Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Άνω-κάτω η Κοινότητα των Βασιλικών από υπονοούμενα για το αποθεματικό Εκκλησίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Άνω-κάτω εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται η Κοινότητα των Βασιλικών στην περιοχή του Πολιχνίτου από τα ερωτήματα (που από κατοίκους ερμηνεύονται ως υπονοούμενα) που θέτει κάτοικος του χωριού, για το ενδεχόμενο να έχουν κάνει φτερά από την ενορία 117.000 ευρώ στο αποθεματικό της εκκλησίας του χωριού που είναι αφιερωμένη στα γενέθλια της Θεοτόκου.  

Η κάτοικος είναι στέλεχος δημόσιας υπηρεσίας και, όπως ήταν επόμενο, τα όσα αναφέρει με ανάρτησή της από τον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει “σεισμό” στη μικρή κοινωνία των Βασιλικών μέχρι και τον Πολιχνίτο. Σημειωτέον ότι ο εφημέριος της ενορίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει αναλάβει μόλις τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκεται κοντά στους πιστούς με καθαρές ενέργειες, ενώ τα καταγγελλόμενα δεν αφορούν τη δική του περίοδο. Ωστόσο και ο κληρικός που υπηρετούσε σε αυτή την ενορία επί πολλά έτη τα προηγούμενα χρόνια και έχει αναχωρήσει από το νησί μας διακρίθηκε και εκείνος για την προσφορά του στην ενορία και στην ευρύτερη περιοχή, διάγοντας ασκητικό βίο.

Τα καταγγελλόμενα

Η καταγγέλλουσα που έχει σχέση με την ενορία καθώς έχει υπηρετήσει στο παρελθόν οικογενειακό της πρόσωπο σε θέση Επιτρόπου (και λέγεται ότι είχε εκδηλώσει και η ίδια το ενδιαφέρον να γίνει Επίτροπος αλλά τελικά δεν τα κατάφερε), παίρνει αφορμή για τα καταγγελλόμενά της από τη μεγάλη οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται η ενορία των Γενεθλίων της Θεοτόκου Βασιλικών, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών που έχει στην Εφορία από το πρόστιμο που αφορά καθυστέρηση υποβολής φορολογικής δήλωσης, καθώς επίσης και την συσσώρευση απλήρωτων ΕΝΦΙΑ για την εκκλησιαστική περιουσία. 

Το συνολικό ποσό που όφειλε η εκκλησία στην Εφορία έφτανε τα 55.000 ευρώ, όμως με τις παρεμβάσεις όλων και τη βοήθεια των κατοίκων το ποσό αυτό κατέβηκε στα 32.000 ευρώ, τα οποία οφείλονται σήμερα. Η Εφορία τον Ιανουάριο προχώρησε σε κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών κατά της Εκκλησίας δεσμεύοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς για το ποσό που οφείλει.

Η κάτοικος αναφέρεται στα έσοδα της Εκκλησίας σημειώνοντας ότι ανέρχονται, με όσα ο ιερέας έχει ανακοινώσει προφορικά κατά καιρούς, περίπου στο ποσό των 25.000 ευρώ ετησίως, εξαιρουμένων αυτών που προέρχονται από το παγκάρι της Εκκλησίας. Έτσι λοιπόν, από το 2014 που άρχισε ουσιαστικά να δημιουργείται το χρέος προς το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι και το 2022, τα έσοδα της Εκκλησίας ανήλθαν περίπου στα (25.000 x 9=) 225.000 ευρώ. Ωστόσο, από τα ετήσια έσοδα εισπράττει κάθε χρόνο 6.000 ευρώ η Μητρόπολη, όπως ο κανονισμός προβλέπει, και άλλα 6.000 ευρώ η Εφορία για τον φόρο εισοδήματος, ήτοι η Εκκλησία καταβάλλει συνολικά κάθε χρόνο 12.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε (12.000 x 9=) 108.000 ευρώ για το διάστημα από το 2014 έως το 2022. Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει το ποσό των (225.000 – 108.000=) 117.000 ευρώ, ποσό που έπρεπε να υπάρχει στο αποθεματικό ταμείο της Εκκλησίας, όπως διατυπώνει η ίδια, εκφράζοντας την απορία γιατί δεν πληρώνει η εκκλησία τα οφειλόμενα στην Εφορία από αυτό το ποσό και ρωτά αν υπάρχει αποθεματικό στο ταμείο του ναού. Κι αν όχι, πού έχουν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρήματα.

Όσα αναφέρονται από την ίδια και τα διάβασε όλο το χωριό έχουν προκαλέσει αναστάτωση.

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του ιερέα του ναού, ο οποίος την κάλεσε μέχρι αύριο Σάββατο να σπεύσει στην εκκλησία για να της εξηγήσει ο ίδιος ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που αναφέρει η ίδια, ώστε να ανακαλέσει άμεσα. Ταυτόχρονα ο εφημέριος έχει ενημερώσει το γραφείο του Μητροπολίτη Μυτιλήνης. Υπάρχουν ωστόσο και απόψεις κατοίκων του χωριού ότι θα πρέπει η Μητρόπολη να προχωρήσει άμεσα σε προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Αυτές τις μέρες εν όψει του Πάσχα ο Μητροπολίτης Ιάκωβος έχει φορτωμένο πρόγραμμα και προφανώς όλα αυτά θα απασχολήσουν μετά την Ανάσταση. 

Σε κάθε περίπτωση πολλοί κάτοικοι των Βασιλικών υποστηρίζουν ότι αυτή η ιστορία εκτός του ότι σκανδαλίζει το ποίμνιο, διχάζει την τοπική κοινωνία χωρίς να υπάρχει κάτι το μεμπτό στη διαχείριση των οικονομικών του ναού για τις φορολογικές εκκρεμότητες, οι οποίες έχουν μπει σε τροχιά πληρωμής. 

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο ο προηγούμενος όσο και ο νυν ιερέας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, οι Επίτροποι που συμμετέχουν στο ναό είναι πρόσωπα κύρους και εμπιστοσύνης για την κοινωνία των Βασιλικών, ανάμεσά τους και ο Κοινοτάρχης Μάκης Γαβαλάς, ένα πρόσωπο που αποτελεί τον εγγυητή και έχει διακριθεί για την προσφορά του.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img