Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


-11 – 12 ευρώ θα πληρώσουν το αρνάκι και το κατσικάκι οι καταναλωτές λόγω αύξησης της τιμής στους κτηνοτρόφους, την ώρα που τα παραδοσιακά κρεοπωλεία του τόπου μας ανταγωνίζονται τις μεγάλες αλυσίδες

Αν και η υπηρεσία Εμπορίου της Περιφέρειας δεν έχει δώσει ακόμα την τιμοληψία των προϊόντων για τις ημέρες των Χριστουγέννων βάσει των οποίων γίνονται στα ρεπορτάζ μας οι συγκρίσεις από χρόνο σε χρόνο, σύμφωνα με τις επικρατούσες τιμές, το φετινό εορταστικό τραπέζι θα πληρωθεί ακριβότερα από τους καταναλωτές καθώς τα περισσότερα προϊόντα καταγράφουν ανατιμήσεις, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από το προηγούμενο διάστημα λόγω του υψηλότερου κόστους της ενέργειας κατά κύριο λόγο.  

Ωστόσο για τα οπωροκηπευτικά ισχύει και ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, καθώς μέχρι τώρα σε κάποια είδη καταγράφονται για την εποχή χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα μπορεί να βρει κανείς στην αγορά ντομάτες με τιμές που κυμαίνονται πάνω-κάτω στο 1 – 1,30 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα και από ό,τι πλήρωναν οι καταναλωτές το συγκεκριμένο προϊόν τον Αύγουστο που είναι και η εποχή του!

 

Πόσο θα πληρώσουμε το κρέας

Άνοδος έχει καταγραφεί στις τιμές των κρεάτων, ωστόσο αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι στο μοσχαρίσιο κρέας οι τιμές των παραδοσιακών κρεοπωλείων του νησιού μας είναι χαμηλότερες από ό,τι στις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ. Είναι ενδεικτικό ότι για ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος οι τιμές ξεκινούν από τα 7 ευρώ και αναφερόμαστε στο στήθος και κλιμακώνονται μέχρι τα 10,50 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του κρέατος που επιλέγει ο καταναλωτής.

Οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας είναι αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο διαπιστώσαμε ότι σε κρεοπωλεία οι αυξήσεις κλιμακώνονται ποσοστιαία, δηλαδή ανάλογα με την κατηγορία και την τιμή του κρέατος προσαρμόζουν και την αύξηση. Για παράδειγμα στις ακριβότερες κατηγορίες κρέατος η αύξηση κυμαίνεται στα 30 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό!

Αυξημένη είναι η τιμή και για την νωπή γαλοπούλα των κρεοπωλείων, η οποία φέτος διατίθεται προς 9 ευρώ το κιλό από 8 ευρώ το κιλό που ήταν η τιμή πέρυσι, ενώ φωτιά έχουν πάρει και οι τιμές των αμνοεριφίων, καθώς για το αρνάκι και το κατσικάκι θα πληρώσουν 11 ευρώ – 12 ευρώ το κιλό στα παραδοσιακά κρεοπωλεία φέτος τα Χριστούγεννα ανάλογα το κατάστημα. Η αύξηση αυτή στο προϊόν οφείλεται στις αυξημένες τιμές παραγωγού που δίνουν φέτος οι έμποροι και φτάνουν μέχρι και τα 6,5 ευρώ το κιλό, μία αρκετά ικανοποιητική τιμή για τους κτηνοτρόφους σε σχέση με τις καθηλωμένες τιμές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν τα χοιρινά κρέατα στα κρεοπωλεία ως προς τις τιμές από 5,5 ευρώ μέχρι 6,5 ευρώ το κιλό και είναι η μόνη κατηγορία που δεν έχει καταγράψει αύξηση, παρότι τα προηγούμενα χρόνια είχε καλλιεργηθεί ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά ότι θα είχαμε μεγάλες ελλείψεις στο χοιρινό λόγω της πανώλης των χοίρων, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη.

Από τις παραπάνω τιμές φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι αυξήσεις στην αγορά του κρέατος είναι υπαρκτές, αυτό στο οποίο όμως αξίζει να σταθεί κανείς είναι η άνοδος στις τιμές με τις οποίες διαθέτουν το κρέας, ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο, οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ σε αντίθεση με τα ντόπια κρεοπωλεία που διαθέτουν φθηνότερα τα κρέατα και εκτροφής Λέσβου μάλιστα, καθώς χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι εκτροφές μοσχαριών στον τόπο μας.

Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο πρώην πρόεδρος των Κρεοπωλών Κώστας Πατέστος «πράγματι τα παραδοσιακά κρεοπωλεία διαθέτουν το προϊόν τους φθηνότερα από τα σούπερ-μάρκετ και έχουμε και ντόπιο προϊόν σε αντίθεση με τις αλυσίδες που φέρνουν εισαγόμενα και τα διαθέτουν και πιο ακριβά γιατί είναι ακριβές πλέον και οι μεταφορές, αλλά και τα κρέατα στο εξωτερικό. Με αυτό το δεδομένο θα σας έλεγα ότι ο καταναλωτής δεν έχει λόγο να επιλέξει για τις προμήθειες κρέατος τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, καθώς τα παραδοσιακά κρεοπωλεία είναι ανταγωνιστικά στις τιμές και διαθέτουμε και ντόπιο προϊόν».

Να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος Κρεοπωλών που τα τελευταία χρόνια δεν έχει ιδιαίτερη παρουσία στον τόπο μας και λειτουργεί σε συνθήκες εσωστρέφειας, έχει προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε εκλογές και αναμένεται να συγκροτηθεί η νέα διοίκηση σε σώμα από το νέο έτος.

- Advertisement -

More articles

spot_img