Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Αναβίωσαν τα παραδοσιακά έθιμα στην Αγιάσο

Συνεχίζοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων απόδοσης τιμής σε παλιούς εν ζωή ευρισκόμενους ερασιτέχνες πρωταγωνιστές του λαϊκού θεάτρου, την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και σε κλίμα συγκίνησης τίμησαν τους Γιάννη Χατζηγιάννη, Παναγιώτη Καλατζή και Θανάση Καπάτο για την πολύχρονη προσφορά τους στον λαϊκό μας πολιτισμό. Για τους τιμώμενους μίλησαν οι Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, Παναγιώτης Κορομηλάς, Βίκυ Κορομηλά. Τα κείμενα και τις παρουσιάσεις επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Κουτσκουδής.

Χθες το απόγευμα, στην κατάμεστη από ντόπιο και ξένο κόσμο Πλατεία Αγοράς Αγιάσου έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις αναβίωσης των παραδοσιακών εθίμων Άγιάσου (Κάψαλα) και Κλήδονα, που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» με την υποστήριξη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Στις 7:30 μ.μ. ξεκίνησε από το Καμπούδι η πατινάδα, που έκανε στάσεις για χορό στα κεντρικά μέρη του χωριού (Σταυρί, Καρυά) και κατέληξε στην Πλατεία Αγοράς, όπου ακολούθησαν μουσικοχορευτικά δρώμενα με τα Σαντούρια και τα Χορευτικά του Αναγνωστηρίου. Στη συνέχεια άναψε το άγιστρο και έγινε η υπερπήδηση της φωτιάς, τηγανίσθηκαν και μοιράστηκαν στον κόσμο τηγανοπιτάκια και εκφωνήθηκαν επίκαιροι στίχοι του κλήδονα.

Η βραδιά έκλεισε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από ζωντανή ορχήστρα που διασκέδασε τον κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img