάνει το χρέος του», σχολίασε καταλήγοντας ο κύριος Αυγερινός, εκφράζοντας ωστόσο και προβληματισμό για το ενδεχόμενο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προσαρμόσει τα δεδομένα στις προβλέψεις της απόφασης, δηλαδή να επαναξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κρίνει ότι πρέπει να μείνουν μακριά οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε αναστολή.
Ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, καθώς ούτως ή άλλως τέλος Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης για τις αναστολές και δεδομένου ότι ο κορονοϊός στην Ελλάδα βρίσκεται σε ελεγχόμενη κατάσταση, το αργότερο μετά τις γιορτές οι υγειονομικοί αναμένεται να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αν όχι και νωρίτερα μετά την απόφαση του δικαστηρίου.