Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Αντιδράσεις για τη μετακόμιση του Μουσικού Σχολείου

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι προσπάθειες μετακόμισης του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης στο κτίριο του πρώην ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα, μετά την έγκριση του πρακτικού καταλληλότητας και την παραλαβή του συγκροτήματος από τον Δήμο Μυτιλήνης στις αρχές του μήνα. Στόχος του Δήμου είναι η διαδικασία μετακόμισης να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου, με τον Σύλλογο Γονέων όμως και εκπαιδευτικούς του σχολείου να προσπαθούν να την εμποδίσουν με κάθε τρόπο.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στον χώρο του σχολικού συγκροτήματος της Χρυσομαλλούσας, όπου το Μουσικό Σχολείο συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο, για να εμποδίσουν το ξεκίνημα της μετακόμισης σε έναν χώρο, που χαρακτηρίζουν ακατάλληλο. «Είναι γνωστό ότι το κτίριο προορισμού είναι εντελώς ακατάλληλο, ανεπαρκές και επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών του σχολείου! Το επιβεβαιώνουν μελέτες μηχανικών, ο Συνήγορος του Πολίτη που γνωρίζει και έχει μελετήσει την υπόθεση και όλη η σχολική κοινότητα του ΜΣΜ», υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους σε σχετικό ψήφισμα, που έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο, και συμπληρώνουν: «Οι χώροι μετεγκατάστασης δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τις προδιαγραφές και τις ανάγκες ενός σχολικού κτιρίου καθώς ήταν οι πρώην κοιτώνες και βοηθητικοί χώροι του κτιρίου του ΟΑΕΔ».

To τελευταίο διάστημα τόσο γονείς και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου, όσο και η Δημοτική Αρχή κάνουν προσπάθειες να πείσουν την κοινή γνώμη για την ακαταλληλότητα ή την καταλληλότητα αντίστοιχα του κτιρίου, που προορίζεται να στεγάσει το σχολείο. Γονείς και εκπαιδευτικοί προχωρούν σε συνεχείς αναρτήσεις, με φωτογραφικό υλικό και κείμενα αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά τους για τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μεταφερθεί το Μουσικό Σχολείο στο συγκεκριμένο κτίριο: Στενοί διάδρομοι, ελλιπείς χώροι, ανεπαρκής φωτισμός και αερισμός, έλλειψη πυρασφάλειας, έλλειψη δεύτερης εξόδου κινδύνου, ανυπαρξία υποδομών (ψηφιακές, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές), ανύπαρκτοι χώροι άθλησης, ανύπαρκτος χώρος εκδηλώσεων, ανεπαρκής αύλειος χώρος, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του χώρου, που αναδεικνύουν. Αντίστοιχα η Δημοτική Αρχή απηύθυνε χθες ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο για να επισκεφτεί το κτίριο και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι μπορεί να στεγάσει εκεί το Μουσικό Σχολείο της πόλης.

Στη συγκεκριμένη επίσκεψη βέβαια συναντήθηκαν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση. Εν τέλει από την πλευρά του Δήμου ο Γενικός Γραμματέας, Ηρακλής Κουντουρέλλης, σημείωσε πως η στέγαση του Μουσικού Σχολείου στο συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί μια προσωρινή λύση, μέχρις ότου προχωρήσει κάποια πιο μόνιμη. Αυτό, βέβαια, είναι το κύριο πρόβλημα όλων όσων αντιδρούν, που βλέπουν προσωρινές λύσεις να μετατρέπονται σε μόνιμες εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.