«Ανεμόεσσα Αιολίδα»

Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της Μαρίας Βρανά – Παπάλα με τίτλο «Ανεμόεσσα Αιολίδα» με 121 ποιήματα, πολλά από τα οποία είναι εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, τα συναισθήματα, το τοπίο, τη φύση, ενώ περιλαμβάνεται και ποίημα για την κατάσταση που βιώνουμε εν μέσω covid -19. «Η Μαρία Βρανά – Παπάλα ασχολείται με την ποίηση και έχει δώσει δείγματα αξιέπαινης ποιητικής γραφής. Έχει απαγγείλει ποιήματά της σε εκδηλώσεις και έχει διακριθεί τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την απαγγελία της», γράφει σε κριτική του ο καθηγητής Ειδικής Παιδαγωγικής και κοινωνιολογίας Σάκης Παπαδημητρίου

Ο ίδιος αναφέρεται και στο ποίημα για την πανδημία που περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή: «Στο ποίημα που φέρει τον εμβληματικό τίτλο «Πλανήτης γη ώρα covid-19» με ολιστικό βλέμμα αποτυπώνεται το πανανθρώπινο δράμα. Η τραγωδία που βασανίζει ασθενείς και υγιείς στην οικουμένη με πρωταγωνιστή τον αόρατο δράκο με το απεχθές όνομα covid-19 ή κορονοϊός…». 

Και συνεχίζει σε άλλο σημείο ο κ. Παπαδημητρίου: «…οι σύνθετες λέξεις στα ποιήματα είναι εντυπωσιακές και οδηγούν τον αναγνώστη, άλλες σε ζωγραφικούς πίνακες και άλλες σε ταξίδια της φαντασίας, όπως το ποίημα π.χ. «Άγιος Νικόλαος». Η συγκίνηση της ποιήτριας είναι έκδηλη στο ποίημά της «Το πατροσπίτι μου». Θέλοντας και μη η σκέψη του κάθε αναγνώστη του ποιήματος αυτού τρέχει στο σπίτι που μεγάλωσε». 

Ο Ευάγγελος Χατζημανώλης, συγγραφέας, χρονογράφος ευθυμογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργάτης και των «Νέων της Λέσβου», χαρακτηρίζει την Μαρία Βρανά – Παπάλα «στιχοκεντήτρα» και «στιχοτεχνίτρια». «Ποιητής δεν γίνεσαι, γεννιέσαι και εξελίσσεται γράφοντας. Η Μαρία Βρανά – Παπάλα γεννήθηκε με το ταλέντο αυτό που την προίκισε η φύση, ο Θεός και δεν το αμέλησε, το καλλιεργεί…». Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: «…έχει πλούτο συναισθημάτων, αγαπά τον τόπο της, την πατρίδα της, την ιστορία της, τη φύση και έχει βιώματα πολλά από τον γύρω κόσμο της, βιώματα πόνου, αγάπης, χαράς και λατρευτικής προς τα θεία ενατένισης». Όλα τα παραπάνω θα συμπληρώναμε ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες της ποιητικής συλλογής που κυκλοφόρησε και διατίθεται σε βιβλιοπωλεία της πόλης μας.