Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

“Ανοίγει δουλειές” η πανδημία!

  • Η προκήρυξη θα δημοσιευτεί αυτές τις μέρες για την πρόσληψη εργατών γενικών καθηκόντων που θα “ριχτούν” στη μάχη της καθαριότητας και των απολυμάνσεων σε σχολεία, κοινόχρηστους χώρους, δημοτικά κτίρια
  • Παρέμβαση από την “Πυξίδα” για την περικοπή των επτά από τις 11 θέσεις 8μηνιτών που ζήτησε ο Δήμος από το Υπουργείο Εσωτερικών

Νέες προσλήψεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών του Δήμου Μυτιλήνης εξαιτίας της πανδημίας θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες, με την ελπίδα να είναι οι τελευταίες γι’ αυτό τον σκοπό. Με εισήγηση του Στρατή Κύτελη, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την πρόσληψη 30 υπαλλήλων γενικών καθηκόντων, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για την απασχόλησή τους από 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί αυτές τις μέρες προκειμένου το προσωπικό να αναλάβει καθήκοντα την επόμενη Παρασκευή.

Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή είχε προσλάβει 60 άτομα για την ενίσχυση των Υπηρεσιών της προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά οι συμβάσεις αυτές έληξαν τον Αύγουστο. Παράλληλα αποχώρησαν από τις θέσεις τους και οι 175 εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας που προσέφεραν σημαντική βοήθεια σε αυτό τον τομέα.

Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα για παράταση των παλιών συμβάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, εφόσον αυτές είναι ενεργές, ή για νέες προσλήψεις, με δίμηνες συμβάσεις, εάν έχουν λήξει. Έτσι, ο Δήμος αποφάσισε να δημοσιεύσει νέα προκήρυξη για 30 άτομα, τα οποία δεν πρέπει να έχουν απασχοληθεί ξανά με σύμβαση μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Με τροποποίηση του προϋπολογισμού διασφαλίστηκε ότι ο Δήμος μπορεί να καλύψει τακτικές αποδοχές (περιλαμβάνονται βασικός μισθός γενικά και ειδικά τακτικά επιδόματα) ποσού 58.000 ευρώ και εργοδοτικές εισφορές για ΙΚΑ έκτακτου προσωπικού, ποσού 27.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή των δαπανών προέρχεται από πιστώσεις έκτακτης επιχορήγησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την ανάληψη δράσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μεταξύ των δράσεων ορίστηκε και η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν αποφασίστηκε η πρόσληψη των 30 συμβασιούχων οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν στην καθαριότητα των σχολείων μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, ενώ δημιουργείται ανάγκη και για ενδιάμεση απολύμανση των σχολικών αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων. Επίσης θα αναλάβουν τη συνεχή καθαριότητα και απολύμανση κοινόχρηστων χώρων π.χ. παγκάκια σε πάρκα, πλατείες, στάσεις λεωφορείων, χώρους άθλησης κλπ., καθώς και τον έλεγχο δημοτικών κτιρίων για την είσοδο πολιτών – δημοτών.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δήμητρα Αλεξανδρή, «δεν είχαμε άλλη επιλογή για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού από την στιγμή που οι συμβάσεις των προηγούμενων υπαλλήλων έληξαν τον Αύγουστο και μαζί τους έφυγαν και οι εργαζόμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Μέχρι να βγει το νέο πρόγραμμα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης στα σχολεία, στα δημοτικά κτίρια, στους κοινόχρηστους χώρους, κλπ. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή να είναι η τελευταία φορά που πρέπει να προσλάβουμε προσωπικό για την συνέχιση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά εμείς οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών».

 

“Άγριο ψαλίδι”

Την ίδια ώρα, η παράταξη “Με πυξίδα τον πολίτη” εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση για την περικοπή των θέσεων με 8μηνες συμβάσεις που είχε ζητήσει ο Δήμος από τον περασμένο Μάρτιο. «Μπορεί ο Δήμος Μυτιλήνης να έχει δεκάδες ελλείψεις προσωπικού, μπορεί αυτό το πρόβλημα να δημιουργεί σοβαρά θέματα στη λειτουργία των Υπηρεσιών του, όμως η κυβέρνηση αδιαφορεί», αναφέρει μεταξύ άλλων η Εριφύλη Χιωτέλλη και συνεχίζει: «Κόβει ακόμα και τα 11 άτομα που ζητάει ο Δήμος Μυτιλήνης, ως έκτακτο προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες) και με μεγάλη γενναιοδωρία μας επιτρέπει να προσλάβουμε μόνο τέσσερα άτομα, παρ’ όλο που η Οικονομική Υπηρεσία βεβαιώνει πως υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό, δηλαδή, πως ο Δήμος έχει τα χρήματα για να τους πληρώσει».

Θυμίζουμε ότι με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή είχε εγκρίνει την υποβολή προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού για 8 μήνες για τις εξής ειδικότητες:

ΥΠΗΡΕΣΙΑ     ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ   ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Δ/νση Διοικητικών 1 ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού 8
Δ/νση Διοικητικών 2 ΥΕ Εργατών Καθαριότητας 8
Δ/νση Οικονομικών 1 ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού 8
Δ/νση Περιβάλλοντος 1 ΔΕ Οδηγών 8
Δ/νση Περιβάλλοντος  3 ΥΕ Εργάτες Πρασίνου  8
Δ/νση Πολιτισμού 1 ΥΕ Κοινωνιολόγων 8
Δ/νση Πολιτισμού 2 ΥΕ Βοηθητικών Χειρωνακτικών Εργασιών 8

 

Η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης είχε ψηφίσει την πρόσληψη αυτών των ατόμων, αν και, όπως είχε τονίσει, δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες και θα έπρεπε να υπάρχει πρόταση για μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων. Και τώρα, μετά από την περικοπή των θέσεων από το Υπουργείο, σχολιάζει: «Όπως φάνηκε, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε άλλα σχέδια για το Δήμο Μυτιλήνης. Όχι μόνο δεν μας ενέκρινε την πρόσληψη των 11 ατόμων (ελάχιστα κατά την άποψή μας μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν), αλλά περιέκοψε ακόμα και αυτό τον αριθμό και μας επέτρεψε την πρόσληψη μόνο τεσσάρων ατόμων».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης – παρέμβασης της Πυξίδας σημειώνεται: «Είμαστε ένας Δήμος που προερχόμαστε από διάσπαση και με βάση το νόμο έχουμε προτεραιότητα στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μάλιστα αυξημένου σε σχέση με τους άλλους Δήμους. Μόνιμες προσλήψεις δύο χρόνια τώρα δεν είδαμε. Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας έχουν μειωθεί, σχεδόν καταργηθεί. Ακόμα και προσλήψεις ορισμένου χρόνου που μπορεί ο Δήμος να κάνει και να πληρώνει από τα λεφτά που έχει στον προϋπολογισμό του δεν επιτρέπουν να γίνουν και προχωρούν σε περικοπές. Και ρωτάμε: Δεν είναι φανερό πως μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει σκοπό να “στεγνώσει” τους Δήμους από προσωπικό για να δίνει χωρίς ντροπή σε εργολάβους τα αντικείμενα εργασίας του Δήμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Στο Δήμο μας το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Θα αντιδράσει η Δημοτική Αρχή ή συμφωνεί με αυτή την τακτική; Θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι», καταλήγουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της “Πυξίδας”.