Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

“Άγριο μαχαίρι” στους Παιδικούς Σταθμούς!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη

 

315 ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ 205 ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ

 

-Δεκάδες οικογένειες στη Λέσβο, που υπέβαλλαν αιτήσεις με πλήρη δικαιολογητικά, δεν θα λάβουν την επιδότηση για την δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους λόγω κάλυψης της χρηματοδότησης από αιτήσεις ανέργων με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας

-Ξεκίνησαν οι εγγραφές που θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου

 

“Άγριο μαχαίρι” έπεσε τελικά, με την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων, στους δικαιούχους γονείς που είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα των Παιδικών Σταθμών. Αν και στην ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των αιτήσεων με πλήρεις φακέλους δικαιολογητικών για τη Λέσβο έφθανε τις 430 και όπως προέκυψε από τους οριστικούς πίνακες μετά από την υποβολή των ενστάσεων αυξήθηκε στις 470, εντούτοις, μόνο 315 οικογένειες με μικρά παιδιά εξασφάλισαν αυτή την επιδότηση. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος ακόμη και από πέρυσι, που είχαν γίνει δεκτά 332 παιδιά, ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα καλύψει περισσότερες θέσεις την ερχόμενη σχολική σεζόν.

 

205 εκτός!

 

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά στη Λέσβο υποβλήθηκαν 520 αιτήσεις γονέων για την ένταξή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα των Δημοτικών και Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών. Από αυτές, 50 απορρίφθηκαν επειδή δεν έφεραν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η τελική επιλογή έγινε μεταξύ των 470 υπόλοιπων, “έγκυρων” αιτήσεων.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τηρήθηκε αυστηρά η προτεραιότητα ένταξης των παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ελάχιστοι ήταν οι εργαζόμενοι γονείς με εισόδημα ακόμη και άνω των 15.000 ευρώ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, ειδικά φέτος υπήρξε μεγάλος αριθμός αιτήσεων από άνεργους γονείς, με ετήσιο εισόδημα ακόμη και κάτω των 10.000€, που εξασφάλισαν μια δωρεάν θέση φιλοξενίας των παιδιών τους στους Παιδικούς Σταθμούς.

 

“Κόπηκαν” οι εργαζόμενοι

 

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να μείνουν εκτός παιδιά εργαζόμενων γονέων, αν και ο σκοπός του προγράμματος, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, είναι η “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”. Βέβαια, την ίδια ώρα, με την ένταξη στους Παιδικούς Σταθμούς παιδιών με άνεργους γονείς, δίνεται η ευκαιρία να αναζητήσουν εργασία.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί γονείς αισθάνονται αδικημένοι για το γεγονός ότι ενώ υπέβαλλαν αιτήσεις και όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, έμειναν τελικά εκτός την τελευταία στιγμή, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι Παιδικοί Σταθμοί. Και ειδικά φέτος, αν εξαιρέσει κανείς τις 50 αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης των απαραίτητων δικαιολογητικών, οι υπόλοιπες 155 αιτήσεις πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τροφείων, που στους Ιδιωτικούς Σταθμούς ξεπερνούν τα 200 ευρώ, ενώ το ύψος  τους στους Σταθμούς του Δήμου καθορίζεται από το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας.

 

Οι δομές

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων δεν σημαίνει ταυτόχρονα και την ανακοίνωση των θέσεων που θα καλυφθούν στον Δήμο και στις ιδιωτικές δομές. Κι αυτό γιατί οι γονείς θα κληθούν τις επόμενες μέρες να επιλέξουν σε ποιον Παιδικό ή Βρεφονηπιακό Σταθμό θα εγγράψουν τα παιδιά τους.

Μαχαίρι” όμως δεν έπεσε μόνο στη Λέσβο, αλλά πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τους οριστικούς πίνακες. Συνολικά έμειναν εκτός προγράμματος περίπου 40.000 παιδιά, των οποίων οι γονείς τους πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, αφού από τις 122.000 αιτήσεις έγιναν δεκτές γύρω στις 83.000.

 

Ξεκίνησαν οι εγγραφές

 

Οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς ξεκίνησαν από χθες και θα συνεχιστούν έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Οι γονείς πρέπει να προσκομίσουν στη δομή της επιλογής τους, την “αξία τοποθέτησης” (voucher), για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση και να γίνει η εγγραφή του παιδιού τους.

Η εγγραφή γίνεται με την υπογραφή τυποποιημένης σύμβασης, που θα διατεθεί από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. μεταξύ του/της ωφελούμενης/ου με τη Δομή/Φορέα, στην οποία θα προσδιορίζονται τα συστατικά στοιχεία των προσφερόμενων υπηρεσιών, το ανώτατο κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών και οι υποχρεώσεις των ωφελουμένων. Στην σύμβαση αναφέρονται και οι υποχρεώσεις του Σταθμού και ιδίως για μη είσπραξη οποιασδήποτε πρόσθετης χρηματικής αμοιβής από τα ωφελούμενα άτομα.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img