Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Ανεπιτυχής «απόδραση» αλλοδαπών με το “Πελαγίτης”

  • Απλοί θεατές στα όσα συνέβησαν οι άνδρες του Λιμενικού;
  • Καταγγελίες για πλήρη εγκατάλειψη και διαχρονικά προβλήματα

Αποτυχημένη αποδείχτηκε η προσπάθεια περισσότερων από δέκα αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν κρυφτεί σε καρότσα φορτηγού ανάμεσα σε λάστιχα, να φύγουν εκτός Λέσβου με το πλοίο «Πελαγίτης», που θα αναχωρούσε το περασμένο Σάββατο στις 21:30. Οι οδηγοί των οχημάτων ήταν αυτοί που ανακάλυψαν τους επίδοξους «λαθρεπιβάτες», με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί να τραπούν σε φυγή και να εξαφανιστούν στην ευρύτερη περιοχή του εμπορικού λιμανιού της πόλης, αλλά και κάποιοι από αυτούς να δέχονται προπηλακισμό από οδηγούς φορτηγών, καθώς οι τελευταίοι θεώρησαν πως με τις πράξεις των αλλοδαπών ενδεχομένως να εκτίθεντο σε ποινικές συνέπειες, τόσο εκείνοι όσο και οι εταιρείες τους. Ενδιαφέρον και ερωτηματικά, ωστόσο, προκαλεί το ότι σύμφωνα με μαρτυρίες όλα αυτά τα παρατηρούσαν ως… απλοί θεατές άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι δεν παρενέβησαν σε κανένα σημείο και δεν έκαναν καμία ενέργεια.

Όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ της Λέσβου» οι αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, πέραν του γεγονότος ότι ήταν οι οδηγοί των φορτηγών αυτοί που ανακάλυψαν τους αλλοδαπούς στο φορτηγό, ήταν και εκείνοι που προχώρησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο για τυχόν παρουσία και άλλων επίδοξων λαθρεπιβατών. Έλεγχος, που αφενός είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο απόπλους του «Πελαγίτης» για αρκετές ώρες, αφετέρου έγινε… χωρίς τη συμβολή των ανδρών του Λιμενικού. Με λίγα λόγια, οι λιμενικοί – σύμφωνα με τις μαρτυρίες πάντα – όχι απλά δεν προσπάθησαν να πιάσουν κάποιους έστω από τους αλλοδαπούς και δεν παρενέβησαν τη στιγμή που οι οδηγοί αποφάσισαν αγανακτισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αλλά δεν θεώρησαν καν χρήσιμο το να εξετάσουν αν μαζί με αυτούς υπήρχαν και άλλοι, που με παράτυπο τρόπο θα προσπαθούσαν να φύγουν από το νησί.

Από την πλευρά της εταιρείας, ωστόσο, τονίζεται πως είναι αρκετά συχνό φαινόμενο αλλοδαποί να επιχειρούν να ταξιδέψουν παράτυπα από τη Λέσβο, επιβαίνοντας με κάθε απίθανο τρόπο στο πλοίο, με το Λιμενικό να τους εμποδίζει. «Οι έλεγχοι, που κάνει το Λιμενικό είναι εξονυχιστικοί και με ειδικά μηχανήματα, οπότε αποτρέπεται η παράνομη επιβίβαση των αλλοδαπών στο πλοίο» αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας στα «ΝΕΑ της Λέσβου», που δηλώνει μάλιστα έκπληκτος με το γεγονός, ακριβώς λόγω της αυστηρότητας αυτών των ελέγχων, οι οποίοι, όμως, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες δεν έγιναν το περασμένο Σάββατο.

 

Πλήρης εγκατάλειψη

Για καθημερινό φαινόμενο, που είναι ένα μόνο μέρος από όλα όσα μαρτυρούν την πλήρη εγκατάλειψη του εμπορικού λιμένα της Μυτιλήνης μιλάνε άνθρωποι που συνεργάζονται με τα πλοία που δένουν εκεί. «Είναι κάτι που συμβαίνει μόνιμα, όποτε έχει κάποιο πλοίο. Προσπαθούν να μπουν σε αυτό, τους διώχνουν αλλά προσπαθούν ξανά όταν θα έρθει το επόμενο» σημειώνουν στα «ΝΕΑ της Λέσβου», επισημαίνοντας πως αφενός το Λιμενικό δεν κάνει κάτι άλλο πέρα από το να τους αποτρέψει την επιβίβαση, αφετέρου αυτή η διαδικασία καθυστερεί σημαντικά τις φορτοεκφορτώσεις.

«Γενικότερα, το εμπορικό λιμάνι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει εμπορικό λιμάνι, όποιος θέλει μπαινοβγαίνει, δεν υπάρχει έλεγχος. Η κατάσταση από την μαρίνα της πόλης έως και τη ΔΕΗ είναι ένα χάλι μαύρο» επισημαίνουν χαρακτηριστικά, και αποκαλύπτουν πως πέρα από την κατάσταση που είναι εμφανής κατά τη διάρκεια της μέρας, όσο πέφτει το σκοτάδι της νύχτας, οι δραστηριότητες εκεί γίνονται όλο και πιο έντονα παραβατικές. 

«Έχουμε κάνει επανειλημμένα αιτήματα στο Λιμενικό Ταμείο για να διορθωθούν κάποια προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα στις δέστρες, υπάρχουν κοντέινερ παρατημένα σε σημεία που δυσκολεύουν την προσέγγιση, υπάρχει μέχρι και σημείο που έχει σημαντική καθίζηση το τσιμέντο, αλλά έχουν ρίξει μια παλέτα για να “κλείσει” η λακκούβα» αναφέρουν, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση στα αιτήματα αυτά. 

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως την ίδια στιγμή το Λιμενικό Ταμείο δηλώνει αναρμόδιο, καθώς η αρμοδιότητά του περιορίζεται στα σημεία πρόσδεσης. Γεγονός, που γεννά το ερώτημα ποιος ακριβώς είναι ο υπεύθυνος για αυτή την απελπιστική κατάσταση, που περιγράφεται, και με ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να λυθούν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης…