Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Άλλη μία Συνεταιριστική Επιχείρηση… στα βράχια!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μονόδρομος για την Διεύθυνση Κτηνιατρικής η «εσχάτη των ποινών» στη. Δημοσυνεταιριστική Επιχείρηση, η οποία ούτως ή άλλως έχει αναστείλει τη λειτουργία της

Στην ανάκληση άδειας της Δημοσυνεταιριστικής Επιχείρησης ΕΨΥΠΑΛ, που διατηρεί τους ψυκτικούς θαλάμους στην περιοχή του Καρά-Τεπέ εδώ και δεκαετίες, προχώρησε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας, στον απόηχο του αποκαλυπτικού πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου. Πρόκειται για την καρότσα ψυγείου γεμάτη σάπια τρόφιμα, που παρέμενε για μέρες στο προαύλιο της ΕΨΥΠΑΛ χωρίς ηλεκτρικό, μετά το θάνατο του επιτηδευματία στον τομέα του τροφίμου, Προκόπη Ευσταθίου, το Σεπτέμβριο, για λογαριασμό του οποίου μεταφέρθηκαν τα τρόφιμα στη Μυτιλήνη. Μετά την αίσθηση που προκάλεσε το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου με τίτλο «Υγειονομική βόμβα και οι υπηρεσίες σε λήθαργο», άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, αποδεικνύοντας το πόσο δυσκίνητος είναι ο εμπλεκόμενος μηχανισμός. Εδώ να σημειώσουμε πως οι συναρμόδιες υπηρεσίες επικαλούνται ότι οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει πριν το θέμα φτάσει στα Νέα της Λέσβου, καθώς είχαν απευθυνθεί συγγενείς του εκλιπόντος δηλώνοντας αδυναμία οι ίδιοι και ζητώντας παρέμβαση.  

Μετά το δικό μας δημοσίευμα με το θέμα ασχολήθηκαν και άλλα Μέσα Ενημέρωσης πιέζοντας προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι. Αν και κανονικά το όλο ζήτημα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί αυθημερόν, οι συναρμόδιες υπηρεσίες αναλώθηκαν για μέρες σε υπηρεσιακή αλληλογραφία, καθώς η Περιφέρεια καλούσε το Δήμο ως συνιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων της ΕΨΥΠΑΛ να προβεί στην απομάκρυνση του αυτοκινήτου και στην υγειονομική ταφή των αλλοιωμένων εμπορευμάτων.

Ταυτόχρονα από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επιβολή προστίμων στην ΕΨΥΠΑΛ, τα οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ενώ ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Επιχείρησης, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΨΥΠΑΛ βρίσκεται στο σημείο μηδέν, καθώς και η νέα Δημοτική Αρχή να θελήσει να τη λειτουργήσει εξασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων θα χρειαστούν καιρός και επενδύσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά πιστοποιημένη και να πάρει την κανονική άδεια.

Από τις μέχρι τώρα εξελίξεις φαίνεται πως «έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους» στην ΕΨΥΠΑΛ,  η οποία εδώ και μήνες, όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα μας, είναι σαν ένα άψυχο κουφάρι καθώς δεν έχει ηλεκτρικό. Ωστόσο με 40.000 ευρώ για διακανονισμό στη ΔΕΗ ενδεχομένως η επόμενη Δημοτική Αρχή να μπορούσε να επανεκκινήσει τους ψυκτικούς θαλάμους, τώρα όμως με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της από την Κτηνιατρική την καθιστά πλέον παρελθόν, όπως και τόσες άλλες συνεταιριστικές προσπάθειες στον τόπο μας, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα, η Ένωση Συνεταιρισμών, τα LesvoShop και η Ναυτιλιακή  Εταιρεία Λέσβου. 

Η Μυτιλήνη χρειάζεται ψυκτικούς θαλάμους

Τα όσα έχουν συμβεί στην ΕΨΥΠΑΛ την οποία δεν κατάφεραν η Ένωση Συνεταιρισμών και ο Δήμος Μυτιλήνης να την κρατήσουν τουλάχιστον σε υποτυπώδη λειτουργία, τα παρακολουθεί με προβληματισμό ο επιχειρηματικός κόσμος της Λέσβου, καθώς υπάρχει ανάγκη ψυκτικών θαλάμων στον τόπο μας. Αν και τις τελευταίες δύο δεκαετίες αρκετές επιχειρήσεις από αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τροφίμου προχώρησαν μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων στην κατασκευή δικών τους ψυκτικών θαλάμων, υπάρχει ακόμα ανάγκη κοινόχρηστων ψυγείων για τον τόπο μας.  

Και αυτό το επισημαίνει και ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου, Νίκος Αθανάσης, που είναι και ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του τροφίμου, σημειώνοντας ότι «η ΕΨΥΠΑΛ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γιατί κατά την άποψή μας και βιώσιμη μπορεί να είναι και υπηρεσία μπορεί να παρέχει στον τόπο». Και συνέχισε: «Κατά την άποψή μας οι ανάγκες για χρήση ψυκτικών θαλάμων σε όλους μας, έχουμε, δεν έχουμε δικά μας ψυγεία συνεχώς αυξάνονται και πάντα έρχεται μία στιγμή ο καθένας μας να χρειάζεται ψυκτικούς θαλάμους. Φανταστείτε, δε, στις περιόδους αιχμής για τη Λέσβο. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν ανάγκες και από τις τυροκομικές επιχειρήσεις και άλλωστε εσείς έχετε γράψει με ρεπορτάζ για την προοπτική δημιουργίας εργοστασίου από την εταιρεία Όλυμπος στη Λέσβο. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι η ΕΨΥΠΑΛ όχι μόνο μπορεί να έχει αντικείμενο, αλλά μπορεί να επιτύχει και σημαντική ανάπτυξη, καθώς αν εξυγιανθεί θα διευρύνει και το πελατολόγιό της».

Τους προβληματισμούς του κ. Αθανάση έδειξε να συμμερίζεται ο Αντιπεριφερειάρχης, Στρατής Κυρατζής, τον οποίο ρωτήσαμε με την ιδιότητα του συνεταιριστικού στελέχους και σημείωσε ότι «πάντα υπάρχει χώρος για μία επιχείρηση με ψυκτικούς θαλάμους που μπορούν να χρησιμοποιούν έναντι μισθίου οι επιχειρηματίες στον τομέα του τροφίμουΩστόσο η ΕΨΥΠΑΛ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς εμπλέκονται δύο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και πρέπει να μπορούν και να συνεννοηθούν και δεν έχω και εικόνα από τις υποχρεώσεις που έχουν σε δάνεια».

Απομακρύνθηκε η νταλίκα 

Από την μεταφορά της καρότσας ψυγείου στο ΧΥΤΑ Λέσβου για υγειονομική ταφή των σάπιων τροφίμων

Αν και το πλειοψηφικό πακέτο του 65% ανήκει στην Ένωση Συνεταιρισμών, πριν λίγες μέρες ο Δήμος Μυτιλήνης ανέλαβε το «πακέτο» της εξυγίανσης του προαύλιου χώρου με την απομάκρυνση της καρότσας ψυγείου, η οποία μεταφέρθηκε από αυτοκίνητο μεταφορικής εταιρείας στο ΧΥΤΑ Λέσβου για την υγειονομική ταφή των σάπιων εμπορευμάτων.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img