Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

«Αμαυρώνει το όνομα του Ελύτη η εικόνα του αεροδρομίου»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται ο χώρος πέριξ του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάθε ταξιδιώτης και κάθε περαστικός, αλλά και όπως καταγγέλλει και από τον θεσμικό του ρόλο ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρης Αβαγιανός. Με χόρτα που ψηλώνουν επικίνδυνα και με αυτοσχέδιο πάρκινγκ στην παραθαλάσσια περιοχή απέναντι από το νέο κτίριο του αεροδρομίου διαμορφώνεται μια κατάσταση την οποία είχαμε αναδείξει σε αντίστοιχο ρεπορτάζ και τον περασμένο Μάιο, οπότε λίγες εβδομάδες μετά υπήρξε μια μικρή βελτίωση, παρ’ όλα αυτά έξι μήνες μετά το σκηνικό επαναλαμβάνεται.

Το αυτοσχέδιο πάρκινγκ απέναντι από το νέο κτίριο του αεροδρομίου

«Δώσαμε το όνομα του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη υποτίθεται για να τον τιμήσουμε, αλλά αντίθετα αμαυρώνουμε το όνομά του με την εικόνα που παρουσιάζει το αεροδρόμιο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Αβαγιανός, ζητώντας να δοθεί επιτέλους μια λύση στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η περιοχή γύρω από τον αερολιμένα της Μυτιλήνης. 

Τα πλαστικά στηθαία σκόρπια στην παραλία απέναντι από το αεροδρόμιο

Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος που βρίσκεται ανάμεσα στον κεντρικό δρόμο και τον παράδρομο του αεροδρομίου είναι γεμάτος ξερά χόρτα, τα οποία και πάλι απειλούν να πνίξουν το κτίριο, ενώ απέναντι παρά την τοποθέτηση των πλαστικών στηθαίων τύπου “New Jersey”, για να εμποδίζουν την είσοδο των οχημάτων, αυτά έχουν μετακινηθεί και ο χώρος έχει μετατραπεί σε αλάνα στάθμευσης (με σκουπίδια σε αρκετά σημεία της), με πολλά από αυτά να βρίσκονται… εκεί που σκάει το κύμα.

Πίσω από την πινακίδα με τις πληροφορίες για το Γεωπάρκο Λέσβου ένας μικρός σκουπιδότοπος…

Και αυτό παρά το γεγονός ότι δίπλα από το νέο κτίριο έχει διαμορφωθεί χώρος ολιγόλεπτης στάθμευσης και στην περιοχή μπροστά από το παλιό κτίριο χώρος μακροχρόνιας στάθμευσης. «Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε σχεδιασμό που μπορεί να υπήρχε» σχολιάζει ο κ. Αβαγιανός, καλώντας τους συναρμόδιους για τον χώρο, την Fraport για την περιοχή από το πεζοδρόμιο έως το κτίριο και την Περιφέρεια από το πεζοδρόμιο έως τη θάλασσα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Τα στηθαία πρέπει είτε να τοποθετηθούν σωστά και να γεμιστούν με υλικό για να μην μετακινούνται κατά βούληση, είτε να αφαιρεθούν. Πρέπει να μπει μια τάξη και να υπάρχει καθαριότητα σε όλη αυτή την έκταση που είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει κάθε επισκέπτης, που έρχεται στη Λέσβο με αεροπλάνο», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. «Ο κόσμος της Μυτιλήνης απαίτησε ένα αεροδρόμιο στολίδι. Το ίδιο θέλει και ο επισκέπτης, όχι να αντικρίζει αυτή την κατάσταση» αναφέρει, επισημαίνοντας πως πρέπει να γίνουν ενέργειες τώρα και όχι τον Απρίλιο, όταν θα έχει ξεκινήσει η νέα σεζόν και θα είναι αργά.

«Έχουμε δει ποιο είναι το πρόβλημα. Ας το φτιάξουμε, για να είναι το αεροδρόμιο αντάξιο και του ονόματός του και της χρήσης του ως πρώτης πύλης εισόδου για το νησί μας», δηλώνει ο ίδιος.

Σημειώνεται πως ο κ. Αβαγιανός επικοινώνησε και με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, Πανάγο Κουφέλο, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα θέσει άμεσα το ζήτημα και στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Από την πλευρά της Fraport, με αφορμή το προηγούμενο δημοσίευμα υποτίθεται πως θα ξεκινούσε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει επεμβάσεις σταδιακού καλλωπισμού στους περιβάλλοντες χώρους και αφορά και τα 14 αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η εταιρεία στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτό του «Οδυσσέας Ελύτης» στη Μυτιλήνη.

Ο άδειος αναξιοποίητος χώρος μπροστά από το παλιό κτίριο

Το πρόγραμμα θα ξεκινούσε μετά από αναβολές λόγω πανδημίας τον Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, ενώ ούτε το βαν που υποτίθεται θα εξυπηρετούσε όσους σταθμεύουν στον χώρο του παλιού κτιρίου έχει μπει από την εταιρεία, με αιτιολογία… την χαμηλή κίνηση στο αεροδρόμιο, που το καθιστά ασύμφορο.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις