Αναβλύζει ο βόθρος στη μέση του δρόμου!

Spread the love


Μπροστά στον κεντρικό παράδρομο της Νεάπολης, λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο, εδώ και μέρες αναβλύζουν τα λύματα από βόθρο στον οποίο συγκεντρώνονται τα απόβλητα της περιοχής και δεν βρέθηκε κανένας αρμόδιος να τον αδειάσει, παρότι αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στο Δήμο Μυτιλήνης. 

Βόθρος που αναβλύζει στη Νεάπολη λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο

Οι καταστηματάρχες της περιοχής έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα, όπως μας είπαν, στην Αστυνομία και στο Υγειονομικό, χωρίς ουδείς αρμόδιος να έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα με το πρόβλημα, ενώ τα λύματα μη έχοντας διέξοδο αναβλύζουν από το βόθρο και δημιουργούν ένα ρυάκι μήκους 30-40 μέτρων, ώστε να καταλήγουν σε φρεάτιο που τα οδηγεί στη θάλασσα! Κι όμως, αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή όπου λίγοι το βλέπουν και το γνωρίζουν, αλλά εκτυλίσσεται σε έναν δρόμο από τον οποίο καθημερινά περνούν εκατοντάδες πολίτες χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμόδιου!

Έντονη η δυσοσμία από τα βοθρολύματα Ιούλιο μήνα

Το ιδιόμορφο καθεστώς

Ο βόθρος που αναβλύζει γιατί προφανώς έχουν καθυστερήσει οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΛ να τον εκκενώσουν αποτελεί μία ιδιόμορφη κατάσταση για τα τοπικά δεδομένα. Πρόκειται επί της ουσίας για δημόσια δεξαμενή που εξυπηρετεί όμως ιδιωτικά ακίνητα. Δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή από τον Δήμο, ώστε να εξυπηρετηθούν κάποιες επιχειρήσεις και κατοικίες που δεν είχαν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν δικούς τους βόθρους λόγω περιορισμένων οικοπέδων.  

Προκειμένου τότε να δώσει λύση ο Δήμος κατασκεύασε έναν κοινόχρηστο βόθρο στη δημοτική – δημόσια έκταση, ο οποίος για πάνω από 20 χρόνια εκκενώνεται από την ΔΕΥΑΛ με δική της ευθύνη και το κόστος επιμερίζεται στους επαγγελματίες και νοικοκυριά που διοχετεύουν τα λύματά τους στη συγκεκριμένη κατασκευή, ενώ η κοστολόγηση γίνεται σύμφωνα με την κατανάλωση νερού του καθενός. Με άλλα λόγια, όποιος έχει μεγαλύτερη κατανάλωση νερού πληρώνει και μεγαλύτερο ποσοστό επί του κοστολογίου για την εκκένωση του κοινόχρηστου βόθρου.

Γιατί όμως ξαφνικά αυτό το διάστημα αρχίζει ο βόθρος να αναβλύζει και δεν εκκενώνεται; Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου επαγγελματίας της περιοχής «το τελευταίο διάστημα έκαναν κάποια έργα από το Δήμο και απ’ ό,τι καταλάβαμε, στο συγκεκριμένο δίκτυο αποχέτευσης που καταλήγει στο βόθρο συνέδεσαν και άλλα ακίνητα, θέλοντας προφανώς να εξυπηρετήσουν κάποιους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο καθώς η χωρητικότητα του παλιού βόθρου είναι περιορισμένη αλλά οι ροές αυξάνονται, ενώ στο παρελθόν ο βόθρος γέμιζε για παράδειγμα κάθε μήνα και τον άδειαζαν, τώρα κάθε δύο ημέρες είναι γεμάτος, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να τον αδειάσουν και τα λύματα να τρέχουν μέσα στο δρόμο», είπε ο επαγγελματίας, εννοώντας ευθέως ότι χωρίς καμία μελέτη η ΔΕΥΑΛ ενέταξε και άλλα ακίνητα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να διοχετεύουν τα λύματα στον ίδιο βόθρο, ο οποίος τώρα συνεχώς γεμίζει και δεν προλαβαίνουν να τον αδειάσουν. «Άραγε δεν καταλαβαίνουν όλοι εκείνοι που κάθονται στα γραφεία ότι δεν αρκεί να πεις “βάλε και τον έναν, βάλε και τον άλλο στο ίδιο δίκτυο”, αλλά πρέπει να εξετάσεις και τις δυνατότητες που έχει ο βόθρος να σηκώσει όλα αυτά τα λύματα; Τώρα τι θα κάνουν που ο βόθρος γεμίζει κάθε δύο μέρες και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τον αδειάζουν; Θα αφήσουν μόνιμα ένα βυτιοφόρο όχημα εδώ ή θα χαλάσουν τα έργα που έκαναν αποσυνδέοντας όσους συνέδεσαν;», διερωτήθηκε ο επαγγελματίας.

Τα βοθρολύματα σχηματίζουν ένα ρυάκι 20-30 μέτρων καταλήγοντας σε φρεάτιο, ώστε από εκεί να οδηγηθούν στη θάλασσα

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής ανέβασε περισσότερο τους τόνους. Όπως είπε στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ «έχουμε ειδοποιήσει την αστυνομία, έχουμε απευθυνθεί στο Υγειονομικό, δεν ήρθε κανένας μέχρι τώρα! Βρισκόμαστε στη Νεάπολη μέσα καλοκαιριού και καθημερινά ένα ρυάκι από βοθρολύματα τρέχει δίπλα από τον κεντρικό δρόμο. Σταματούν και πίνουν γάτες, πίνουν σκυλιά, τσαλαβουτούν τα πουλιά που πετούν και έρχονται μέσα στις αυλές μας, μία εστία μόλυνσης που όλοι τη βλέπουν, αλλά για τους αρμόδιους περνά απαρατήρητη! Εγώ θέλω να ρωτήσω αν πρέπει να παρέμβει αύριο κιόλας μετά το δημοσίευμά σας (σ.σ. σήμερα) ο Εισαγγελέας και να παραπέμψει κάθε εμπλεκόμενο στη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος; Κι αν δεν γίνει αυτό, τότε προφανώς θα πρέπει να αρχίσουμε να το παίρνουμε απόφαση ότι δεν ζούμε σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον τόπο», είπε με εμφανή την αγανάκτηση από το υγειονομικό πρόβλημα που προκαλείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τους περίοικους, η εκκένωση του βόθρου πρέπει να γίνεται μόνο από τη ΔΕΥΑΛ καθώς όποιος άλλος καλέσει ένα ιδιωτικό, για παράδειγμα, συνεργείο θα πρέπει να πληρώσει το βυτιοφόρο από την τσέπη του για να αδειάσουν και τα λύματα των υπολοίπων, ενώ με το συντονισμό της ΔΕΥΑΛ διασφαλίζεται η κάλυψη του κοστολογίου στον κάθε εμπλεκόμενο βάσει του ποσοστού κατανάλωσης νερού. Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί από τη ΔΕΥΑΛ, εφόσον η χωρητικότητα του βόθρου παραμένει η ίδια, προστέθηκαν τον τελευταίο χρόνο και άλλες αποχετεύσεις, διευκολύνοντας μεν και άλλα ακίνητα στο συγκεκριμένο αποχετευτικό σύστημα, την ίδια ώρα όμως “τινάζοντας στον αέρα” άπαντες, καθώς η συχνότητα πλέον που απαιτείται για την εκκένωση είναι τέτοια ώστε να μην προλαβαίνει ούτε η ΔΕΥΑΛ να τη συντονίσει! 

Επίσης πιθανολογείται ότι πάνω στο συγκεκριμένο αποχετευτικό δίκτυο έχει συνδεθεί και μία δομή αλλοδαπών που λειτουργεί στην περιοχή, ενώ σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω ισχύουν γιατί δεν αξιώθηκε ακόμα η Μυτιλήνη να επεκτείνει τον Βιολογικό Καθαρισμό προς τα νότια, ώστε να καλύψει τις εκατοντάδες κατοικίες με τις οποίες έχει επεκταθεί προς τη Νεάπολη η πρωτεύουσα της Λέσβου εδώ και χρόνια, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσουν αυτήν την επέκταση και τα αποχετευτικά δίκτυα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση