Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Αναγγελία ζημιάς για τους ελαιοπαραγωγούς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Ερωτηματικά για το ρόλο του γραφείου του ΕΛΓΑ που λειτουργεί στην Περιφέρεια, καθώς δεν δόθηκε ούτε μία ανακοίνωση για την διαδικασία αναγγελίας ζημιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί 

Η προθεσμία αναγγελίας ζημιάς για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου έχει ανοίξει από τον ΕΛΓΑ χωρίς ωστόσο αυτό να έχει ανακοινωθεί προς ενημέρωσή τους από άκρη σε άκρη στην Λέσβο από το γραφείο του ΕΛΓΑ που λειτουργεί στην Περιφέρεια, με συνέπεια να κάνουν δηλώσεις μόνο όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν ενημερωθεί από τους κατά τόπους ανταποκριτές.  

Μία τέτοια περίπτωση είναι οι ελαιοπαραγωγοί του Πλωμαρίου, ενώ δηλώσεις υποβάλλονται και από αγρότες στα βόρεια της Λέσβου και αυτό γίνεται μετά από ενημέρωση των ανταποκριτών στα χωριά. Θα περίμενε ωστόσο κανείς μία γενική ενημέρωση από το γραφείο του ΕΛΓΑ που λειτουργεί στην Περιφέρεια, ο ρόλος του οποίου δεν έχει φανεί μέχρι τώρα ποιος είναι τελικά. Ουσιαστικά για να μεταβεί ένα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σε μία περιοχή για καταγραφή εκτίμησης των ζημιών, αυτό ξεκινά από την ενημέρωση των ανταποκριτών για ζημιές από τους αγρότες. Στη συνέχεια ακολουθεί η αυτοψία, αυτό που γίνεται δηλαδή τώρα στη Λέσβο, και αφορά μία γενική εκτίμηση και κατόπιν ανοίγει η διαδικασία για αναγγελία των ζημιών (με άλλα λόγια τη συμπλήρωση των αιτήσεων με τη ζημιά που έχει υποστεί ο καθένας ώστε να ακολουθήσει η εξατομικευμένη εκτίμηση από νέα μετάβαση κλιμακίου του ΕΛΓΑ που επισκέπτεται πια τότε τους πληγέντες για να καταγράψει τις ζημιές που δηλώνουν ότι υπέστησαν). 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εδώ τα πράγματα φαίνονται λίγο συγκεχυμένα καθώς η αναγγελία ζημιάς γίνεται ταυτόχρονα με την αυτοψία του κλιμακίου του ΕΛΓΑ. Σε κάθε περίπτωση όφειλαν οι αρμόδιοι και εν προκειμένω η Περιφέρεια, που έχει αναμειχθεί με την λειτουργία γραφείου του ΕΛΓΑ, να δώσουν μία ανακοίνωση στην δημοσιότητα ώστε να ενημερωθούν ΟΛΟΙ οι ελαιοπαραγωγοί ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές τους, ασχέτως ποια θα είναι η τύχη που θα έχει το αίτημά τους για αποζημίωση αν δεν έχουν τεκμηριωμένη ζημιά. Το ότι μέχρι τώρα υποβάλλουν κάποιοι ελαιοπαραγωγοί και όχι όλοι και σε όλα τα χωριά που έχουν ζημιές, αυτό προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς το τι επιδιώκει η Περιφέρεια. Αν, δηλαδή, ο στόχος της είναι να υποβάλλουν δηλώσεις όλοι οι αγρότες ή μήπως μόνο οι αγρότες συγκεκριμένων περιοχών.

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που αναμενόταν να φτάσει την Τετάρτη έφτασε μία μέρα αργότερα, χθες Πέμπτη και συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Πανάγου Κουφέλου και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Γιώργου Λαγουτάρη μετέβη στις περιοχές του Πλωμαρίου και στο Μεγαλοχώρι, καθώς και στη Γέρα.

Την αποστολή συνοδεύει ο Διευθυντής Υποκαταστήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου, Δημήτριος Μπόλος και μέχρι αύριο αναμένεται να επισκεφθούν και άλλες περιοχές, ενώ σήμερα Πέμπτη θα κινηθούν από το βόρειο τμήμα.

 

Τι είδαν χθες

Με αυτό τον τρόπο ο ΕΛΓΑ θέλει να σχηματίσει άποψη για το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατοι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στον ελαιώνα της Λέσβου, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τις χθεσινές πρώτες εκτιμήσεις διαπιστώθηκαν κάποια επιμέρους προβλήματα σε ελαιοκτήματα, τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΕΛΓΑ εκτιμά ότι δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις περιγραφές για ζημιά και καρπόπτωση της τάξης του 50%. 

Μάλιστα αυτό που έλεγαν με νόημα κύκλοι του ΕΛΓΑ χθες είναι ότι η παρουσία των στελεχών του οργανισμού στη Λέσβο δεν θα πρέπει να οδηγήσει στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ τους ελαιοπαραγωγούς που δεν έχουν παραγωγή στα χωράφια τους και θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν διεκδικώντας αποζημιώσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, για να έχουν εισόδημα χωρίς να έχουν υποστεί ζημιά. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι ο ΕΛΓΑ έρχεται μεν με θετική διάθεση στη Λέσβο να δικαιολογήσει κάποιες αποζημιώσεις, σε καμία περίπτωση όμως – όπως τουλάχιστον φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα – δεν πρόκειται να δικαιολογηθεί μία κατάσταση γενικής αποζημίωσης στον ελαιώνα της Λέσβου λόγω καρπόπτωσης, όπως είχε συμβεί για την περίοδο των χιονοπτώσεων του 2017, που αποζημιώθηκαν όλοι οι αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις και είχαν υποστεί πρόβλημα στην παραγωγή τους από τα χιόνια. 

Άλλωστε προς τούτο ξεκάθαρα προϊδεάζει σε γραπτή δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος δηλώνοντας μεν στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών, σπεύδοντας όμως να ξεκαθαρίσει ότι οι αγρότες… θα αποζημιωθούν με «δικαιοσύνη», δηλαδή… όχι όλοι! 

Πριν τη μετάβαση του κλιμακίου στην περιοχή του Πλωμαρίου προηγήθηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Λαγουτάρη όπου συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΑ.

Στη δήλωσή του ο κ. Κουφέλος τονίζει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε εδώ, έχοντας πλήρη εικόνα των καταστροφών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας, προβλήματα που προέκυψαν από την τελευταία θεομηνία και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποζημιωθούν με απόλυτη δικαιοσύνη και να βρεθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». 

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις