Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Από τα Φαμπερζέ στα πασχαλινά αυγά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ο Καρλ Φαμπερζέ ήταν ένας Γάλλος ευγενής, από τους καλύτερους χρυσοχόους της Ρωσίας. Ήταν Γάλλος του 1846, που μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη.
Κληρονόμησε και το εργαστήριο χρυσοχοΐας του πατέρα του και το τελειοποίησε με την επεξεργασία του σμάλτου πάνω σε χρυσό και ασήμι. Επιπλέον δημιούργησε σχολή με το δεξιοτεχνικό κόψιμο των πολύτιμων λίθων.
Έφτιαχνε πολύτιμα και ιδιαίτερα κοσμήματα από χρυσό και διαμάντια με παραστάσεις από λουλούδια, πουλιά και ζώα.
Το Πάσχα του 1885 ο Καρλ Φαμπερζέ σχεδίασε κατά παραγγελία του τσάρου Αλέξανδρου ένα ξεχωριστό δώρο, το οποίο ο τσάρος θα δώριζε στη σύζυγό του. Το πασχαλινό αυτό αβγό Φαμπερζέ ήταν ένα αριστούργημα. Εξωτερικά έμοιαζε με αβγό, στο εσωτερικό του όμως είχε πολύτιμους λίθους και χρυσό. Έτσι δημιουργήθηκε η παράδοση και από τότε στην αυτοκρατορική οικογένεια ξεκίνησαν να δωρίζουν πολύτιμα πασχαλινά αβγά με πορτρέτα της οικογένειας, με ρολόγια ή με περίτεχνη διακόσμηση με πολύτιμους λίθους.
Σήμερα έχουν σωθεί 44 πασχαλινά σπάνια, αυτοκρατορικά αβγά, τα οποία βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
Η ομορφιά, η μεγαλοπρέπεια και η κομψότητα των αβγών Φαμπερζέ έγιναν το σύμβολο του πλούτου του τελευταίου αυτοκρατορικού οίκου της Ρωσίας, του οίκου των Ρομάνοβ.
Η λάμψη των πολύτιμων λίθων και του χρυσού θάμπωνε τα μάτια των ευγενών και δεν τους άφησε να διακρίνουν την οργή του κόσμου που φούντωνε σταδιακά μέχρι που έγινε η επανάσταση του 1917.
Η πολυτέλεια των αυτοκρατορικών πασχαλινών αβγών Φαμπερζέ ήταν η τελευταία αναλαμπή της Ρωσικής αυτοκρατορίας.

Πασχαλινά αυγά

Εμείς ωστόσο πάμε αύριο Μεγάλη Πέμπτη να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά χωρίς πολυτέλεια και χρυσάφια, παρά μόνο με την χαρά της άνοιξης και της Πασχαλιάς.
Κάθε Πάσχα μαζί με τσουρέκια και τα κουλουράκια βάφουμε και τα κόκκινα αυγά.
Αν χρησιμοποιήσετε τα λευκά αυγά να ξέρετε πως παίρνουν από τη βαφή έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ τα μπεζ παίρνουν πιο βυσσινί χρώμα.
Προτιμήστε αυγά τουλάχιστον μιας εβδομάδας, όχι πολύ φρέσκα, για να ξεφλουδίζουν εύκολα.
Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πριν τα βάψετε εξετάστε τα ένα-ένα για τυχόν ρωγμές, καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί για να απομακρυνθούν τυχόν βρομίτσες.
Βάλτε κρύο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα  με χοντρό πάτο.
Στρώστε στον πάτο ένα μαλακό βαμβακερό πανί που θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν τα αυγά κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση. Προσοχή να μην είναι πολύ στριμωγμένα.
Βράζετε  τα αυγά για 10.
Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, μετρήστε τα 10 λεπτά, ρίξτε μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι.
Αφήστε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 20 λεπτά.
Βγάλτε ένα-ένα τα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν.
Φορέστε γάντια για να μην βάψουν τα χέρια σας.
Βάλτε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου.
Βγάλτε τα βαμμένα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή εφημερίδα (κρατήστε τις αυγοθήκες).
Αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε ένα-ένα με λάδι και ένα πανί.

Το γρήγορο τσουρέκι της μαμάς μου

Το έφτιαχνε όλο το χρόνο όποτε της ερχότανε η επιθυμία. Πολλές φορές έβαζε μαχλέπι αντί για πορτοκάλι. Αυτό μου άρεσε πιο πολύ. Το τσουρέκι της ήταν αφράτο, γλυκό, νόστιμο, πανέμορφο εμφανισιακά και εθιστικό. Σαν κι εκείνη!
Διαλύουμε 2 1/2 κύβους μαγιά σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά από τη ζάχαρη και λίγο γάλα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 1 1/2 φλιτζ. βούτυρο με 2 1/2  ζάχαρη, ανακατεύοντας. Κατεβάζουμε. Προσθέτουμε 1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού και 8 αυγά. Χτυπάμε το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια μεγάλη λεκάνη. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και την μαγιά και ανακατεύουμε.
Η ζύμη ελαφρώς θα κολλάει.
Αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για 2-3 ώρες.
Βουτάμε τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
Ξανασκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2-3 ώρες.
Την χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρεις λωρίδες και τις πλέκουμε σε κοτσίδα.
Τοποθετούμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40 λεπτά. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με νερό.
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, στον αέρα, για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Ανάσταση!

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img