Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αλήθειες και Ψέματα για τον καπνό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Εξαιρετική είναι η διαδικτυακή συζήτηση  που διοργανώνει για τις 13 Δεκεμβρίου το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) με θέμα “Τα νέα καπνικά προϊόντα. Πόσο επικίνδυνα είναι;”.

Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 19:15, ενώ έχει αγκαλιαστεί από όλη την Ελλάδα, προβάλλεται από Συλλόγους, φορείς και Μέσα Ενημέρωσης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για την παρακολούθηση και η εγγραφή μπορεί να γίνεται στη διεύθυνση https://congressworld-registrationform.gr/webinar-elikar/.  

Όσοι εγγραφούν θα λάβουν μία μέρα πριν αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα έχουν πρόσβαση στη συζήτηση από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στο οποίο τιμητικά βρίσκεται στη θέση του προέδρου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και οι επίτιμοι πρόεδροι είναι ο Γιώργος Κασιμάτης και ο Παναγιώτης Τσάκος έχει ανεκτίμητη προσφορά στην ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και στην ευαισθητοποίηση για τα θέματα της καρδιολογίας. Δημιουργήθηκε από τον εκ των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και διατελέσαντα πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, από τις μεγαλύτερες μορφές της καρδιολογίας στη χώρα μας, τον αείμνηστο καθηγητή Παύλο Τούτουζα, τον πρωτοπόρο και θεμελιωτή στην εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων στη χώρα μας και εκ των θεραπόντων ιατρών του αείμνηστου πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. 

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τις 27 Νοεμβρίου του 2021 όταν «έφυγε» ο θεμελιωτής της σύγχρονης καρδιολογίας, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Τούτουζας, ο οποίος συνεχίζει να ζει μέσα από το ΕΛΙΚΑΡ

Την περασμένη Κυριακή 26 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την απώλεια του Παύλου Τούτουζα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, όπως είχαν γράψει τότε τα Νέα της Λέσβου. Ο ίδιος τίμησε την εφημερίδα μας δημοσιεύοντας αρθρογραφία του παραμένοντας μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του Αντιπρόεδρος και διευθυντής – η ψυχή του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Σήμερα από τη θέση του μέλους της διοίκησης συμμετέχει ο γιος του, καθηγητής Κωνσταντίνος Τούτουζας , που και εκείνος παραχώρησε συνέντευξη στα Νέα της Λέσβου τον Ιούνιο του 2022, με αφορμή το συνέδριο καρδιολογίας που είχε φιλοξενηθεί στο Επιμελητήριο.

Για να δούμε όμως με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης ορισμένα δεδομένα, όπως προκύπτουν από το Υπουργείο Υγείας τόσο για τον καπνό όσο και για τα σύγχρονα προϊόντα καπνίσματος, που υπόσχονται ότι… δεν βλάπτουν!

Αλήθειες: 

Ο ΚΑΠΝΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ

Ο καπνός σκοτώνει πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια αυτών των θανάτων είναι αποτέλεσμα της άμεσης κατανάλωσης, ενώ περίπου 890.000 είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης μη καπνιστών στο παθητικό – δευτερογενές κάπνισμα.

Η κατανάλωση καπνού και συναφών προϊόντων και το δευτερογενές κάπνισμα είναι οι κύριες αιτίες των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, συμβάλλοντας σε περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η κατανάλωση καπνού είναι ο μόνος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου στην υγεία και η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στην Ε.Ε., υπεύθυνη για σχεδόν 700.000 θανάτους ετησίως.

Περίπου το 80% του 1,1 δισεκατομμυρίου καπνιστών παγκοσμίως διαμένουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Ο πρόωρος θάνατος λόγω του καπνού στερεί πόρους από το οικογενειακό εισόδημα, αυξάνει το κόστος της φροντίδας υγείας και θέτει εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη.

Ψέματα:

-Ο ΚΑΠΝΟΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ

Ο καπνός περιέχει σχεδόν 7.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι τοξικές, αλλά και καρκινογόνες, οι ακριβείς επιδράσεις των οποίων είναι αντικείμενο μακροπρόθεσμου και συστηματικού ελέγχου κι ερευνών. Εδώ και περισσότερο από 5 δεκαετίες έχει αποδειχθεί κι έχει γίνει πλήρως αποδεκτό επιστημονικά και ιατρικά ότι η χρήση του καπνού αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου, που σχετίζεται ευθέως με την εμφάνιση των κυριότερων μορφών καρκίνου, ασθενειών του καρδιαγγειακού συστήματος, της αναπνευστικής λειτουργίας και μιας πληθώρας άλλων νοσημάτων, που οδηγούν στο θάνατο. Η Διεθνής Ταξινόμηση των Νόσων (ICD) έχει κατατάξει την εξάρτηση από τη νικοτίνη του καπνού και τις ψυχικές διαταραχές και διαταραχές της συμπεριφοράς που επιφέρει, πέρα από παράγοντα κινδύνου, και αυτοτελώς ως ασθένεια.

Ο ΚΑΠΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η χρήση του καπνού και των συναφών με αυτόν προϊόντων δεν επιφέρει καμιά απολύτως ευεργετική επίδραση στην υγεία, τη φυσική, ψυχική ή πνευματική λειτουργία του οργανισμού ή το κοινωνικό status και συμπεριφορά. Αντιθέτως, πέραν των βλαβερών συνεπειών για την υγεία, η εξάρτηση από τη νικοτίνη δημιουργεί ισχυρότατο εθισμό με συνέπειες στη διαταραχή της ψυχικής ισορροπίας, που κάνει ακόμα δυσκολότερη τη διακοπή της χρήσης, ενώ μειώνει τις αντοχές και τις φυσικές ικανότητες του ατόμου.

-ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ Η ΣΥΝΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ

Προϊόντα που προωθούνται στην αγορά ως ασφαλέστερες για την υγεία εναλλακτικές επιλογές έναντι των παραδοσιακών καπνικών προϊόντων, όπως είναι τα νέα προϊόντα καπνού (novel tobacco products) και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επικίνδυνα για την υγεία. Πέραν της νικοτίνης, η οποία είναι μια εξαιρετικά εθιστική και τοξική ουσία, περιέχουν (ακόμα και τα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα) χημικές ουσίες κι εκλύουν εκπομπές μέσω των συστατικών τους, που είναι επικίνδυνες για την υγεία κι ελέγχονται σε μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως προς τις ακριβείς και μακροχρόνιες επιδράσεις τους. 

Τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η εθνική νομοθεσία απαγορεύει κάθε αναφορά επί των προϊόντων ως προς τη μειωμένη βλάβη από τη χρήση τους σε σχέση με άλλα, ενώ μελέτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν καταδείξει την αύξηση της χρήσης τους από νεαρές ηλικίες, αλλά και μη καπνιστές. Η μόνη επιστημονικά αποδεδειγμένη και ιατρικά αποδεκτή παγκοσμίως εναλλακτική επιλογή είναι η διακοπή της χρήσης.

-Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ

Η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ισχυρότατη και δημιουργεί εθισμό, το μεγαλύτερο μάλιστα μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Η διακοπή της χρήσης των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, αν και δεν αποκλείει την επιτυχία της ατομικής εξολοκλήρου προσπάθειας του χρήστη, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα μέσω των κατάλληλων ιατρείων διακοπής καπνίσματος και των ιατρικά αποδεκτών μεθόδων και μέσων.

-Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ασφαλές ως προς την υγεία κι επιστημονικά αποδεκτό όριο για την κατανάλωση των καπνικών και συναφών προϊόντων. Οι επικίνδυνοι για την υγεία παράγοντες υφίστανται ανεξάρτητα από το πόσο συστηματική είναι η χρήση τους ή τον αριθμό των μονάδων που καταναλώνονται. Ακόμα και η περιστασιακή χρήση έχει σημαντικές επιβλαβείς συνέπειες, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε βαριές εξαρτητικές συμπεριφορές. Αντιθέτως, οι ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία από τη διακοπή της χρήσης είναι φανερές από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ή μήνες.

-Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΕΝΕΣ

Είναι πλέον εδώ και δεκαετίες ευρέως αποδεκτό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, πέρα από τις πολύ σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του χρήστη (πρωτογενής χρήση), η χρήση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων, ιδίως των καπνιζόμενων έχει επιβλαβείς επιδράσεις τόσο στην υγεία των μη χρηστών (δευτερογενής χρήση), αλλά και στο περιβάλλον (τριτογενής χρήση). Έχει τεκμηριωθεί ιατρικά ότι η χρήση προϊόντων καπνού από εγκύους επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου, ενώ η αλόγιστη και χωρίς όρους χρήση των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων είναι επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών, λαμβανομένων υπόψη μεταξύ άλλων της εξαιρετικά μιμητικής συμπεριφοράς των παιδιών και των νέων και τη μακροχρόνια έκθεση των μελλοντικών γενεών. Η κατανάλωση του καπνού και των συναφών με αυτόν προϊόντων έχει αρνητικές επιδράσεις στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, στον οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περίγυρο, εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνει το κόστος της φροντίδας για τη δημόσια υγεία.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img