Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Τα εμβόλια που κάποιοι «πετροβολούσαν»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Τα εμβόλια νέας τεχνολογίας τύπου mRnA που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην παγκόσμια κοινότητα κατά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, καθώς η εταιρεία pfizer ήταν η πρώτη που διέθεσε εμβόλιο για την θωράκιση έναντι της νόσου, είναι αυτά που όπως αναμενόταν θα δώσουν την απάντηση στο μέλλον και για την αντιμετώπιση του καρκίνου! Το εμβόλιο που κάποιοι «πετροβολούσαν» και «πετροβολούν» ακόμα για τον covid-19 έρχεται να εφαρμοστεί στη χώρα μας, με ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα κατά μιας από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά και φαίνεται πως το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου ενώ η νόσος εξελίσσεται χρησιμοποιείται παγκοσμίως για το μελάνωμα με στόχο να αποτρέψει τις μεταστάσεις. 

Το μελάνωμα που μπορεί να τροφοδοτηθεί και από την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι από τις χειρότερες μορφές επιθετικού και μεταστατικού καρκίνου, o οποίος εξελίσσεται ταχύτατα και ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα, καθώς συζητιέται αυτές τις μέρες σε αθηναϊκό επίπεδο, οπότε έγινε περισσότερο γνωστό καθώς αφορά το χώρο του θεάματος, αποτελεί ο θάνατος του 39χρονου τραγουδιστή Νίκου Φλωρινιώτη. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει για τον καθένα ότι το μελάνωμα δεν είναι κάτι μακρινό που χτυπά τις μεγάλες ηλικίες, αλλά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι και νεότεροι ηλικιακά άνθρωποι. Καθώς, δε, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι επιβαρυντικός παράγοντας, αυτός είναι ένας βασικός λόγος που κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης και αρχές καλοκαιριού επιμένουμε μέσα από τη σελίδα μας με δημοσιεύματα για την προσοχή και την σωστή χρήση των αντηλιακών.

 

Οι ελπίδες

Οι νέες έρευνες φέρνουν ελπίδες ώστε στο μέλλον η χρήση εμβολίων εκτός από την πρόληψη να μπορεί να επιτυγχάνει και τη θεραπεία και η στόχευση, επί του παρόντος, είναι στους καρκίνους του μαστού και του πνεύμονα, του δέρματος, του παγκρέατος, όπως και για το μελάνωμα.

Όπως λέει εκλαϊκευμένα ο χειρουργός Μάκης Αξιώτης, που είναι γαλουχημένος με την ιπποκράτεια θεωρία «ο καρκίνος προκαλείται από ένα κύτταρο που τρελαίνεται και στρέφεται κατά του εαυτού του γιατί επιφέροντας τελικά το θάνατο πεθαίνει και το ίδιο»

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει δεκαετίες τώρα η επιστήμη για τη θεραπεία του καρκίνου είναι ότι η νόσος καταφέρνει να ξεγελά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος. Τα νέα εμβόλια τύπου  mRNA, αναπτύσσονται για τη θεραπεία του καρκίνου, το γεγονός όμως ότι η αρχή στη χρήση τους έγινε για τον κορονοϊό και μάλιστα αρκετά γρήγορα προκάλεσε επιφυλάξεις στις κοινωνίες, τροφοδοτώντας αντιεμβολιαστικά κινήματα και συνωμοσιολόγους.

Τώρα η επιστήμη ετοιμάζεται με αυτά τα εμβόλια να δώσει την απάντηση στη θεραπεία του καρκίνου και ήδη έχουμε την αρχή από το μελάνωμα, καθώς χορηγείται στη χώρα μας mRNA εμβόλιο κατά των μεταστάσεων του μελανώματος σε καρκινοπαθεις, ώστε συνδυαστικά με την ανοσοθεραπεία να καταγραφεί η δράση του στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αρχική δοκιμή αυτού του εμβολίου ώστε να καταγραφεί η δράση του γίνεται σε 4 από τα Κέντρα Αναφοράς (νοσοκομεία) Μελανώματος της χώρας μας, τα δύο στην Αθήνα και τα δύο στη Θεσσαλονίκη, όπου χορηγείται δωρεάν σε πρώτη φάση στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για μεταστάσεις σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν το εμβόλιο είναι άτομα που έχει εκδηλωθεί μελάνωμα στο δέρμα τους, έχει αφαιρεθεί, αλλά από τη βιοψία φαίνεται ότι είναι προχωρημένο και υπάρχει κίνδυνος για μετάσταση.

Η νέα θεραπεία δοκιμάζεται αυτή την περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά όχι μόνο στη χώρα μας, ενώ όπως ανέφερε στην Κρατική Τηλεόραση η καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Λαϊκού νοσοκομείου, Ελένη Γκόγκα «είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους Έλληνες ασθενείς μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, που δοκιμάζεται, πλέον, για την αποτελεσματικότητά της, παγκοσμίως, και μιλάμε για τη χρήση του mRNA εμβολίου, σε ασθενείς με μελάνωμα».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το εμβόλιο συνδυαστικά με την ανοσοθεραπεία έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πρόωρο στάδιο.

Σε μία περίοδο που σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η συχνότητα αυτού του καρκίνου αυξάνεται αλματωδώς, η επιστήμη έχει αρχίσει να εφαρμόζει νέα όπλα, το εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος έρχεται να τροφοδοτήσει μεγάλες προσδοκίες ακόμα και για την θεραπεία της νόσου.

Ωστόσο ο χειρισμός της ιατρικής κοινότητας στο μελάνωμα παραμένει ο ίδιος, δηλαδή η αφαίρεση οποιουδήποτε σπίλου ή άλλου μορφώματος πάνω στο δέρμα που παρουσιάζει περίεργες διαστάσεις, χρώμα, προκαλεί φαγούρα ή ματώνει. Αυτό επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση του καθενός μας ώστε να απευθυνθεί στο δερματολόγο του, που θα τον οδηγήσει για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα στάδια.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img