«Άγρια απειλούμενα ζώα» σε γραμματόσημα

Διά χειρός φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών η φετινή έκδοση της ελληνικής συμμετοχής στην ειδική θεματική έκδοση γραμματοσήμων EUROPA, που είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και ιστορικές του είδους της, καθώς εκδίδεται ανελλιπώς από το 1956 ταυτόχρονα και με κοινή θεματολογία από τα Ταχυδρομεία 49 χωρών της Ευρώπης, που συμμετέχουν στην ένωση PostEurop. 

Η φετινή θεματική της σειράς είναι τα «Άγρια απειλούμενα ζώα» και τα ΕΛΤΑ επέλεξαν να απεικονίσουν ζώα που ανήκουν στην κατηγορία «Κρισίμως Κινδυνεύοντα», δηλαδή είδη που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο άμεσο μέλλον, όπως αυτά αναφέρονται στο «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας», από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία. Πρόκειται για ένα ζώο της στεριάς, το ελάφι και ένα της θάλασσας, το κοινό δελφίνι, και τα δύο τοποθετημένα στο απειλητικό τους περιβάλλον. Το ελάφι απεικονίζεται σε ένα σκηνικό φωτιάς και το κοινό δελφίνι εγκλωβισμένο σε δίχτυα.

Για πρώτη φορά φέτος τα ελληνικά γραμματόσημα EUROPA σχεδιάστηκαν από φοιτητές της ΑΣΚΤ, που παρακολούθησαν το μάθημα «Γραφικές Τέχνες – Γραμματόσημο» του Τομέα Χαρακτικής, με διδάσκουσα την δρα Μυρσίνη Βαρδοπούλου υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιάννη Γουρζή. Τα έργα τους συμμετέχουν και σε online διαγωνισμό, μαζί με τα αντίστοιχα γραμματόσημα από τους υπόλοιπους ταχυδρομικούς φορείς της PostEurop, από όπου θα προκύψει και η καλύτερη απόδοση του φετινού θέματος. 

Μπορείτε να δείτε τόσο τα ελληνικά, όσο και τα γραμματόσημα των υπόλοιπων χωρών, και να ψηφίσετε έως και τις 9 Σεπτεμβρίου στο www.posteurop.org/europa2021.