Αντιπαράθεση για τη νοθεία στη Φέτα

Spread the love

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της νοθείας της φέτας μετά τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αποτελέσματα των ελέγχων και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε σειρά εταιρειών, που βρέθηκαν να έχουν είτε νοθευμένο προϊόν ή τα ισοζύγια που τηρούνται να μην είναι αυτά που πρέπει.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ανάμεσα στις εταιρείες που βρίσκονται υπόλογες ή ύποπτες για νοθεία δεν υπάρχει κάποια λεσβιακή επιχείρηση, αν και σε κάθε περίπτωση η Φέτα ως εγχώριο και κατ’ επέκταση και τοπικό προϊόν στην αιχμή του δόρατος της εξαγωγικής δραστηριότητας δέχεται ένα ισχυρότατο πλήγμα, καθώς φαίνεται να μην τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες για την παραγωγή της. 

 

Πολιτική αντιπαράθεση

Το ζήτημα της νοθείας της Φέτας τροφοδοτεί και την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η μεν κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αποδίδουν οι έλεγχοί της για την προστασία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο, η, δε, αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγορεί ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για την καταρράκωση της φήμης των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων είναι οι ανεπαρκείς και ασυντόνιστοι έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, σημειώνει πως κάτι παραπάνω από έκθετη αφήνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το γεγονός ότι, το τελευταίο διάστημα, σωρεία παραβάσεων της ελληνικής νομοθεσίας για τα ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα – ελαιόλαδο και Φέτα – όχι μόνο δεν καταγράφεται από τους ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου, αλλά αναδεικνύεται από άλλες, πιθανόν και ανταγωνιστικές εμπορικές/εισαγωγικές εταιρείες, θέτοντας σε ανυποληψία τα ποιοτικά μας προϊόντα στις σοβαρότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Επί της ουσίας ο κ. Αραχωβίτης αναφέρεται σε περιστατικά νοθείας που εντοπίστηκαν μετά την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στη Γερμανία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινήθηκαν μετά από καταγγελίες άλλων επιχειρήσεων για αθέμιτο ανταγωνισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρόληψη τέτοιων φαινομένων και όχι για αντιμετώπισή τους κατόπιν εορτής.  

Μάλιστα στο θέμα παρεμβαίνει και ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατής Νικολάου, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα νοθείας της φέτας είναι πολλά και πρέπει να κινηθούν πιο εντατικά τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και σε τοπικό επίπεδο η Περιφέρεια να ελέγξει την αγορά, ώστε να μην βρεθεί και η Λέσβος εκτεθειμένη και δεχτούν πλήγμα τα ονομαστά τοπικά τυροκομικά προϊόντα.

 

Ο Σταύρος Αραχωβίτης

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε διαρκώς θεατές μιας πρωτοφανούς έξαρσης του φαινομένου σωρείας παραβάσεων της κείμενης ελληνικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων μας», αναφέρει ο κ. Αραχωβίτης. Και συνεχίζει: «Η νοθεία της ναυαρχίδας των ΠΟΠ προϊόντων μας, της Φέτας, έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας με σειρά γαλακτοβιομηχανιών να αποκαλύπτεται ότι παρατυπούν, υιοθετούν αθέμιτες πρακτικές οι οποίες αναδεικνύονται σε μεγάλες αγορές της Βόρειας Ευρώπης,  καταρρακώνοντας τη φήμη της.  Αλλά και στο ελαιόλαδο της χώρας μας, στο οποίο έχουν απονεμηθεί πλήθος ΠΟΠ και ΠΓΕ σημάτων, καταγράφονται παραβάσεις όπως πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επιχείρηση που εξήγε με την ένδειξη “ΠΟΠ Καλαμάτα” χωρίς να έχει καμία σχέση».

Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως το πλέον ανησυχητικό είναι ότι πολλές από τις υποθέσεις που πλήττουν τη φήμη των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, και ιδιαίτερα των ΠΟΠ-ΠΓΕ στις σοβαρότερες ευρωπαϊκές αγορές, αναδεικνύονται όχι κατόπιν των οφειλόμενων ελέγχων των αρμόδιων Υπηρεσιών της χώρας μας, αλλά από άλλες πιθανόν και ανταγωνιστικές εμπορικές/εισαγωγικές εταιρείες, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και προχωράει ένα βήμα παρακάτω υπογραμμίζοντας ότι «άκρως ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι αφ’ ενός μεν, η εκ των υστέρων παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών δίνει τον κρίσιμο απαραίτητο χρόνο ώστε οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να συγκαλύψουν την παράβαση, αφ’ ετέρου τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με την έκταση και τις συνέπειες της παράβασης, χωρίς να εξαντλείται παραδειγματικά το περιθώριο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου».

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι τα διογκούμενα αυτά φαινόμενα συμβαίνουν στη χώρα μας όταν άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, πολύ πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι υιοθετούν ένα νέο πρότυπο ελέγχου της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου και του πυρηνέλαιου, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη προστιθέμενη αξία, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 

Ο Στρατής Νικολάου

Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα γύρω από τα θέματα νοθείας της Φέτας και του ελαιολάδου, ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου, υπογραμμίζει ότι τα κρούσματα νοθείας είναι πλέον πάρα πολλά και θα πρέπει το Υπουργείο και η Περιφέρεια να εντείνει τους ελέγχους αυτούς και στη Λέσβο για να μην υπάρξει κανένα κρούσμα νοθείας σε τοπικό επίπεδο και να διατηρήσουμε την καλή φήμη στην παραγωγή τυριών. 

Ο κ. Νικολάου  σημειώνει ότι «ως αποτέλεσμα της νοθείας αλλά και των ελληνοποιήσεων στη Φέτα είναι η μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του καταναλωτή, η νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και η καταστροφή της φήμης της. Επίσης οι πρακτικές νοθείας από τις ίδιες τις ελληνικές επιχειρήσεις αφήνουν περιθώριο ώστε ξένες γαλακτοβιομηχανίες να μπορούν να τις επικαλεστούν, προκειμένου να ενδυναμώσουν το «δικαίωμα» που αξιώνουν στην παραγωγή φέτας. Άρα υπάρχει και ο κίνδυνος να χάσουμε ένα εθνικό προϊόν, όπως είναι η φέτα. Γενικά η χώρα μας όχι μόνο δεν πρέπει να χάσει, αλλά πρέπει να αυξήσει την φήμη της στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων». 

Τέλος, ο ίδιος εκτιμά πως όσο αυξάνεται η τιμή του γάλακτος και κατά συνέπεια η τιμή των τυριών, τόσο θα αυξάνεται και το κέρδος από αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και παράλληλα θα ευνοούνται οι νοθείες και οι ελληνοποιήσεις της Φέτας με υποκατάστατα λευκού τυριού. Οι καθολικοί έλεγχοι επομένως από τις κρατικές υπηρεσίες και η επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών στους παραβάτες είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της φέτας και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση